K3 – PO POTI Z DOLENJSKE V BELO KRAJINO

Dolenjske Toplice – Visoki Rog – Mirna Gora – Črnomelj
Zelo zahtevna pot, ki se dvigne iz Dolenjskih Toplic mimo Baze 20 do Mirne gore, od koder je čudovit razgled na celotno Belo krajino in naprej do Kvarnerja.

Najbolj primeren čas: poletje
Iz Dolenjskih Toplic odpeljemo po asfaltni cesti v smeri proti Podturnu. V križišču, kjer se cesta priključi na regionalno cesto Soteska – Črmošnjice, zavijemo desno in obvozimo izvir Radeščice. Na koncu vasi Podturn zavijemo levo na odcep za Bazo 20. 100 metrov dlje se lahko podamo na gozdno učno pot Rožek ali pa nadaljujemo vzpon na Bazo 20. Po slabem kilometru pripeljemo mimo cestnega jaška, ki ščiti brezno Pihalnik. Pot nadaljujemo po klancu navzgor do parkirišča pred Lukovim domom. Tu si lahko ogledamo krajši film o Bazi 20 in se z vodičem podamo na ogled ohranjenih barak in opreme.

Pot nadaljujemo po makadamski cesti v smeri Kočevja. Ob poti se lahko pomudimo ob grobišču povojnih pobojev Rogarski klanci. Pot nadaljujemo do žage Rog, kjer zavijemo levo za Mirno goro in Črmošnjice . Pot nadaljujemo po gozdni cesti in sledimo oznakam za Reso, kjer je jasa za športne aktivnosti in piknik. Od Rese peljemo v smeri vasi nekdanje vasi Ribnik. Kolesarimo po gozdni cesti vzdolž Ribnika in grobišča partizanske bolnišnice Vinica. Pot nadaljujemo v smeri proti jugu, nato pa zavijemo levo na manjše kraško polje Ponikve. Tu zavijemo desno in se povzpnemo proti Domu na Mirni gori. Tu se lahko okrepčamo in se povzpnemo na razgledni stolp, nato pa se spustimo proti Planini. Na Planini zavijemo desno in se spustimo proti Rožič Vrhu, Svibniku in Črnomlju.

Ostali podatki o poti:
Dolžina poti: 49.3 km.
Najnižja točka: 146.5 m
Najvišja točka: 997.6 m
Skupaj vzpona: 1287 m
Skupaj spusta: 1311.6 m
Predviden čas vožnje: 4 h

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI: TIC NOVO MESTO

VIR: HERITAGE TRAIL

Komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja