SPODNJA BRANICA

(Spodnja Branica – Čipnje – Kodreti – Manče – Lože – Podnanos – Slap – Gaberje – Šmarje – Spodnja Branica)

Spodnja Branica, naselje tik ob hudourniku Branica, ki ločuje Kras in Vipavsko dolino, ponuja izjemna doživetja ob vožnji s kolesom. Iz omenjenega naselja se podamo v lov na izjemne kilometre. Pot začnemo na igrišču, od tam pa zavijemo levo proti zaselku Čipnje. Tam prečkamo lesen most čez reko Branico. Na križišču za Štanjel in Šmarje se odpeljemo naravnost mimo kapelice. Na križišču za Gaberje nadaljujemo pot naravnost v desni nekoliko ostrejši ovinek in se peljemo do vasi Kodreti.

Na koncu te vasi pri hiši Posebne Sorte, kjer se lahko tudi okrepčamo, se odpravimo na levo proti Vipavi. Pot se nato vije po dolini in vijugasti cesti, ki se začne rahlo vzpenjati. Kmalu dosežemo vrh vzpona, kjer je križišče za Goče. Na križišču peljemo naravnost in po krajšem spustu prispemo v vasico Manče. Od tam se odpravimo na desno po glavni cesti (stara cesta Vipava-Razdrto), po 500 metrih zavijemo desno proti vasi Lože, od tam pa nadaljujemo pot do vasi, kjer zavijemo levo proti Podnanosu. V Podnanosu se odpravimo po razmeroma ravninski glavni cesti v smeri Vipave. Cesta poteka vzporedno z avtocesto, imenovano Rebrnice. Po nekaj kilometrih ravnine zagledamo krožišče, kjer izberemo zadnji izvoz. Torej izvoz za naselje Slap. Vipavska dolina slovi po burji, ki jo bomo predvsem v zimskim mesecih imeli priložnosti tudi pobližje spoznati, in po izjemnih vinarjih. Vinogradi posamezniku pričarajo občutek mogočnosti in na naši kolesarski trasi jih ne bo manjkalo.

Iz slapa se nato podamo po klancu navzgor proti vasi Gaberje. Asfaltna cesta tukaj preide v makedamsko pot, ki nas vodi skozi vinograde. V vasi Gaberje za kratek čas zapeljemo na asfaltno podlago, potem pa nadaljujemo po makedamski poti do vasi Šmarje. V Šmarjah se lahko pri šoli zavijemo levo proti Spodnji Branici ali pa prečkamo glavno cesto in nadaljujemo pot v Zavino in nato naravnost do Spodnje Branice. V prvem primeru v Šmarjah zavijemo levo, temu pa sledi spust do križišča za Štanjel, Gaberje in Branik. Tam zavijemo na desno in že smo na cesti, ki smo jo prekolesarili na začetku, in vodi čez lesen most do vasi Spodnja Branica.

DOLŽINA POTI – 36 KM
SREDNJE ZAHTEVNA POT

Komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja