Kolesarska pot Pod Severno Triglavsko Steno

triglavska-stena-kupikolo.si_800x300

OPIS POTI:

Na pot se odpravimo s parkirišča pred Slovenskim planinskim muzejem.  Nadaljujemo v smeri  Vrat. Po 300 m zavijemo desno v klanec in se peljemo do hidro elektrarne pri »Rosu« . Nadaljujemo 300 m naprej  in v križišču zavijemo desno v klanec – 1,75 km.  Cesta počasi preide v makedamsko cesto, ki ji sledimo ves čas v smeri Peričnika. Na levi strani nas pričaka koča – 4 km, 752 m . Malenkost naprej je most in nad njim pa se bohoti spodnji Slap Peričnik, ki je visok 52 m. Nad spodnjim slapom je še zgornji, ki se ga s ceste ne vidi, lahko pa se po pešpoti povzpnemo do obeh.

Iz Peričnika se pričenja cesta najprej počasi vzpenjati  po 400 m pa nas pričaka najstrmejši vzpon na naši turi. Strmejši vzpon je dolg 1,6 km, 190 vm.  V vzponu je večinoma asfaltna cesta, ravninski deli so makedamski. Po vzponu se cesta počasi vzpenja in je makedamska razen na zadnjem vzponu pred parkiriščem. Na koncu parkirišča je zapornica, za zapornico pa nas čaka še 200 m  do Aljaževega doma v Vratih – 9, 6 km, 1.015 m.

Od doma nadaljujemo naprej po cesti  in po  450 metrih pridemo do skale v katero je zabit velik klin z vponko, kjer je lep razgled na Severno triglavsko steno – 10,1 km, 1020 m.

Iz razgledišča se usmerimo nazaj proti Mojstrani in cesti sledimo ves čas dokler ne pridemo do našega izhodišča – 20,2 km.

 

OPOZORILO:  Cesta v Vrata je v predvsem v času najvišje gorniške sezone (julij, avgust) prometno zelo obremenjena zato previdnost ne bo odveč.

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI: TIC KRANJSKA GORA

Trasa: Mojstrana – Vrata – Mojstrana
Razdalja: Zahtevna gorska pot (20 km)
Višinska razlika: 370 m.n.v.
Čas vožnje: 1,5 – 3 h
Težavnostna stopnja: 3/5
Podlaga: makadam – asfalt

Download

Fotogalerija

Komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja