Ljubljana – Barje – Vrhnika – Planinsko polje – Rakov Škocjan – Cerkniško jezero – Rakitna – Podpeč – Ljubljana

banner-kolesarskih-poti_ljubljana
 • Trasa

  Izhodišče in cilj: Ljubljana – Šiška (Koseški bajer) – Večina poti asfaltiranih, nekaj makadamskih

  Potek poti: Ljubljana – Barje – Vnanje Gorice – Podpeč – Borovnica – Bistra – Vrhnika – Logatec – Laze – Planinsko polje – Planina – Unec – Rakov Škocjan – Dolenja vas – Dolenje jezero  – Stari  trg pri Ložu  – Križna jama – Bloška polica – Cerknica – Rakitna – Podpeč – Jezero – Ig – Ljubljana

 • Razdalja

  161 km

 • Čas vožnje

  10 ur, lahko pa tudi več dni za daljše oglede in ležerno potovanje

 • Težavnostna stopnja

  3/5 –  zahtevna kolesarska tura

 • Višinski metri

  vzpon 1.540 m

 • Najvišja nadmorska višina

  895 m.n.m.

 • Največja strmina

  ni podatka

 • Najdaljši klanec

  18 km

 • Podlaga

  asfalt, utrjen makadam

 • Primerno za

  cestno kolo, treking kolo

Opis poti

Koseški bajer, kjer začnemo našo pot, leži ob stanovanjskem naselju Mostec v Ljubljani. V bližini so gostinski lokali, ob poti mimo naselja Mostec je ob klopi za žejne kolesarje postavljen vodopitnik. Od Koseškega bajerja se odpravimo po Koseški cesti do Večne poti, kjer zavijemo desno skozi gozd. Ko se ob antenskem stolpu priključimo na Pot Roberta Blinca, zavijemo desno. Na prvem križišču zavijemo levo na Pot za Brdom, ki preide v Pot Rdečega križa in nas vodi mimo Tehnološkega parka na Brdu. Ko prispemo do Tržaške ceste, zavijemo desno, nadaljujemo po kolesarski stezi do Dolgega mostu, kjer prečkamo Tržaško cesto in pod nadvozom zavijemo levo na Cesto v gorice, čez cca 200 m levo na Cesto dveh cesarjev. Po približno 100 metrih zavijete desno na Cesto v Gorice in nato po približno 800 metrih cesta zavije ostro desno, ki po nekaj vijugah pripelje v Vnanje Gorice.

Pred železniško progo zavijete levo, jo prečkate in nato peljete naravnost do Notranjih Goric. Tu cesta zavije levo v podvoz in naravnost v Podpeč. Nadaljujemo na prvem izvozu v krožišču in naprej naravnost skozi  Borovnico, v križišču ostro desno do Bistre, kjer si lahko odpočijete, okrepčate in ogledate Tehnični muzej. Priklenite kolesa, če jih puščate brez nadzora.

kolesarske-poti-kupikolo-si-5

V kraju Verd zavijte desno na Vrhniko. V semaforiziranem križišču sredi Vrhnike zavijete levo na kolesarsko stezo ob desni strani glavne ceste. Konec kolesarske steze nadaljujete po desni strani v hrib, porti Logatcu. Vzpon je najbolj strm na začetku, naprej je bolj položen. Ob cesti v hrib je zgrajeno počivališče s klopjo in mizo. V Logatcu za gostilno Krpan zavijete levo. Cesta kmalu zavije ostro desno, v krožišču v drugem izvozu nadaljujete naravnost. Cesta se vzpenja in spušča, se tudi precej približa avtocesti, dokler v kraju Laze ne zavijete desno čez Planinsko polje. V primeru poplavljenega Planinskega polja, v Lazah ne zavijete desno, pač pa nadaljujete naravnost.

Na začetku vasi Unec zavijete desno. Po spustu s klančka boste na glavni cesti blizu avtoceste – to le mimogrede, zaradi orientacije. Prečkanje Planinskega polja se konča ob pokopališču v Planini. V tem kraju je več zanimivosti, kot Ravbarjev stolp, Izvir Unice, Jama, pred Mladinskim domom je nekoč stal kip gazele v naravni velikosti iz črnega marmorja, ki so ga kasneje odpeljali.

Vrnite se na glavno cesto pri pokopališču in peljite desno, to je kot smer levo, če ne bi obiskali Planine. Spet prečkate del Planinskega polja, čez most čez Unico cesta zavije ostro levo. Desno od križišča so razvaline starega gradu pred katerim je stal kip gazele, omenjene v navedbah o kraju Planina.

Naprej se cesta rahlo vzpenja, a vzpon ni ne dolg, ne strm. Kmalu boste peljali pod podvozom avtoceste, tu je priključek, opisan v primeru poplav na Planinskem polju. Na desni stoji gostišče. Malo naprej, na desni strani stoji tabla, ki usmerja tovorni promet v smer Rakov Škocjan. Tudi vi zavijete na to cesto, sledi krajši vzpon naravnost med gozdom in avtocesto, sledil bo smerokaz za Rakov Škocjan.  Cesta je vijugasta in makadamska, peljete se mimo obvestila Veliki naravni most, na levi strani potoka je Naravni park. Obstaja tudi Mali naravni most in možnost pohoda v jamah, ki jim domačini rečejo ‘Zeuše jame’.  Pripeljali boste do hotela Rakov Škocjan, kjer lahko tudi prenočite, če se boste odpravili na nekajdnevni izlet.

kolesarske-poti-kupikolo-si-4

Pot nadaljujte in v ostrem križišču, nasproti katerega boste videli poraščano razvalino vojaške karavle, zavijete levo. Pred začetkom vasi Zelše zavijete desno v smer Dolenja vas. V Dolenji vasi v razcepu zavijte desno –  ne levo proti Cerknici. Tudi v naslednjem križišču peljite desno, naravnost v vas Dolenje jezero. Na desni strani stoji nova stavba za namen turističnih informacij, tu se tudi začne Cerkniško jezero. Med potovanjem po dvignjeni makadamski cesti lahko na levi strani čez jezero vidite goro Slivnica. Med nadaljevanjem ‘kopenske poti’  na levi strani stoji velik čebelnjak. Ovinek desno, v razcepu zavijete levo. V primeru nizke vode lahko peljete čez vas Otok, ob višji vodi peljite desno ob vodi, skozi kraj Dane, Podcerkev v Stari trg ob Ložu. Zavijete levo, skozi Lož. Cesta se vzpenja. Malo pred Bloško polico na levi strani stoji opozorilo za odcep za Križno jamo. Za ogled se morate najaviti. Od Bloške police se spustite pod Slivnico proti Cerknici.

kolesarske-poti-kupikolo-si-3

Iz Cerknice si lahko privoščite vzpon na Slivnico v dolžini 12 km in blizu 300 metrov višinske razlike. V središču Cerknice zavijete desno in peljete naravnost v smeri Begunje. Ves čas potujete naravnost proti Rakitni, cesta se vzpenja skozi več krajev. Ob jezeru na Rakitni stoji tudi hotel, če vas mika počitek in okrepčilo. Po spustu z Rakitne pazite v kraju Preserje na odcep desno, kratek vzpon in spust proti Podpeči. V krožišču zavijete v prvi izvoz. V kraju Jezero pred avtobusno postajo lahko zavijete desno do Podpeškega jezera. Od jezera se vrnite do glavne ceste in potujete desno.

kolesarske-poti-kupikolo-si

Blizu kraja Brest, pred mostom, lahko zavijete levo ob potoku Iška, po makadamu približno 1500 m, kjer si lahko ogledate zanimivo zgrajeno opazovalnico ptic in ostalega življenja na Barju. Vrnete se na asfaltirano cesto, peljete levo v smer naselja Brest. Pred prvo hišo peljete v levi odcep, naravnost skozi naselji Brest in Matena. Priključite se na Ižansko cesto, peljete naravnost čez avtocesto na Jurčkovo cesto, zavijete levo, mimo gostišča Livada čez Ljubljanico in naravnost po Cesti v Mestni log.

Za zelenim parkom po Koprski na Jamovo cesto, za prvo stavbo desno. Oznaka slepa ulica. Nasproti gimnazije Vič se priključimo na kolesarsko stezo ob Tržaški cesti. Prečkamo Tržaško cesto, po Gregorinovi ulici, Rožna dolina cesta XVII, Rožna dolina cesta VI se po dvosmerni kolesarski stezi vrnemo do Koseškega bajerja.

Pot večkrat prekolesaril Ivan Peter Benko: julij 2014, september 2018, avgust 2019

Zapisal: Ivan Peter Benko

Objavljeno: Maj 2021

Zemljevid poti

Download

Kaj sploh je Kupikolo.si?

Fotogalerija