K8 – PO NAJLEPŠIH BELOKRANJSKIH KRAJIH

Črnomelj – Lokve – Rožanec – Vinji vrh – izvir Krupe – Gradac – Podzemelj – Primostek – Metlika – Suhor – Jugorje – Gospodična

Zahtevna, a prijetna pot po belokranjskem ravniku s postanki v Rožancu (Mitrej), pri cerkvi sv. Trojice na Vinjem vrhu, pri izviru Krupe, v Gradacu, Podzemlju, Metliki od koder se na kolesu povzpnemo na Gorjance.
Izpred gradu Črnomelj zapeljemo proti severu v smeri železniške postaje. V semaforiziranem križišču zavijemo levo v smeri proti Dolenjskim Toplicam in Novemu mestu. Peljemo pod železniško progo in zavijemo levo proti vasi Lokve. Tu si lahko ogledamo spomenik Francu Rozmanu-Stanetu, nato pa nadaljujemo pot proti Rožancu. Tu si v manjši vrtači ogledamo ostanke antičnega mitreja, nato pa se vrnemo na glavno cesto. V ručetni vasi zavijemo desno proti Semiču. Po 2 km zavijemo desno za Brezje pri Vinjem Vrhu in se v manjšem vzponu pripeljemo do Vinjega Vrha s čudovito cerkvico sv.Trojice. Z Vinjega Vrha se spustimo proti cesti za Stransko vas. Tu lahko zavijemo levo in po kilometru pripeljemo do izvira Krupe ali pa zavijemo desno proti Stranski vasi pri Semiču in Gradcu. Naselje je dobilo ime po gradu na okljuku reke Lahinje. V Gradcu zavijemo levo na cesto Črnomelj-Metlika, nato pa sledimo oznaki za Krasinec. V Borštu zavijemo desno proti Boginji vasi, kjer peljemo skozi gozd in obronkih vzletne steze športnega letališča Prilozje. V Prilozju zavijemo desno in pri ribniku zapeljemo na poljsko pot do Krasinca. Tu se lahko okrepčamo in si ogledamo cerkev sv. Antona Puščavnika. Pot nadaljujemo mimo gnezdišča štorkelj v Podzemlju, prečkamo cesto Črnomelj-Metlika in nadaljujemo proti Geršičem. Zapeljemo preko reke Lahinje in v Geršičih zavijemo desno proti Krivoglavicam, kjer si lahko ogledamo zapuščen mlin na Lahinji. V Primostku zavijemo levo na cesto proti Metliki. V Metliki lahko prenočimo in si ogledamo staro mestno jedro ali pa nadaljujemo pot mimo krožišča proti Krvavčjem Vrhu. Tu se prične vzpon proti Gorjancem. Peljemo mimo Gornje Lokvice, Dragomlje vasi, Suhorja, Ravnac in Jugorja do prevala Vahta. Tu zavijemo desno na makadamsko pot, ki pelje do Gospodične.

Ostali podatki o poti:

Dolžina poti: 61.0 km.
Najnižja točka: 137 m
Najvišja točka: 842 m
Skupaj vzpona: 1031 m
Skupaj spusta: 346 m
Predviden čas vožnje: 5 h

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI: TIC NOVO MESTO

VIR: HERITAGE TRAIL

Komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja