Brdo pri Kranju s kolesom

banner-kolesarskih-poti_-800x300

Opis poti

Ena bolj priljubljenih kolesarskih poti v okolici Kranja, je tura s kolesom okrog Brda. Po izletu se lahko sprehodite ali popeljete s kolesi tudi po parku Brdo.

Izhodišče: Peljemo se po avtocesti Ljubljana – Jesenice, ki jo zapustimo na izvozu Kranj vzhod. Na prvem krožišču gremo ven na tretjem izvozu proti Kranju. Na naslednjem krožišču pri Mercator trgovini gremo ven prvi izvoz v smer Jezerskega. Vozimo se do T križišča pred naseljem Britof, kjer zavijemo levo. Na semaforiziranem križišču v Britofu gremo naravnost, nato pa po glavni cesti skozi naselji Orehovlje in Predoselje, do uvoza na posestvo Brdo pri Kranju na desni strani, kjer je urejeno veliko parkirišče. Od tam pa s kolesom okrog Brdske ograje ali peš po parku Brdo.

Park Brdo je očarljivo urejena zakladnica kranjske aristokratske zgodovine. Na sproščujočem sprehodu po parku lahko občudujete bogato floro in favno ter spoznate mnoge znamenitosti, kot so Grad Brdo, nekdanja grajska pristava, stara oranžerija, dragocena kiparska zbirka, čebelnjak s panjskimi končnicami znanih slovenskih slikarjev, s slamo kriti kozolci toplarji. Čudovit sprehod po parku, kjer se otroci lahko spoznajo s številnimi živalmi; lipicanci, labodi, racami, ribami ter pestrim rastlinjem.

Protokolarni objekt Brdo pri Kranju ima čudoviti park, ki nas vabi na sprehod v vsakem letnem času. Na posestvu se prepletajo travnato, vodno in gozdnato okolje. Za ogled parka je potrebno plačati vstopnino, ki jo lahko poravnate na recepciji hotela ali pri vratarju na vhodu v park. Park si lahko ogledate tudi v spremstvu vodnika, vendar je za to potreben vnaprejšnji dogovor v recepciji hotela. Grajski park si je ob nedeljah popoldne možno ogledati tudi s kočijo. Park je odprt vsak dan od sončnega vzhoda do mraka. Karte za vstop v park so na voljo v vratarnici ob vhodu v park.

Vstopnina za dnevno karto:

odrasli: 3,5 €
upokojenci, študentje: 3 €
družinska (2 odrasla, otroci do 15 let): 7 €

Predšolski otroci ob spremstvu odraslih oseb imajo v Park Brdo prost vstop.

Zanimivosti

Posestvo Brdo ima že več kot 500 let bogato zgodovino. Na posestvu stoji renesančni Grad Brdo, katerega prvi lastniki segajo v 15. stoletje in v katerem so skozi stoletja bivale številne plemiške rodbine. Leta 1510 je cesar Maksimiljan I. Habsburški podpisal dovoljenje za gradnjo gradu Brdo in Jurij Egkh je postavil prvi renesančni dvorec na Kranjskem. S prihodom Zoisov je Brdo doseglo mednarodno slavo, tu je svetovno znani botanik baron Karel Zois uredil prvi alpski botanični vrt. V prejšnjem stoletju je v dvorcu občasno bivala jugoslovanska kraljeva družina Karađorđević, po 2. svetovni vojni pa je bivši jugoslovanski predsednik Josip Broz Tito ob svojih obiskih v Sloveniji grad uporabljal kot poletno in protokolarno rezidenco. Danes je Grad Brdo najpomembnejši protokolarni objekt v Republiki Sloveniji.

Gostinski lokal v bližini

Restavracija hotela Brdo,

kjer ti na prelepi zunanji terasi postrežejo z odličnim domačim mangovim sladoledom, smutijem ali čokoladno tortico. Ob terasi se nahaja dišeč zeliščni vrt in otroško igrišče. Še namig za vse gorenjce in tiste po duši;) Vstopnica za v park je hkrati tudi akontacija za pijačo ali hrano v Restavraciji hotela Brdo.

VEČ NAMIGOV ZA IZLETE NAJDEŠ NA Druzinski-izleti.si

logo_druzinski_izleti_kupikolo.si

Izhodišče: Hotel Brdokom
Razdalja: 3,7 km po parku, 10 km s kolesi okrog Brda
Čas vožnje: 2 h
Težavnostna stopnja: 1/5
Primerno za: vozički , nosilke , od 1 – 3 let , od 3 – 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa

Download

Fotogalerija

Komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja