Gajševsko jezero – Ljutomer s kolesom

banner-kolesarskih-poti_kupikolo_-800x300

Opis poti

Podajte se na sproščujočo kolesarsko turo okrog prelepega Gajševskega jezera. Sami presenečeni nad lepo urejenimi potmi, klopcami ob jezeru in sproščujočim petjem ptic, smo prepričani, da se v ta del Slovenije prav gotovo kmalu vrnemo.

Gajševsko jezero je umetno akumulacijsko jezero na reki Ščavnici, ki leži med krajema Gajševci in Grabami pri Ljutomeru v Občini Križevci. Nastalo je leta 1973 z izgradnjo nasipa, s katerim so zajezili Ščavnico in s tem ustvarili rezervoar za izlivanje poplavnih voda. V času normalnega vodostaja je plitvo in zamuljeno, s povprečno globino manj kot 3m.
Znano je predvsem kot največji in najbogatejši ribolovni revir v okolici. Z ribolovnim režimom upravlja Ribiška družina Ljutomer, ki vzdržuje del v velikosti 10 ha kot ribji rezervat. V jezeru je veliko rib roparic, krapov ter somov. Gajševsko jezero je zaradi ravninske lege in relativno konstantnih vetrov priljubljeno tudi med surferji ki ob primernih vetrovnih pogojih množično prihajajo iz vse Slovenije in tudi iz okoliških držav. Sama voda je žal dokaj onesnažena z gnojili, dodatno pa je še preobremenjena z ribami, kopanje je zato odsvetovano.
Okrog jezera poteka zelo lepo urejena peščena pot v dolžini 4 kilometrov, ki je obrobljena z lesenimi deščicami. Otroci bodo navdušeni nad pestrim živalskim svetom, izlet pa bodo tako peš, kot s kolesom, zmogli tudi tisti najmlajši.

Avto lahko pustite ob cesti na označenih mestih.

 

Zanimivosti

Park doživetij Križevci je še ena izmed aktivnosti, ki bo navdušila tako podmladek kot starše. Temelji na celostni obravnavi gozda kot prostora za sproščanje in rekreacijo. Urejena je krožna rekreacijska pot, ki vključuje različne tematske sklope. Vadite lahko ravnotežje, koordinacijo, uživate na zip line-u…zabava zagotovljena.

 

Gostinski lokal v bližini

Gostilna in picerija Šadl

Otroci bodo prišli na svoj račun z odličnimi picami. Gostilna je znana naokoli in veseli smo, da so jo priporočili tudi nam, saj smo bili tako s ponudbo kot s postrežbo zelo zadovoljni.

 

VEČ NAMIGOV ZA IZLETE NAJDEŠ NA Druzinski-izleti.si

logo_druzinski_izleti_kupikolo.si

Izhodišče: ob cesti
Razdalja: 4 km
Čas vožnje: 40 min s kolesom
Težavnostna stopnja: 1/5
Primerno za: vozički , nosilke , od 3 – 6 let , 6+ let , kolesaet , poganjalčki, kolesa

Download

Fotogalerija

Komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja