Kolesarska pot Radlje ob Dravi–Maribor

dravska-kolesarska-pot-kupikolo.si_800x300

OPIS POTI:

Naša pot se ves čas vije na desni strani reke Drave, kjer smo mestoma dvignjeni nad njo in jo opazujemo v njenem toku po Dravski dolini. Vse do Podvelke, ki leži na pohorski strani Drave ob izlivu potoka Velka. Tukaj pot zavije desno, kjer nas pričaka zahtevnejši vzpon na poti, približno 6 km dolg vzpon na Janževski vrh, Lehen in Lovrenc na Pohorju v nedrje pohorskih smrekovih gozdov.

več…

Lovrenc na Pohorju skriva kar nekaj čudovitih kotičkov, tudi pristno kmečko domačijo – Ladejenkovo. Iz Lovrenca nadaljujemo naprej skozi Puščavo in Činžat do vasi Fala, kjer se zopet vozimo tik ob Dravi, obenem pa v Selnici ob Dravi (novost) prečkamo hidroelektrarno Fala (HE Fala je najstarejša hidroelektrarna na reki Dravi v tem delu Evrope) in po Jabolčni poti nadaljujemo do Ruš.

Ruše sodijo v makroregijo predalpskega hribovja. Iz zgodovinskih virov pa je znano, da so Ruše kot naselbina obstajale že v keltski in ilirski dobi, torej okoli 400 let pr. n. š., o čemer pričajo tudi bogate izkopanine. Ruše dandanes postajajo pravi mali kolesarski raj. Našo pot zatem nadaljujemo skozi Bezeno, Bistrico ob Dravi, Laznico in Limbuš, mimo Mariborskega otoka, edinstvenega rečnega otoka pri nas, in Mariborskega jezera, ki je nastalo z zajezitvijo reke Drave ob gradnji HE Mariborski otok. Kmalu ugledamo drugo največje slovensko mesto – Maribor.

Maribor je ugnezden ob reki Dravi v objemu zelenih gozdov Pohorja in slikovitih vinorodnih gričev. Spojen je s čudovitim zaledjem najvzhodnejšega koščka Alp in razgibanih Slovenskih goric ter z reko povezan z ravnico Dravskega polja. Maribor je mesto Evropske prestolnice kulture 2012, Splavarsko mesto 2012, Evropsko mesto športa 2018 in mesto najstarejše trte na svetu, svetovne znamenitosti, ki privablja množico turistov v svojo Hišo Stare trte tudi iz najbolj oddaljenih krajev sveta. Mesto slovi po izjemnih športnih, kulturnih in vinsko-kulinaričnih dogodkih.

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI: TIC MARIBOR

VIR: DRAVABIKE.SI

Trasa: Radlje – Maribor
Razdalja: 45 km
Višinska razlika: 964 m.n.v.
Čas vožnje: 4h 30 min
Težavnostna stopnja: 3/5
Podlaga: asfalt 80% – makadam

Download

Fotogalerija

Komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja