Kranj – Škofja Loka s kolesom

banner-kolesarskih-poti_-800x300-10

Opis poti

Na gorenjskem delu Slovenije je bil to naš prvi kolesarski izlet. Če iščete zares prijetno doživetje, ki vas na obeh koncih lahko razveseli z lepim mestom, potem je to super izbira. Mi smo štartali iz Labor, pri koncu table Kranj v smeri Medvod. Bodite pozorni, saj ni označenega parkirišča, avto pa se pusti kar ob cesti. Pot je v eno smer dolga 9 kilometrov. Po nekje 1.5km prvič prečkamo železniško progo, ki je varovana z zapornicami. Tukaj zavijemo desno in nadaljujemo proti Škofji Loki. Cesta je asfaltirana, malo prometna, ponekod pa je dovoljeno samo za kmetijsko mehanizacijo.
Na poti ni vzponov, zato bi jo zmogli tudi mlajši otroci s poganjalčki, problem zna biti le dolžina. Če se peljete v opisano smer, potem je zadnji kos najslikovitejši, saj imate pogled na eno izmed lepših srednjeveških mest in njen grad- Škofjo Loko. Seveda je super tudi to, da se v mestu lahko odpočijemo in mulcem privoščimo prislužen sladoled.

Sprehodite se skozi starodavno mestno jedro Škofje Loke, preživite nekaj igralnih trenutkov na igrišču Zamorček in se povzpnite na škofjeloški grad, od koder je lep razgled na Loko in okolico.

Škofjeloško območje je posejano s številnimi gradovi in dvorci. Prvi so zgrajeni že v 13. stoletju, spet drugi so dobili povsem novo podobo po velikem potresu leta 1511, najmlajši pa so bili zgrajeni »šele« v 17. stoletju. V njih se prepletata bogastvo preteklih časov in legend.

Zgrajeni so na skrbno izbranih lokacijah, ki še danes jemljejo dih obiskovalcem od blizu in daleč. V nekaterih so urejeni tudi muzeji, ki s svojimi zbirkami vabijo obiskovalce, da se spoznajo z zgodovino in načinom življenja na Škofjeloškem v preteklih stoletjih. Obiščite škofjeloški grad in zanimiv grajski vrt za gradom, kjer lahko spoznate pretekle ljudske običaje.

 

Zanimivosti

V tako lepi, tako mistični srednjeveški Škofji Loki si z navdihi iz preteklosti ustvarjate lastne nove spomine. Škofja loka je mesto Škofjeloškega pasijona, najstarejše slovenske drame. Vsakih 6 let lahko tudi vi sami postanete udeleženec te zanimive uprizoritve, pri kateri nastopa in sodeluje na stotine krajanov!

 

Gostinski lokal v bližini

Kavarna Pri Homanu

Stara Loka ima v vseh letnih časih poseben čar. Ena izmed najboljših loških kavarn ponuja pestro izbiro tortic, sladoled za vsak še tako zahteven okus in tople napitke (kavice, čajčke, vročo čokolado) ter tudi osvežilne napitke. Naj bo krajši postanek prav v središču mesta, kjer lahko začutite pristen mestni utrip Loke. Kavarna ima tudi otroško igrišče, na terasi pa so nadvse dobrodošli tudi naši hišni ljubljenčki, ki se lahko hladijo v senci velike mestne lipe.

 

VEČ NAMIGOV ZA IZLETE NAJDEŠ NA Druzinski-izleti.si

logo_druzinski_izleti_kupikolo.si

Izhodišče: parkirišče pri Laborah
Razdalja: 9 km
Čas vožnje: 1 h
Težavnostna stopnja: 1/5
Primerno za: vozički , nosilke , od 3 – 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa

Download

Fotogalerija

Komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja