ODKRIJ VELIKO BOGASTVO MALIH VASI: po stranskih poteh

(Potoče – Kamnje – Vrtovin – Gojače – Malovše – Črniče – mimo cerkve v Črničah – Batuje – Preserje – Zajči – Kodrovi – Potoče)

Tokrat začnite v Potočah in se peljite v vas Kamnje, kjer stoji cerkev sv. Mihaela. Če ste ljubitelj likovne umetnosti, si v župnišču oglejte Groharjevo sliko Sv. Družine in farne matične knjige iz leta 1630. Kamnje slovijo po Kamenskem rokopisu iz 16. stoletja, ki je napisan v glagolici in je edino znano glagolsko besedilo na Goriškem. Za trenutek še uživajte v lepem razgledu, potem pa naprej … v Vrtovin.

Privoščite si vožnjo, odmaknjeno od hrupnih cest, in začutite utrip vipavskih vasic. Iz Vrtovina se odpravite v Gojače in naprej v Črniče. Pot je zaradi manjših naklonov razgibana in zelo prijetna za kolesarjenje. Če si želite kolesariti tudi po makadamski cesti, v Črničah zavijte v ozko ulico mimo cerkve sv. Vida. Ob poti vas preseneti samotna domačija Huhov mlin. Vožnjo nadaljujte skozi vas Batuje. Po makadamski cesti se vzpnite na Preserje ter se po serpentinah spustite mimo zaselkov Zajči in Kodrovi. V zaselku Kodrovi bodite pozorni na zanimiv stavbni niz mediteranskega tipa s polkrožno sestavljenimi portali. Pot zaključite na izhodiščni točki v Potočah.

DOLŽINA POTI – 18.9 km
SREDNJE ZAHTEVNA POT

 

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI: TIC AJDOVŠČINA

VIR: TIC AJDOVŠČINA

Komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja