Single Trail Park Jamnica

banner-kolesarskih-poti-jamnica

Dobrodošli v gorsko-kolesarskem paradižu na Koroškem! 

Single Trail Park Jamnica je naravni kolesarski park v zaselku Jamnica na vzpetini nad Prevaljam. Speljan je po razglednih pobočjih, v prostranih gozdovih in pašnikih okoli Kmetije Koroš ter po ozemlju še desetih sosednjih kmetij. Narejen je po vzoru podobnih trail parkov na Škotskem in Walesu, kjer so se pojavili prvi tovrstni parki. Mednarodno uveljavljeno skovanko Singletrail lahko prevedemo kot enoslednica, če pa poenostavimo in lepo poslovenimo, pa rečemo stezica.

Proge v parku tečejo, kot teče narava, sledijo konfiguraciji terena in so popolnoma integrirane v okolje, brez umetnih objektov. Kolesarji se vračajo nazaj na vrh s kolesom, ni žičnic ali v ta namen organiziranega prevoza, ampak proge povezuje posebna steza, ki je narejena izključno za vračanje na vrh in je označena z rumeno barvo in črko U, kar pomeni uphill. Povezuje posamezne steze, tako, da se lahko večkrat spustimo, pa delno vzpnemo, pa spet spustimo.

kolesarske-poti-kupikolo-si-jamnica

Park se začne skoraj na 1.000 metrih nadmorske višine, do najnižje točke se spustimo dobrih 400 metrov. Proge se vijejo v prostranih gozdovih, med borovničevjem, preko razglednih travnikov, grebenov in lesenih mostičkov, ki premoščajo neprehodne odseke. Pri urejanju prog so uporabili vse, kar je že obstajalo, stare, uhojene poti, kravje stezice, povezave med kmetijami, uredili so le tiste odseke, ki so bili neprehodni.

Trenutno ima Single Trail Park Jamnica 24 kilometrov prog različnih zahtevnosti. Neprestano ga izboljšujejo in nadgrajujejo. V načrtu je povezati 40 kilometrov stezic v labirint, ki se bo širil proti Peci na eni strani, na drugi pa proti Šentanelu in nobenega kolesarskega navdušenca ne bo pustil hladnega. Primerne so predvsem za allmountain in enduro kolesa. Take imajo tudi oznake. A pomeni allmountain, E pomeni enduro. Z A so označene proge, ki vključujejo makadamske ceste in steze po gozdu, z E pa tehnično bolj zahtevne, gozdne steze. Dodatno pa so označene še z barvami, z modro, rdečo in črno, pri čemer so steze, označene s črno, najbolj zahtevne. Imajo večje naklone, zahtevajo več tehničnega znanja in dobro obvladovanje kolesa. V parku bomo našli nekaj zelo strmih enduro poti, veliko prog pa je uživaških.

kolesarske-poti-kupikolo-si-5

Park lahko uvrstimo med Enduro parke, ki počasi izrinja izraz Freeride, kot je bil nekaj časa v veljavi. Enduro pomeni, da se vozimo z lastnim pogonom, ne samo dol, tudi gor, po tehnično zahtevnih terenih in je ena najhitreje rastočih skupin med gorskimi kolesarji. Zajema široko starostno skupino, kolesarje v starosti od 30 do 70 let, ki se vozijo po tehnično bolj zahtevnih poteh.

Center dogajanja je Ekohotel in kmetija Koroš, kjer je vse podrejeno kolesarjenju. Poleg prijetnih sob in dobre organsko pridelane hrane, je za kolesarje dobro poskrbljeno. V bivšem svinjaku je organizirana zavarovana kolesarnica, pred njo pa pralnica koles. Na voljo je orodje za popravila, mini trgovina in seveda ogromno informacij o možnostih kolesarjenja na Koroškem.

Več o Ekohotelu in Kmetiji Koroš tukaj.

kolesarske-poti-kupikolo-si-jamnica

Če bomo želeli, nas bodo z Jamnice odpeljali na adrenalinsko kolesarjenje v podzemlje Pece. Na Black Hole Trail, ki tudi za tehnično najbolj usposobljene predstavlja izziv, se podamo z Anejem Štruclom. Je soustvarjalec te atraktivne poti, zato jo pozna do obisti. Vstopimo v Helenski rov in se spustimo za pet obzorij oziroma za 150 višinskih metrov. Anej je leta 2018 z ekipo sodelavcev progo urejal dva meseca in pol po osem ur na dan. Do takrat v te rove, od zaprtja rudnika, kakšnih 25 let ni stopila človeška noga. To je kolesarska proga, ki ji ni para ne doma, ne po svetu. Vključuje vertikale, po katerih so spuščali rudo z enega na drugo obzorje, zato sta na progi dva strma spusta, ki sta opremljena z jeklenico in karabinom za kolo, kolesar pa se mora v globino spustiti po lestvi.

kolesarske-poti-kupikolo-si-jamnica

Obiskovalci si rudnik lahko ogledamo še na več načinov. V notranjost se lahko odpeljemo z rudarskim vlakom in nadaljujemo peš, se z gorskimi kolesi na četrtem obzorju podamo skozi goro ali se spustimo na dvanajsto obzorje in s kajaki veslamo po gladini vode, ki je zalila nižje ležeče rove.

Obiščemo lahko tudi Flow trail park na Peci. Tamkajšnje proge nudijo popolnoma drugačno izkušnjo. So utrjene, umetno narejene, omogočajo prevoz z žičnico…

Več o Ekohotelu in Kmetiji Koroš tukaj.

 

Načrt prog v Single Trail Parku Jamnica

Aktivni načrt prog najdete tukaj.

Naložite si lahko tudi aplikacijo Trailforks.

singletrails-map-2021

Začetna točka: 977 m.n.v.
Vmesna točka Ekohotel Koroš: 780 m.n.v.
Končna točka: 600 m.n.v.

Trasa: naraven single trail park
Razdalja: 24 kilometrov
Višinska razlika: 400 metrov.n.v.
Težavnostna stopnja: 3-4/5
Podlaga: gozdne poti, makadam

Fotogalerija

Video Jamnica Single Trail park

Komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja