ODKRIJ NEPRIČAKOVANO LEPOTO: med vinogradi

(Dobravlje – Velike Žablje – Vrtovče – Šmarje – Zavino – Spodnja Branica – Grad Rihemberk – Preserje – Sveti Martin – Brje – Potoče – Dobravlje)

Lepota je pogosto očem skrita in morda jo najdete prav tam, kjer jo najmanj pričakujete. Med vinogradi.

Pot se začne v Dobravljah in se nadaljuje proti Velikim Žabljam. Uživajte v lagodni vožnji po slikoviti pokrajini. V Velikih Žabljah se po serpentinasti cesti vzpnite do Vrtovč. Od tam se spustite proti Šmarjam, kjer lahko občudujete arhitekturo s tipičnimi kraškimi elementi: ozkimi ulicami ali gasami, portali, kamnitimi napušči, konzolami in mostovi.

Iz Šmarij vas pot vodi v Zavino in naprej skozi čudovito naravo do Spodnje Branice. Od tod se pripeljete v Branik, kjer vas z griča pozdravi grad Rihemberk. V Braniku zavijte proti Preserjem in navkreber vozite do zaselka Sveti Martin. Pri cerkvici sv. Martina vas bo presunil veličasten razgled na pokrajino, ki se razteza od Nanosa do italijanskih Dolomitov. Če imate srečo, lahko ob lepem vremenu v daljavi ugledate celo morje.

Ob poti lahko v hramih ponudnikov poskusite odlično, doma pridelano vino, sadje, na turističnih kmetijah pa okusite tipične vipavske jedi. Iz vasi Brje se po serpentinah spustite v Potoče, še nekaj kilometrov po ravnem in že ste v Dobravljah, kjer zaključite pot.

DOLŽINA POTI – 29,2 km
ZELO ZAHTEVNA POT

 

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI: TIC AJDOVŠČINA

VIR: TIC AJDOVŠČINA

Komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja