Kranjska Gora-Zelenci s kolesom

banner-kolesarskih-poti-kupikolo_-800x300

Opis poti

Mi smo tokrat raziskovali ta prečudovit konec Gorenjske na kolesu, izlet pa lahko opravite tudi z vozičkom ali peš (primerno za otroke nad 4 leti starosti). Mi smo avtomobil pustili kar na parkirišču pod smučiščem in se odpravili raziskovat okolico s kolesi.

Jezerce Zelenci odkrijete takoj za vasjo Podkoren na južni strani magistralne ceste. V tem naravnem rezervatu je našlo dom veliko zanimivih rastlinskih vrst, tudi mesojede rosike, med živalskimi pa so bogato zastopane dvoživke in ptiči gnezdilci. Leži na severnem robu Triglavskega narodnega parka, na jugu jih oklepa z gozdom poraščeni Vitranc, na severu pa prav tako poraščene Karavanke. Močvirje z barjem Drni, je dolgo okoli 1200 metrov, široko povprečno 150 metrov, v najširšem delu okoli 200 metrov, v najožjem pa borih dvajset. Na skrajnem zahodnem delu močvirja je jezero smaragdno zeleno, iz katerega vrejo iz plasti jezerske krede, ki daje vodi značilno modrozeleno barvo. Tu so številni izredno čisti in hladni izviri. Prav zaradi barve je jezero z močvirjem dobilo ime Zelenci.

Izlet lahko z malo starejšimi mulčki podaljšate do Planice, vendar je od Zelencev do Planice potrebno premagati kar nekaj višinske razlike. Za ta podvig bi svetovali starost kolesarja vsaj 6+ starosti, lahko tudi mlajši, a z obilo kondicije:) Višinsko razliko celotne poti lahko preverite v priloženem grafu spodaj.

Zanimivosti

Voda ima približno 6°C. Brrrrr.

Zelenci z okolico so bili leta 1992, z odlokom občine Jesenice, razglašeni za naravni rezervat. Pri Zelencih izvira Sava Dolinka. Po posebni leseni brvi se lahko brez škode za naravo sprehodite do jezera in po močvirnati okolici. Nepozabno zeleno doživetje.

Gostinski lokal v bližini

Brunarica Kosobrin

je pravi »zaklad« za vse, ki radi uživate v prijetnem in avtohtonem okolju. Najdete jih na poti od Kranjske Gore proti Zelencem, pot je lepo prevozna tudi za otroške vozičke, poganjalčke in kolesa.
Na vrtu in ob pokritem kurišču lahko uživate v izbrani ponudbi pijač in napitkov. V Kosobrinovi mini kuhinji vam prijazna dekleta vsak dan pripravljajo jedi na žlico, štrudle in vse kar vas bo spomnilo na topel dom naših babic. Okolje, v katerem najdete to hišico iz pravljice, je naravnost čudovito! Za brunarico se razprostira prelep travnik, kjer se otroci lahko igrajo, ob gostišču pa je otrokom na voljo tudi peskovnik. Za dojenčke imajo previjalno mizico. Gostišče je naklonjeno našim štirinožnim prijateljem.

 

VEČ NAMIGOV ZA IZLETE NAJDEŠ NA Druzinski-izleti.si

logo_druzinski_izleti_kupikolo.si

Izhodišče: Parkirišče pri smučišču v Kranjski Gori
Razdalja: 4 km do Zelencev+ 5 km do Skakalnega centra Planica
Čas vožnje: 1h s kolesom do Zelencev + (1 h do Planice)
Težavnostna stopnja: 1/5
Primerno za: vozički , nosilke , od 3 – 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa

Download

Fotogalerija

Komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja