ODKRIJ ZGOVORNOST ZVOKOV: ob Hublju in Vipavi

(Ajdovščina – izvir Hublja – Gorenje – Lokavec – Cesta – Vipavski Križ – Male Žablje – Velike Žablje – Uhanje – Ustje – Ajdovščina)

Zapeljite se ob dveh pomembnih rekah Vipavske doline, ob Hublju in Vipavi. Vsaka ima svoj značaj in svoje značilnosti. Vipava je polna življenja in vijugasto teče po rodovitni Vipavski dolini, Hubelj pa je živahen hudournik.

Najprej zavrtite pedala do izvira Hublja, ki je še posebej veličasten po obilnem deževju. Prisluhnite zvokom. Šumenje vode in petje ptic ustvarjata prijetno, pogosto prezrto sozvočje.

Svojevrstna glasba je zvenela tudi ob udarcih kladiv lokavških kovačev, ki so uglašeno obdelovali železo in jeklo. Potoka Lokavšček in Jevšček sta nekoč poganjala več žag, mlinov in kovačij v Lokavcu ter okolici. V zaselku Kuši je na ogled tradicionalna kovačija, ki je preurejena v kovaški muzej.

Kako pa zvenijo molitve menihov v Vipavskem Križu? Starodavno obzidano mestece na griču ima bogato zgodovinsko, kulturno in duhovno dediščino: župnijsko cerkev Svetega Križa, Kapucinski samostan z bogato knjižnico in nekdaj mogočen grad s štirimi stolpi. Pred cerkvijo Svetega Križa je pridigal Primož Trubar, v samostanu pa je dolga leta živel in delal znameniti pridigar Janez Svetokriški. Danes je Kapucinski samostan s knjižnico odprt tudi za obiskovalce. Tu lahko spoznate samostansko življenje in prisluhnete zgovorni tišini.

Iz Vipavskega Križa se spustite proti Velikim Žabljam in kolesarite naprej ob reki Vipavi. Naj vam njeni zvoki povedo kakšno novo zgodbo.

DOLŽINA POTI – 26,7 km
SREDNJE ZAHTEVNA POT

 

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI: TIC AJDOVŠČINA

VIR: TIC AJDOVŠČINA

Komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja