K1 – PO DOLINI REKE KRKE

Žužemberk – Dvor – Soteska – Straža – Češča vas – Novo mesto
Pot je kratka, lahka in zanimiva, večinoma speljana po lokalnih poteh (asfalt, makadam, poljske poti), nekaj časa pelje tudi po regionalni cesti. Priporočamo postanek za oglede v Žužemberku, na Dvoru, v Soteski in v Novem mestu.
Po ogledu gradu Žužemberk se spustimo do mosta čez Krko. Sledi krajši vzpon. Med vožnjo do Stavče vasi lahko opazujemo planotast svet Suhe krajine. V Stavči vasi zavijemo na makadam proti Jami pri Dvoru, kjer zavijemo levo proti lesenemu mostu čez Krko. Z mosta je čudovit razgled na lehnjakove pragove. Ob mostu je v neposredni bližini Javornikova žaga, primer zametka industrijskega obrata med obema svetovnima vojnama. Za njo je vodoravna jama – bruhalnik, iz katere ob visokem vodostaju bruha Šica v obliki slapu. Pot nadaljujemo čez most mimo ribogojnice do regionalne ceste Dvor-Kočevje, po kateri se spustimo do ostankov Auerspergove železarne. Sledi krajši vzpon do Jame pri Dvoru, kjer zavijemo levo v smeri za Podgozd. Južno od Podgozda zapeljemo na makadam. Sledimo oznakam pešpoti. Po krajšem vzponu se pot zravna. Vozimo se po pobočjih “suhokranjskega Triglava” – Sv.Petra, ki razmejujeleži na tromeji občin Dolenjske Toplice, Žužemberk in Kočevje. Sledi spust do Krke in žage v Soteski, ki jo obidemo s krajšim vzponom. V Soteski si lahko ogledamo ruševine gradu Soteska. V njem so tudi depoji Tehniškega muzeja Slovenije. V neposredni bližini je tudi grajski vrt z renesančnim stolpom “Hudičev turn” in bresti ob reki Krki.

V Soteski zavijemo na regionalno cesto Novo mesto-Soteska-Dvor. V Straži nadaljujemo pot v smeri proti Prečni in pri Novolesu zavijemu desno v smeri Zaloga in Češče vasi. V Češči vasi zavijemo desno in med hišami zapeljemo na poljsko pot do Grobelj. Tu ponovno zapeljemo na asfaltirano pot, ki ob trasi tovorne železnice pripelje do Cegelnice. Pri nezavarovanem železniškem prehodu v Cegelnici zavijemo desno na makadamsko pešpot, ki ob okljuku reke Krke vodi do Župančičevega sprehajališča v Novem mestu.

Najbolj primeren čas: topla polovica leta
Ostali podatki o poti:
Dolžina poti: 27,2 km
Najnižja točka: 163 m
Najvišja točka: 234.5 m
Skupaj vzpona: 235 m
Skupaj spusta: 277.9 m
Predviden čas vožnje: 2 h

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI: TIC NOVO MESTO

VIR: HERITAGE TRAIL

Komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja