Jezersko-Šenkova domačija s kolesom

banner-kolesarskih-poti_kupikolo-800x300

Opis poti

Pot, ki jo opisujemo je lahko prav lepa kolesarska tura za male kolesarje. Na opisan izlet se lahko podate peš, z otroškim vozičkom, poganjalčki ali s kolesom. Pot ni naporna, moramo pa tudi izpostaviti, da je prav cilj oz. motivacija otrok pri njihovih prvih kolesarskih turicah zelo pomembna. In prav tu imate starši aduta v rokavu. Na Šenkovi domačiji ne manjka simpatičnih domačih živalic; kokoške, goske, račke, kravice, psi, mucki in še kakšna pernato ali kosmato bitje bi se našlo. Na kolo in gas…

Jezersko je zelena dolinica, ograjena na vzhodu z vencem Savinjskih Alp, ki so se v živahnem zemeljskem gibanju dvignile proti nebu pred šestdesetimi milijoni let. Na Jezerskem lahko opravimo kar nekaj lepih izletov tudi z malimi otroki, predlagamo vam naslednjo. Avto pustite za gostilno pri Planšarskem jezeru in se odpravite po asfaltirani cesti, ki vodi za gostiščem desno. Pot vas vodi mimo vikendov in hiš, nato pa zavije navzgor levo v hrib. Sledite tabli Jenkova kasarna. Vozite se mimo dvorišč in nato zavijete v smeri kampa-Šenkova domačija, kjer se po dvorišču sprehajajo kokoši, race in druge domače živalice. Srečate se s konji in ovcami. Tu si lahko privoščite kosilo ali pa na tej domačiji preživite lepe družinske počitnice.

Šenkova domačija je ena redkih slovenskih kmetij, kjer se je ohranila zasnova srednjeveške samozadostne kmečke naselbine, saj se je ohranila večina uporabljanih poslopij. Postavljena je bila najbrž potem, ko je odteklo jezero, in je bila ena prvih svobodnih kmetij v dolini. Letnica postavitve Šenkove hiše, ki je z odlokom iz leta 1949, zavarovana kot kulturni spomenik, se ni ohranila. V nekaterih domačih zapisih se pojavljata letnici 1517 in 1533, kar kaže na to, da se hiša bliža svoji 500-letnici. V kolikor planitrate tu postanek za kosilo ali nameravate na Jezerskem preživeti nekaj dni se naročite po telefonu: 031 777 188.

Predlagana kolesarska tura je lepa krožna pot (naš gpx poti vam prikazuje le polovico poti, do domačije), lahko se vrnete po isti poti ali naredite krožno pot, pri tej sledi krajši spust nazaj proti jezeru.

Zanimivosti

Ste vedeli, da je Jezersko solčavska ovca- avtohtona slov. pasma ovac?

Slovenci smo ponosni  na našo jezersko-solčavsko ovco, ki je naša avtohtona slovenska pasma. V krajih Jezersko in Solčava je bila reja ovc v preteklosti množična in odlično organizirana. Naša ovca je lepa; večinoma je bele barve, nekatere so tudi temne. Okoli oči ima značilna “očala” ali “solzo”. Jezersko-solčavska ovca je del naše slovenske naravne in kulturne dediščine.

 

Gostinski lokal v bližini

 

Na Šenkovi domačiji

si prizadevajo ohranjati stare domače jedi, ki so jih kuhale naše babice in so neločljivo povezane z življenjem na kmetiji, praznovanji in spremembami letnih časov. Kulinariko prilagajajo tudi željam gostov in poskušajo starim jedem vdihniti nov pomen. Za uživanje v njihovih kulinaričnih dobrotah je zaenkrat obvezna predhodna najava. Prelepa narava in pristno navdušenje otrok nad domačimi živalmi je odlična ideja za lep družinski izlet ali kar počitnice, saj so gostom na voljo tudi sobe, apartmaji ter kamp.

VEČ NAMIGOV ZA IZLETE NAJDEŠ NA Druzinski-izleti.si

logo_druzinski_izleti_kupikolo.si

Izhodišče: Parkirišče Planšarskega jezera Jezersko
Razdalja: 2 km
Čas vožnje: 0.5 h s kolesom
Težavnostna stopnja: 1/5
Primerno za: vozički , nosilke , od 1 – 3 let , od 3 – 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa

Download

Fotogalerija

Komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja