ODKRIJ VZNEMIRLJIVOST MIRU: daleč stran

(Koča Antona Bavčerja na Čavnu – Selovec – Mala Lazna – preval Strgarija – Koča Antona Bavčerja na Čavnu)

Pot se začne pri planinski koči Antona Bavčerja na Čavnu. Tišina, mir in samo vi v objemu narave, odmaknjeni od mestnega hrupa in vrveža. Sprejmite izziv fizično zahtevne in naporne poti, ki vam omogoča tekmovanje s samim seboj in vas pelje po osrčju Trnovskega gozda. Vstopite v svet skrivnosti in vegetacijskih posebnosti. Svojstvena kombinacija jelke, smreke, macesna in bukovega gozda, ki uspevajo skupaj z mediteranskim črnim gabrom in malim jesenom, pa tudi pestro število živalskih vrst, so odraz prepletanja vplivov celinskega in mediteranskega podnebja.

V Paradani poiščite edinstven (svojevrsten) primerek mogočnega javorja in smreke, ki skupaj rasteta v sožitju, ter odkrijte veliko ledeno jamo, iz katere so včasih tovorili led celo v Egipt. Vas zanima najmogočnejše drevo v Trnovskem gozdu? Premer orjaka znaša več kot meter, v višino meri preko 30 metrov. Ker je javor votel, se lahko splazite vanj.
Od blizu si oglejte Smrekovo drago, eno največjih globeli Trnovskega gozda, ki je omenjena v vseh slovenskih učbenikih. Mešani gozd se proti dnu globeli spreminja v smrekovega, nato v ruševje in se končuje s šotnimi mahovi. – temperaturni obrat ali inverzija

Naberite si moči v Iztokovi koči in se podajte naprej proti čarobnim travnikom Čavna. Na njegovem pobočju poiščite rožo hladnikovko, ki raste samo v Trnovskem gozdu in nikjer drugod na svetu.

DOLŽINA POTI – 27 km
SREDNJE ZAHTEVNA, ORIENTACIJSKO ZAHTEVNEJŠA POT

 

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI: TIC AJDOVŠČINA

VIR: TIC AJDOVŠČINA

Komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja