Pohorje (Belvi – Areh – Šumik)

Naziv: Turistično informacijski center Maribor
Naslov: Partizanska cesta 6a, 2000 Maribor
Telefon: +386 (0)2 23 46 611
Fax: +386 (0)2 23 46 613
Email: tic@maribor.si
www: http://www.maribor-pohorje.si
Trajanje: 4 ure
Višinogram: 500 m
Zahtevnost poti: Kondicija 4 / 5; Tehnično znanje 3 / 5
Dolžina poti: 41 km

Na to pot se podajte, če ste kondicijsko dobro pripravljeni. Če niste, vas na poti čaka precej postojank in razglednih točk. Od 41km skupne dolžine se boste s kolesom povzpeli le 500 spuščali do 1300 višinskih metrov.

Pot začnete z gondolsko vožnjo na vrh Mariborskega Pohorja, na 1042nmv. To je priljubljena razgledna točka na mesto Maribor. Nato se pričnete s kolesom vzpenjati ob smučišču v smeri zahoda do Mariborskega razglednega stolpa. Priporočamo, da se vzpnete na vrh stolpa. Nadaljujte skozi gozd proti zahodu po priljubljeni pohodni poti proti Arehu. Pot vas bo peljala mimo Zelene eko vasi Ruševec in Mariborske Koče, kjer lahko postanete in se pogostite. Nadaljujte po grebenu mimo vodnega zajetja do Areha. To je priljubljeno smučišče, s hotelom, okrepčevalnicami in zanmenito Ruško kočo, znano planinsko postojanko s čudovitim razgledom na cerkev Sv. Areha.

Od tu se pot prične rahlo spuščati po makadamu vse do Pragozdnega rezervata Šumik. Priporočamo, da se peš spustite do dveh znamenitih slapov Šumik. Planinska pot je dokaj zahtevna.

Nadaljujte z rahlim vzponom do Koče Šumik, gorske turistične domačije.

Nato se po makadamski cesti odpeljite v dolino. Cesta je na začetku precej nepredvidljiva in se na 11km spusti za 800 višinskih metrov. Prispeli boste v umirjeno naselje Smolnik, mimo pokopališča, v Ruše. Tu se lahko spočijete in okrepčate v številnih gostiščih. Priporočamo Gostilno Vernik.

Primerno za:
Treking kolo
MTB kolo

Podlaga:
35% asfalt
65% makadam

Zemljevid: Brezplačna kolesarska karta Bike Maribor v PDF obliki, oznaka rdeča 3.

KML datoteka poti

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI: TIC MARIBOR

VIR: BIKEMARIBOR.SI

Komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja