K5.1 Zgornjekolpska kolesarska pot

Osilnica – Ribjek – Ložec – Grintovec pri Osilnici – Bosljiva Loka – Mirtoviči – Srobotnik ob Kolpi – Kuželj – Grivac – Petrina – Pirče – Vas – Fara.
Zgornjekolpska kolesarska pot nam pričara prečudovit izlet v naravo. Ogledamo si lahko veliko narvnih in kulturnih znamenitosti, ter si privoščimo kopanje v kristalno čisti reki Kolpi. Pot je dokaj nezahtevna saj v večini poteka po ravnem, vsebuje le en zahtevnejši vzpon. Dolga je 23 km.
Pot pričnemo v Osilnici, središču najmanjše slovenske občine. Preden se posedemo na kolo si lahko ogledamo galerijo Staneta Jarma (akademskega slikarja in kiparja, ki je s svojimi deli popeljal Osilnico in Slovenijo v svet). Kolesarska pot nas pelje po regionalni cesti iz Osilnice do Ribjeka, kjer si ogledamo znamenito cerkvico Sv. Egidija. Nato nadaljujemo skozi vasico Ložec (pod slikovito Loško steno) , Grintovec in Bosljivo Loko do Mirtovičev. V Bosljivi loki si lahko ogledamo cerkvico Sv. Vida, v poletnih mesecih pa si privoščimo tudi kopanje v reki Kolpi na kopališču na otočku sredi vasi. V Mirtovičih si lahko ogledamo kovačijo Šercer, ter malo hidroelektrarno. Do tu gre pot po ravnem, nato se cesta zoži in prične vspenjati do Peščenca, kjer lako naredimo postanek in se peš odpravimo do cerkvice Sv. Ane in Joahima. Sledi spust do Srobotnika in naprej proti Kuželju (vasici pod Kuželjsko steno). Ozka obkolpska cesta nas vodi naprej čez Glad Loko in Grivec do mejnega prehoda Petrina. Da bi se izognili prometu, pot nadaljujemo skozi vas Pirče in naprej po kolovozu do Vasi. Tu si lahko ogledamo Staro šolo TRIS (Turistično razvojno informacijsko središče). Dobrih 500 metrov stran je naš cilj, na prireditvenem prostoru pri Fari.

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI: TIC NOVO MESTO

VIR: HERITAGE TRAIL

Komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja