K6.2 Od kod prihajaš voda, kam greš

Potek poti: Ribnica – Bukovica – Izvir Ribnice – Zalužje – Prigorica – Dolenja vas – Sv. Marjeta – Lipovec – Otavice – Hrovača – Ribnica
Pot z izhodiščem in ciljem v Ribnici povezuje kraje med izvirom in ponikalnico reke Ribnice. Ob poti obiskovalca čakajo številne kulturne in naravne znamenitosti, lahko pa se seznani tudi s tradicionalnimi rokodelskimi obrtmi.
Na kolesarski turi, ki povezuje izvire rek ponikalnic ob Veliki gori, naj nam ne bo žal pomuditi se že na začetku v Ribnici. V samem središču si lahko ogledamo župno cerkev Sv. Štefana, ki jo krasijo Plečnikovi zvoniki, v neposredni bližini pa stoji ribniški grad. V času od 1. maja do 1. oktobra si v gradu lahko ogledate muzejske zbirke, v grajskem parku pa se seznanite z znamenitimi Ribničani. Na Škrabčevem trgu se nahaja še Muzejska trgovina in Turistično informacijski center.

Izpred ribniškega gradu krenemo proti severu ob reki Bistrici do mostu na glavni cesti. Prečkamo most in se podamo proti Sodražici, na naslednjem križišču pa nas smerokaz usmeri proti Bukovici. Peljemo se navkreber skozi celo vas, pri križnem znamenju pa zavijemo na levo po makadamski poti. Nadaljujemo proti izviru Ribnice, se peljemo mimo križnega znamenja do asfaltne ceste, zavijemo levo na asfalt in se spustimo v dolino. Po ostrem ovinku v desno nadaljujemo pot naravnost po makadamski cesti proti Zalužju. Peljemo se po gozdu, ob toku reke Ribnice do umetnega jeza.. Tu zavijemo levo, vozimo mimo ribiškega doma in nadaljujemo po asfaltni cesti mimo lončarstva Nosan do regionalne ceste, kjer zavijemo desno. V Prigorici si lahko ogledamo cerkev in spominsko ploščo Ignaciju Merharju. Merhar je pomemben za utrditev slovenskega jezika v gasilskem poveljevalnem jeziku. Pot nas vodi dalje v Dolenjo vas, kjer si lahko ogledamo cerkev SV. Roka in obiščemo enega od dveh lončarstev. Pri gostilni Tina zavijemo levo, prečkamo regionalno cesto in pred mostom zavijemo desno na makadamsko pot. Držimo se levo, pot pa nas pripelje do cerkve Sv. Marjete. Tu si lahko ogledamo ponor reke Ribnice. Nadaljujemo po makadamski cesti, prečkamo železniško progo in se vozimo skozi mirno pot po gozdu. Držimo se levih poti, še enkrat prečkamo progo in pridemo v vas Lipovec. Lahko obiščemo proizvajalce lesne galanterije, sicer pa nadaljujemo pot čez progo, zavijemo ostro desno proti Otavicam. Ob poti utegnemo srečati srnjad v obori. Nadaljujemo do Hrovače, kjer lahko potrkamo na vrata Škrabčeve domačije, so ogledamo še kovačijo in skedenj, nato pa pri kapelici zavijemo levo, prečkamo regionalno cesto in že smo nazaj v Ribnici, kjer se lahko okrepčamo ter si gledamo številne znamenitosti, od gradu, starega mestnega jedra, cerkve s Plečnikovima zvonikoma.

Dolžina poti: 23.5 km
Čas vožnje: 1,5 ure

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI: TIC NOVO MESTO

VIR: HERITAGE TRAIL

Komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja