K6.1 Ribniške planote in gozdovi

Zahtevnost: kondicijsko zelo zahtevna pot z kar nekaj vzponi, primerna za dobro pripravljene kolesarje. Lahko jo prevozimo tudi v etapah.
Pot poteka ob številnih naravnih in kulturnih znamenitosti in se vzpne iz Ribnice na razgibana Slemena, do Sv. Gregorja, nato mimo Maršičev in Ortneka na sosednje pobočje Male gore. Primerna je za ljubitelje narave in za bolje pripravljene kolesarje.

Pot je gotovo prava poslastica za bolje pripravljene kolesarje ter ljubitelje neokrnjene narave in čudovitih razgledov. Že v samem središču pa si lahko ogledamo župno cerkev Sv. Štefana, ki jo krasijo Plečnikovi zvoniki in ribniški grad v njeni neposredni bližini. V času od 1. maja do 1. oktobra si v gradu lahko ogledate muzejske zbirke, v grajskem parku pa se seznanite z znamenitimi Ribničani. Na Škrabčevem trgu se nahajata še Muzejska trgovina in Turistično informacijski center.

Naša pot se začne v Ribnici, kjer iz parkirišča pri Ribniškem gradu krenemo na desno ob reki Bistrici do glavne ceste. Tu zavijemo levo, preko mostu smer Sodražica. Pot nas vodi mimo vasi Sajevec, na prvem križišču v Jurjevici zavijemo ostro levo in nato pred vasjo Kot desno. Spustimo se po polju in zavijemo v vas Male Vinice in Ravni dol. Tu si lahko ogledamo Maticovo Etno hišo, ki predstavlja zapuščino kmečkega gospodarstva. Od tu pa zagrizemo v klanec po desni, kjer se konča asfalt in nas makadamska pot spremlja vse do vrha. Zavijemo desno, kjer se odpre pogled na baročno cerkev Nova Štifta in mogočne lipe. Cerkev, ki je zgrajena v 17. stoletju u unačilno osmerokotno zasnovo in 27 metrov visoko kupolo, je ena najlepših baročnih cerkva na Slovenskem in cilj ene najstarejših romarskih poti. Krasijo jo leseni pozlačeni baročni oltarji in svete “štenge”. Sledi spust v dolino po glavni cesti, na križišču zavijemo levo do Lipovšce, od tam pa v križišču levo in naravnost do Zamostca. V vasi Zamostec zavijemo desno, prečkamo regionalno cesto mimo gostišča Urška, ter v naslednjem križišču levo. Pot nadaljujemo po asfaltni podlagi, nato pa sledi vzpon. Ob tem sledimo oznakam za Sv. Gregor. V vasi S. Gregor, ki je znana kot rojstni kraj Janeza Evangelista Kreka, zavijemo desno proti Ortneku. Spustimo se skozi Hojče, naravnost v Hudi Konec in čez vas do makadamske poti, kjer se odpre pogled na ruševine starega Ortneškega gradu . Na razcepu zavijemo desno v smeri gradu, kamor se lahko mimogrede povzpnemo ter se spustimo nazaj do križišča in nadaljujemo pot desno. Ko se spustimo po gozdni cesti v dolino do Ortneka, zavijemo čez tračnice mimo bencinske postaje, in pri Koslerjevi graščini prečkamo regionalno cesto . Nato se vzpnemo levo po asfaltni podlagi do Velikih Poljan. V vasi na križišču zavijemo levo po pešpoti, ki vodi na Grmado. Na makadamski podlagi sledimo oznakam, se počasi vzpenjamo, pridemo na asfalt, vendar zavijemo levo na pešpot. Ko pridemo do vrha vozimo po asfaltu mimo kapelice vse do koče Grmada. Dom na Grmadi je cilj številnih izletnikov. Po oddihu se spustimo nazaj približno 1700 m in po ostrem ovinku na desno, zavijemo levo na makadamsko pot proti Sveti Ani. Vozimo se po makadamski cesti, na razcepu nadaljujemo po zgornji levi cesti. Pot nadaljujemo po lepi makadamski poti in sledimo oznakam Ribniške planinske poti. Ko pridemo do oznake TIGR, tu desno zavijemo smer Sveta Ana, pot nadaljujemo naravnost do parkirišča, kjer pa nadaljujemo po vlaki do vrha. Če zavijete desno si lahko ogledate Stene, drugače pa nadaljujete levo do koče pri Sveti Ani, mimo cerkve naravnost po kolovozni poti,. Ko pridemo na makadam ,zavijemo desno ter nadaljujemo naravnost in drugi odcep desno, mimo smetišča v dolino. Čez železniško progo, regionalno cesto in po Struški ulici se vrnemo na izhodiščno točko pri Ribniškem gradu.

Zahtevnost : zahtevna pot, primerna za dobro pripravljene kolesarje.
Čas vožnje: 5 – 6 ur
Dolžina poti: 48,6 km

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI: TIC NOVO MESTO

VIR: HERITAGE TRAIL

Komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja