SABOTIN – PARK MIRU

Nedaleč od Nove Gorice na zahodnem robu Slovenije, kjer se stika sredozemski, dinarski in alpski svet, se dviga 609 metrov visok hrib Sabotin, ki je poln naravoslovnih in kulturnozgodovinskih zanimivosti. Na njegovem vznožju teče smaragdna reka Soča, ki ga ločuje od sosednjih hribov, Svete Gore in Škabrijela.

Za vas smo začrtali na območju Sabotina, Svete Gore in Škabrijela pet zanimivih kolesarskih poti, od katerih so tri krožne. Dostopne so tudi pozimi, ko druge vrhove po Sloveniji pokriva sneg. Vse poti so zahtevne in zato priporočamo, da se nanje podate z gorskim kolesom. Pripeljale vas bodo do zanimivih obeležij in ostankov iz prve svetovne vojne ter vas navduševale s čudovitimi razgledi.

S Podsabotina na Sabotin

– Izhodišče je avtobusno postajališče v Podsabotinu. Zahtevna, 11 km dolga pot, ki je mestoma zelo strma in kamnita, pelje do stražnice na Sabotinu in nazaj.

Z Gonjač na Sabotin

– Izhodiščna točka je odcep poti na Sabotin nad Gonjačami. Zahtevna in v celoti asfaltirana 15,2 km dolga pot, pelje iz Gonjač do stražnice na Sabotinu in nazaj v Gonjače.

Krožna čezmejna pot na Sabotin

– Izhodiščna točka je parkirišče pred mostom čez Sočo v Solkanu. 25,5 km dolga krožna pot, katere posamezni odseki so težavni, zlasti vzpon iz Podsabotina in zelo strm spust proti Štmavru, pelje iz Solkana skozi Kojsko do stražnice na Sabotinu ter skozi Šmaver in Gorico nazaj v Solkan. Možna je tudi krajša varianta – 19,8 km, ki pelje iz Solkana skozi Podsabotin na Sabotin in skozi Šmaver in Gorico nazaj v Solkan.

Na Sveto Goro in na Vodice

– Izhodišče je parkirišče pred mostom čez Sočo v Solkanu. Srednje težka do težka tura z veliko strmega vzpona je dolga 15,5 km in vodi iz Solkana na Sveto Goro čez Vodice v Grgar in nazaj v Solkan.

Škabrijel

– Izhodišče je parkirišče pred mostom čez Sočo v Solkanu. Tura je srednje težka. Po uri vzpona do Vratc se lahko peš podamo na Škabrijel (45 min v obe smeri). 16 km dolga pot vodi le po asfaltu. Iz Solkana se vzpnemo do Prevala nato na Most od tam do Ravnice čez Vratca (skok na Škabrijel) v Kromberk in nazaj v Solkan.

Osvojite Sabotin, Sveto Goro in Škabrijel s kolesom ter spoznajte delček njihove lepote in zgodovine. Projekt Sabotin – Park miru je nastal v čezmejnem sodelovanju, z željo da postane park simbol miru, združevanja in povezovanja ter stična točka vseh 22-ih narodov, katerih pripadniki so se borili na Sabotinu.

 

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI: TURISTIČNA ZVEZA TIC NOVA GORICA

VIR: TURISTIČNA ZVEZA TIC NOVA GORICA

Komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja