Kranjska Gora – Belopeška jezera – Koča Zacchi – Kranjska Gora

banner-kolesarskih-poti_kupikolosi-800x300
 • Trasa

  Kranjska Gora – Belopeška jezera – Koča Zacchi – Kranjska Gora 

  Izhodišče in cilj: Kranjska gora – pot poteka po manj prometnih in gorskih poteh 

 • Razdalja

  37 km

 • Čas vožnje

  2 uri

 • Težavnostna stopnja

  3 / 5 zahtevna kolesarska tura

 • Višinski metri

  648 m vzpon

 • Višinski metri

  554 m spust

 • Najdaljši klanec

  3,5 km

 • Največja strmina

  16%

 • Podlaga

  mešana-asfalt in gozdno/gorska pot

 • Primerno za

  gorska in treking kolesa

Opis poti

Pot začnemo v Kranjski gori v smeri Rateč in Trbiža. Zavijemo na eno najlepših kolesarskih poti v Sloveniji, Kolesarsko pot Jureta Robiča D-2, ki poteka od Jesenic do mejnega prehoda z Italijo. Kmalu za mejnim prehodom Rateče zavijemo levo proti Belopeškim jezerom/Laghi di Fusine. Od tu se pot ves čas zmerno vzpenja, najprej do Spodnjega in nato še do Zgornjega jezera. Večji vzpon nas čaka le v zadnjem kilometru. 

kolesarske_poti_kupikolosi

Ledeniška jezera se imenujejo tudi Mangartska jezera, ker ležijo v Mangartski dolini ali Fužinska jezera po bližnjih Fužinah, a najbolj jih poznamo kot Belopeška jezera po bližnjem kraju Bela peč. Poleg večjih je v okolici skritih še nekaj manjših jezer. Večji dve sta s svojo zeleno-modro barvo vode in pogledom na veličastni Mangart prava paša za oči. V kristalno čisti vodi se kopajo odsevi večnih vršacev v ozadju. Slikoviti pogledi pa nas spremljajo že od začetka naše poti. Najprej na levi pobočja, kjer so pozimi urejena smučišča, za tem desno Naravni rezervat Zelenci, izvir Save Dolinke, nato levo ledeniška dolina Planica s Tamarjem, desno Korensko sedlo proti Avstriji, Tromeja na stičišču vseh treh dežel, itd. Belopeška jezera so tudi dobro izhodišče za atraktivne alpinistične poti, med drugim za enega najbolj zahtevnih vzponov na Mangart, prek severne stene. 

kolesarske_poti_kupikolosi

Pri Drugem jezeru se asfaltirana cesta konča. V smeri Koče Zacchi nadaljujemo po gozdni poti, ki postaja vedno bolj peščena, gorska in strma. V slabih 4 km premagamo 450 m.n.v. Cesta se v nekaj ovinkih vzpne do 16 odstotnega naklona. Trud se nam poplača na cilju. Mangart in sosednje Julijsko hribovje imamo povsem na dlani. Njegov vrh leži prav na meji med Slovenijo in Italijo. Ponaša se z razgledi, ki jim ni para. Zelo je obiskan, zato smo redkokdaj sami. Tudi na najvišje asfaltirani cesti v Sloveniji, ki se z druge strani vzpenja iz Loga pod Mangartom in pripelje na Mangartsko sedlo, je pogosto gneča. S cestnim kolesom lahko prikolesarimo do prek 2000 m.n.v., kar je pravi izziv za vsakega kolesarskega navdušenca.

kolesarske_poti_kupikolosi

Ko se naužijemo svežega zraka in očarljivih pogledov, se spustimo po isti poti do Belopeških jezer in nazaj do Kranjske Gore. Na poti nazaj si lahko ogledamo Zelence, se po želji zapeljemo do Planice, ali celo v Tamar, do jezera Jasna v Kranjski gori. 

Traso prevozila: Alenka

Julij 2020

Kaj to sploh je Kupikolo.si?

Download

Fotogalerija