Parenzana s kolesom

banner-kolesarskih-poti-kupikolo_-800x300

Opis poti

Parenzana je kolesarska pot, ki v celotni dolžini meri 130 kilometrov- od Trsta pa vse do Poreča. Nekoč je tukaj potekala ozkotirna železnica, sedaj pa se po tunelih lahko spustimo le s kolesi. Železniška proga je obratovala med 1902-1935 in takrat predstavljala pomembno povezavo zaledja z obmorskimi kraji, ter tako močno pripomogla k razvoju gospodarstva. Če pot razdelimo po državah, potem v Italiji naredimo 13km, v Sloveniji 32 km in na Hrvaškem še preostalih 78km.

Postaje ob progi so bile zgrajene iz materialov, ki so bili značilni za pokrajino v kateri so se nahajale (les v alpskih deželah, opeka v nižinskih, kamen). Grajene so bile po pravilih avstro-ogrskih državnih železnic. Morale so biti estetske in funkcionalne. Velikost je bila odvisna od pomembnosti in velikosti kraja. Prva kategorija je imela stanovanja za več uslužbencev železnic, dve čakalnici in sanitarije za potnike. V to kategorijo so sodili: Koper, Lucija in Poreč.
Proga je pomenila življenje za kraje, saj je vlak vsak dan skozi hribovite, reliefno razgibale kraške predele Istre in poleg potnikov prevažal sol iz Pirana in Sečovelj, oljčno olje iz okolice Buj in Motovuna, sadje, zelenjavo, istrski kamen, apno, les, moko in vino. Zaradi številnih ovinkov in vzponov je bila povprečna hitrost vožnje zgolj 25 km/h, tako je celotno potovanje med Trstom in Porečem skupaj z vsemi postanki trajalo okoli 7 ur. Počasna vožnja je potnikom omogočila, da so lahko vmes skočili z vlaka, da so si odtrgali kašen sadež iz sadovnjakov.

Mi smo pot pričeli v Izoli in se preko Strunjana spustili v Portorož. Ko so otroci zavohali morski zraj se je bilo nujno potrebno ustaviti in namočiti nogice v slano vodo:) Z nekaj prepričevanja smo pot potegnili še do Sečoveljskih solin, ker si lahko ogledate bazene in hiške. V eno smer smo naredili slabih 13 km. Za nazaj smo ubrali enako traso, ki pa se enakomerno vzpenja, na kar je potrebno pripraviti male in pogumne kolesarje. Pot si lahko podaljšate recimo tako, da začnete v Kopru in na ta način pridobite še 8km ob obali.

Za konec smo si seveda privoščili še konkreten skok v morje in sicer na enem lepših delov na naši obali, Mesečevem zalivu. Priporočamo prav vsem!

Zanimivosti

V centru za obiskovalce v solinarski hiši je na ogled razstava o Krajinskem parku Strunjan z naslovom Park morja.

Razstava v treh jezikih orisuje vse pomembnejše značilnosti parka in pojasnjuje njihovo neločljivo povezanost z morjem. Razporejena po štirih stenah opisuje štiri različne obraze parka, predstavljene pod naslovi Kjer se srečujeta kopno in morje, Ščepec solin, Življenja polna morska laguna in Strunjanski klif, živa skulptura morja. V okviru razstave si lahko ogledate tudi film o Krajinskem parku Strunjan.

VEČ NAMIGOV ZA IZLETE NAJDEŠ NA Druzinski-izleti.si

logo_druzinski_izleti_kupikolo.si

Izhodišče: Izola
Razdalja: 13 km (v eno smer)
Čas vožnje: 1-1,5 h
Težavnostna stopnja: 1/5
Primerno za: kolesa

Download

Fotogalerija

Komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja