Kolesarska pot Radovna

kolesarska-pot-radovna_kupikolo.si-800x300

OPIS POTI:

Na pot se odpravimo s parkirišča pred Slovenskim planinskim muzejem .  Nadaljujemo v smer Vrata in po 300m zavijemo levo v naselje blokov. Peljemo se mimo blokov in zapeljemo čez zeleni most na levi strani, pod njim tečeTriglavska Bistrica. Sledi  kratek vzpon po makadamski cesti v gozd, da pripeljemo do teniških igrišč v Mlačci. Peljemo mimo, sledi kratek položnejši vzpon in makadamska cesta se priključi glavni cesti, ki pelje v dolino Radovna. Zavijemo desno – 800m od izhodišča. Ves čas se vzpenjamo po asfaltni cesti vse do Kosmačevega prevala (na desni je odcep v dolino Kot). To je najvišja točka naše ture, 845m – 3,15km. S prevala se začnemo spuščati in v križišču zavijemo levo v smer Bled (Zgornja Radovna) – 3,45km. Spustimo se po strmem klancu v Zgornjo Radovno. Asfaltna cesta pelje mimo gostilne Psnak in po 50 metrih preide v  v makadamsko cesto. V naslednjem križišču  zavijemo levo, tam je smerna  tabla za Gogalovo lipo – 4,4km.  Sledimo asfaltni cesti  do drugega sklopa hiš v Zgornji Radovni. Na Gogalovi kmetiji stoji Gogalova lipa, katere starost ocenjujejo na 800 let – 5,2km. Od tu vodi makadamska cesta do križišča z glavno cesto, ki vodi proti Bledu. V križišču zavijemo levo – 6,00km. Ves čas se postopoma spuščamo. Peljemo se mimo Psnakove žage in mlina in naprej proti jezeru Kreda 9,0km – 675m.

Na levi strani je lesena brv, ki nas pripelje čez reko Radovna. Sledimo makadamski cesti, jezero  je na naši desni strani. Cesta vodi  naprej mimo jezera in se priključi glavni cesti pri spomeniku Požgana Radovna  – 10,0km. Tej cesti sledimo do vasi Krnica. Zavijemo desno čez večji most, pod katerim teče reka Radovna – 16,5 km. Vzpnemo se do glavne ceste in v križišču zavijemo levo za Bled – 17,0 km. V Zgornjih Gorjah pri cerkvi, ki je sredi vasi, zavijemo levo – 18,1 km (smerna tabla za Višelnica-Mevkuž). Rahlo se vzpnemo, potem pa se ponovno spustimo do križišča v  Spodnjih Gorjah, kjer zavijemo levo za Jesenice – 19,0km.

Od tu se dvigujemo po glavni cesti, ki pelje proti Jesenicam. Ko pridemo v naselje Kočna (druga najvišja točka na naši turi 672 m), se pričnemo strmo spuščati proti Jesenicam. Na koncu spusta se peljemo pod nadvozom za vlak in avtocesto in se še naprej spuščamo do križišča, kjer je most čez  Savo Dolinko. Tu zavijemo levo v smer Podmežakla – 26,3km. Cesta pelje skozi naselje in sledimo ji ves čas, peljemo mimo športne dvorane Podmežakla, ki je na levi strani, in še naprej, kjer se za podvozom za avtocesto priključimo na kolesarsko stezo – 29,5 km. Kolesarska steza je speljana ob avtocesti in vodi mimo platoja Karavanke naprej proti Mojstrani. Pri mostu čez Savo (Savški most) se kolesarska steza priključi glavni cesti. Zavijemo levo in ji sledimo. Vodi mimo smučišča v Mojstrano. Pri info točki peljemo čez most (pod njim teče Triglavska Bistrica) in v glavnem križišču zavijemo levo v smer  Vrata. Po 500m vožnje smo na parkirišču pred Slovenskim planinskim muzejem– 38,7km.

 

OPOZORILO: Kolesarska tura poteka tudi po prometnih cestah, zato dodatna previdnost ne bo odveč.

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI: TIC KRANJSKA GORA

Trasa: Mojstrana – Zgornja Radovna – Krnica – Gorje – Jesenice – Mojstrana
Razdalja: 38,7 km
Višinska razlika: 450 m.n.v.
Čas vožnje: 3 – 5 h
Težavnostna stopnja: 1/5
Podlaga: makadam – asfalt

Download

Fotogalerija

Komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja