Oda kolesu – ceste, potke in poti kolesarskega življenja

blog-kolesarske-poti-kupikolosi

Poti je veliko, a je tudi nas, kolesarjev, veliko

Življenje ni za to, da bi stali na mestu. Moramo se premikati, se razvijati, iskati izzive, in, moramo se gibati. Gibanje je več kot le zdravje. Je svoboda, zavedanje, čutenje… je blažilec stresa in protiutež statičnemu. Gibanje je življenje. Dela in naredi nas žive.

Življenje človeka, ki se rad giblje, je drugačno. Polno je strasti, volje, preizkušanja moči in iskanja meja lastnih zmogljivosti. Športnik živi za trenutek, ko srce poleti v svobodo in uživa, neskončno uživa. 

Kolesarjevo življenje je drugačno na kolesarski način. S kolesom, ki je prevozno sredstvo brez lastnega pogona, drug brez drugega ne moreta. V iskanju ravnovesja skupaj preživita veliko časa in na različnih poteh postaneta nerazdružljivo povezana. 

Kolo za kolesarja ni več le naprava, ki se razvija že več kot 200 let. Izumitelj Karl Freiherr von Drais je bil nemški gozdar, ki je razmišljal, s čim bi lahko nadomestil konja. Leta 1817 je oblikoval nekaj na dveh kolesih, podobno biciklu. Imenovalo se je draisine.

Kolo je popotnik in kolesar z njim. Premagovanje razdalj brez emisij in hrupa pomeni intenzivnejše doživljanje okolja in narave, ki živi svoje idealno življenje. Razvija se sposobnost opazovanja in pomnjenja, kar spodbuja kreativnost. S pridobljenim občutkom za prostor je bivanje kvalitetnejše in lažje, tudi v povsem nepoznanem okolju. 

Kolo je družabnik in partner, v vseh razmerah. V dežju in soncu, mrazu in vročini, na vzponih in spustih. Ko kolesar z zadnjimi močmi premaguje kilometre, ko potisne sebe čez rob in zdrži, zaupanje v svoje sposobnosti nezavedno prenese v vsakdanje življenje, k opravljanju vsakodnevnih nalog. S prepričanjem, da zmore, bolj učinkovito opravlja zastavljene naloge in s tem gradi trdne temelje samozavesti.

Kolo postane sodelavec. Med vrtenjem pedal se vrtijo tudi misli in iskrijo zamisli. Kolesar močneje čuti telo in zdi se, da se iz teh povezav, iz prekrvavljenega tkiva, porajajo rešitve zapletenih problemov. Ko spozna občutek, ki ga ustvari gib, tudi hitreje zazna katero čustvo se poraja in mu narekuje delovanje. To so dragocene osnove čustvene inteligentnosti.

Kolo je dober prijatelj. Edini ve, kako lepo in kako težko je včasih. Zna nastaviti ogledalo in kolesarju omogoča pronicljivo motrenje sebe, da postaja bolj empatičen, da hitreje razvija socialne veščine in pogumnejše vstopa v medosebne odnose. Pa ne samo kolesarske.

Kolo je zmagovalec. Da je pravi zmagovalec, dokazujejo naši fantje, Primož, Tadej, Luka, Matej, Jan in drugi. Je tudi zmagovalec nove mobilnosti, zavzema vedno več voznih površin in spreminja velemesta. Je zmagovalec korona krize, ohranja življenja.  

Slovenci živimo v zelenem kolesarskem raju. Če smo prej veljali za smučarski narod, smo v zadnjem desetletju postali tudi kolesarski. Skupaj lahko prevozimo mnogo cest in poti, mest in vasi. Pri KupiKolo.si bi radi čim več tega zapisali. Če nam boste pomagali, bo bera res dobra in bo v pomoč vsem, ki jih še niso. Poti je veliko, a je tudi nas, kolesarjev, veliko. 

Se srečamo na kolesarskih poteh.

Avtor: Alenka Zdešar

Julij 2020

Kaj sploh to je Kupikolo.si?

Beg s kolesom v Dolomite

V nedeljo 14.5. okoli 17. ure smo se trije prijatelji odpravili na pot proti severnemu delu Italije, natančneje v pokrajino Südtirol. Okoli ene ure zjutraj smo prispeli v Smart hotel Saslong v St. Christini, Val Gardena. Prvotni namen tega potepa je bilo snemanje Belgijsko- Italijanskega filma Coureur, naprej na prelazu Gardena nato v bližnjem mestu Egna. Ker pa je snemanje potekalo le v ponedeljek in sredo, smo imeli na torek odlično priložnost za oddih v Dolomitih.

Tako smo se na torek, 16.5. odpravili iz hotela v Egni proti Canazeiu, kjer smo parkirali avto in se s kolesi odpravili na znamenito pot SELLA RONDO. Pot smo pričeli z vzponom na Passo Pordoi, sledi spust v Arabbo, seveda kavica, nato vzpon na Passo Campolongo, meni najboljši spust mimo Corvare proti Alta Badii. Na tem spustu smo v Corvari srečali ekipo GCN z Mattom Stephens na čelu. Z njimi smo se lepo pogovorili, malce o Giru in malce o prečudovitih Dolomitih. Nato pa smo pot nadaljevali na Passo Gardena, in se spustili čisto v dolino v Sëlvo, nato pa naprej na najlepši vzpon na Passo Sella, na najvišjo točko našega potovanja in sicer 2244 m n.v. Potem pa samo še spust nazaj v Canzei proti avtu. V dobrih treh urah in pol smo prekolesarili 61 km z 2000m višinske razlike.

Sella Ronda – Strava

Relive poti

Ta dan so se Dolomiti pokazali v svoji najboljši luči. Termin je bil idealen, saj na cestah ni bilo preveč prometa, pa še vreme nam je postreglo z jasnim nebom in prijetnimi temperaturami.

Priprave na Red Bull GONI PONY ;)

Neprecenljivi trenutki igre narave


Deževna nedelja na Primorskem