Bobrova pot s kolesom- Blatna Brezovica

banner-kolesarskih-poti-kupikolo_-800x300

Opis poti

Pri iskanju kolesarskih poti smo se do sedaj koncentrirali na take, ki jih zmore dokaj navihan in športno vzdržljiv kolesarček. Skoraj med prvimi nas je presenetila neverjetno lepo označena in super poučna Bobrova pot v Blatni Brezovici. Lahko jo prehodite ali prekolesarite.
Super je tudi to, da je speljana krožno, kar pomeni, da se na koncu vrnemo na izhodno točko.
Bobrovo pot začnemo pred športnim parkom, kjer je lepo urejeno parkirišče in nekaj igral, ki so super motivacija proti koncu;)

Pot je speljana mimo vaških znamenitosti, od cerkve Sv. Jakoba, ki so jo bistriški menihi hoteli zgraditi na vrhu hriba, pa so domačini gradbeni material vedno znosili nazaj na Barje, vaške kapelice, do poslopja nekdanje Ljudske šole in številnih zanimivih zgradb kmečke arhitekture. Opazimo lahko lesen svinjak in svinjske kuhinje, lesene kozolce ter tipične pritlične kmetije z ohranjenimi lesenimi ostrešji.
Na Barju se lahko seznanite tudi z zanimivo koliščarsko zgodovino, saj so bila tu v bakreni in bronasti dobi številna kolišča.Pot je dolga 7 kilometrov, na njej pa nas spremlja 18 informativnih tabel. Bober je značilen prebivalec tega predela in zato tudi izbran za maskoto poti, ki nam kaže pravilno smer.
Nas so na poti najbolj očarali kozolci, ki se kar vrstijo. Za slovensko podeželje in arhitekturo so s strani odprta stavba za sušenje žita in trave. Najstarejše pričanje o kozolcu je iz leta 1558, poznamo pa več različnih tipov.
Zanimivo je tudi to, da Barje spada v Naturo 2000, ki je namenjen ohranjanju območij mednarodno pomembnih živalskih in rastlinskih vrst. Če smo med kolesarjenjem pozorni, bomo zagotovo lahko opazili ali slišali kakšno od tam živečih živali.

Zanimivosti

Zakaj je barje tako pomembno? Nudi obrambo pred poplavami, saj šota in šotni mah delujeta kot ogromna goba. Deluje kot naravna čistilna naprava, je blažilec ekstremnih vremenskih pojavov, vir prehrane in predvsem območje bogate kulturne, arheološke ter etnološke kulture.

Gostinski lokal v bližini

Gostilna je dobro poznana v tem koncu in to upravičeno. Kadar želite hitro in profesionalno postrežbo se morate nujno oglasiti pri njih. Za najmlajše bodo predvsem zanimive okusne pice.
Mi se zelo radi vračamo k njim, saj je osebje vedno ustrežljivo in prijazno.

VEČ NAMIGOV ZA IZLETE NAJDEŠ NA Druzinski-izleti.si

logo_druzinski_izleti_kupikolo.si

Izhodišče: Parkirišče pri informativni tabli pred športnim parkom
Razdalja: 7 km
Čas vožnje: 1 h
Težavnostna stopnja: 1/5
Podlaga: makadam

Download

Fotogalerija

Komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja