Bajer Zacurek s kolesom

bajer-zacurek-skolesom-kupikolo_800x300

Opis poti

Po občini Grosuplje sicer še ni urejenih kolesarskih poti, vendar to ni ovira. Naredimo lahko vsaj 5 pet tematsko zanimivih in nezahtevnih poti. Na naši spletki boste kmalu lahko našli pot do skritega izvira Duplice, pot mimo gradu Boštanj in gradiča Praproče, pot do kamnitega mostu na katerem je železnica, tukaj pa bomo opisali pot do mokrišča/ bajerja Zacurek, ki se nahaja v Šmarju-Sap.
Gre za priljubljeno sprehajališče, ki je znano tudi po zdravilnem Medvedovemu studencu. V letu 2019 so okolico precej uredili in sedaj lahko uživamo na lesenem podestu ter manjšem pomolu. Od tu pa se lahko podamo tudi na daljšo turo proti Plešam.
Prav mokrišča nudijo življenjski prostor številnim ogroženim rastlinskim in živalskim vrstam, zato so tudi zelo pomembna za ohranjanje biotske raznovrstnosti. V Sloveniji je 98.760 hektarjev mokrišč, kar predstavlja 5,9 odstotka ozemlja.
Veliko kroži tudi raznih pripovedk o zdravilnih učinkih vode. Po ustnem izročilu je dušni pastir zelo zbolel, a ker je vsak dan pil studenčnico, je povsem ozdravel, zato je Medvedov studenec, ki se zliva v bajer Zacurek, precej obiskan. Okoli Zacurka so se pletle tudi drugačne zgodbe. Tako je leta 1997 šmarsko društvo za alternativno letenje v občinskem glasilu med drugim zapisalo: »Bajer nekateri imenujejo šmarski biser, drugi hodijo tja na zmenke, tretji na kajenje trave, četrti po večerjo (na črno lovijo ribe in rake op. a.). Mi smo peti in tja hodimo za vsemi pospravljat in kličemo policijo zaradi tistih pod številko štiri«. 🙂 Ohranimo naravo tako kot je. Ta prelepi biser mora ostati tudi za zanamce.
Če prihajate iz smeri Ljubljana, potem zavijte na izvoz Grosuplje, kjer takoj vidite igralnico Kongo. Tukaj lahko pustite avto in nadaljujete pot s kolesi.

Zanimivosti

V muzeju čebelarske kulturne dediščine v Šmarju – Sapu je zbrana številna čebelarska literatura od leta 1700 do danes. Predstavljeni so veljaki slovenskega čebelarstva, trgovci s čebelami in panjske končnice. Bogata zbirka obsega vse tipe panjev, različne vrste točil, čebelarsko orodje in pripomočke, ki so jih naši predniki uporabljali v preteklosti.

Gostinski lokal v bližini

Pizzerija Brajda

Definitivno boste mljaskali, saj vam prijazno osebje postreže najboljše pice daleč v okolici. Kaj boljšega bi si lahko želeli?

Imajo tudi prelep zunanji vrt, kjer lahko otroci lažje počakajo na hrano.

VEČ NAMIGOV O IZLETIH NAJDEŠ NA Druzinski-izleti.si

logo_druzinski_izleti_kupikolo.si

Trasa: parkirišče pri igralnici (kazinoju) Kongo
Razdalja: 5,5 km (v eno smer)
Čas vožnje: 45 min-1 h
Težavnostna stopnja: 1/5
Podlaga: asfalt

Download

Fotogalerija

Komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja