Štrekna – Gornji Dolič – Otiški Vrh (Dravograd)

banner-kolesarskih-poti-strekna-kupikolo.si_-800x300
  • Trasa

    Izhodišče Gornji Dolič     Cilj Otiški Vrh (ali obratno)

    Potek   Gornji Dolič – Mislinja – Slovenj Gradec – Otiški Vrh

  • Razdalja

    24,1 km

  • Čas vožnje

    2 uri

  • Težavnostna stopnja

    1 / 5 lahka kolesarska tura

  • Višinski metri

    245 m

  • Najvišja nadmorska višina

    590 m.n.v.

  • Podlaga

    trdna – asfalt

  • Primerno za

    cestna, treking in gorska kolesa

Opis poti

Štrekna je atraktivna kolesarska pot po Mislinjski dolini med Gornjim Doličem in Otiškim Vrhom. Poteka po trasi opuščene železnice, ki je povezovala Velenje z Dravogradom, po »štreki«. V prihodnosti je predvideno podaljšanje do Dravograda, kjer se bo povezala z Dravsko kolesarsko potjo, na drugi strani pa sledi še odsek od Gornjega Doliča do Velenja, kjer bodo obnovili tudi vse tunele skozi slovito sotesko Huda luknja.

treking_kolesarjenje_koroska_strekna

Gre za eno najbolje urejenih kolesarskih poti v Sloveniji. Je ločena od prometa in zaradi tega zelo varna kolesarska površina. Pazljivi moramo biti le na druge udeležence in računati na to, da pot večkrat prečka obstoječe lokalne poti in ceste.

Pot je zelo slikovita. Nekdanji infrastrukturni objekti ob Štrekni vključujejo predore, mostove, viadukte in druge gradbene posege. Popotnikom omogočajo, da s kolesom odkrijemo bogato zakladnico tehniške dediščine Koroške, ki služi kot brezčasni spomenik človeški iznajdljivosti pri premagovanju zahtevnega naravnega okolja.

Z enim očesom lahko spremljamo dele zelenega Pohorja, z drugim pa najvišje ležečo cerkev v Sloveniji na Uršlji gori. Obvezno si moramo tudi ogledati srednjeveško mestno jedro Slovenj Gradca.

profil-poti-strekna

Pot je nezahtevna, v celoti asfaltirana in nima strmejših vzponov, zato je primerna za družinska kolesarjenja. Prevozijo pa jo radi tudi starejši kolesarji, saj je pot dobro opremljena z oznakami in spremljevalno infrastrukturo, kot so pitniki z vodo, stranišča, klopi in drevesa s senco.

Na relaciji Velenje, Gornji Dolič, Mislinja, Slovenj Gradec, Otiški Vrh, Dravograd in kopalnim jezerom v Labotu (Lavamund) na avstrijski strani pa vozi tudi Štrekna bus. To je trideset sedežni avtobus s prikolico za šestnajst koles, na katerega je mogoč vstop s kolesom.

V letu 2021 vozi do konca septembra, a le ob vikendih.

Več informacij na:

Download

Fotogalerija

Videogalerija

Komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja