Ljubljana-Ig – Želimlje – Veliki Osolnik – Rašica – Videm -Grosuplje – Lj-Ig

banner-kolesarskih-poti-kupikolo
  • Trasa

    Izhodišče in cilj Ljubljana-Ig (krožna pot) – pot poteka po prometnih cestah

    Potek Ig (parkirišče pri gostilni Hram (Zabrv 22) – Kremenice – Želimlje – Javorje – Škamevec –  Laze – Veliki Osolnik – Rašica – Ponikve – Predstruge – Videm – Zdenska vas – Čušperk – Mala in Velika Račna – Malo in Veliko Mlačevo – Grosuplje – Hrastje pri Grosuplju – Cikava – Šmarje Sap – Tlake – Škofljica – Ig

  • Razdalja

    58 km

  • Čas vožnje

    2,5 ur

  • Težavnostna stopnja

    3/5 –  zahtevna kolesarska tura

  • Višinski metri

    vzpon 556 m, spust 569 m

  • Najvišja nadmorska višina

    674 m.n.v.

  • Največja strmina

    12 %

  • Najdaljši klanec

    5 km

  • Podlaga

    asfalt

  • Primerno za

    cestno, lahko tudi treking kolo

Opis poti

Kje začeti pot je odvisno od tega, od kod prihajamo. Če smo iz okoliških krajev, se podamo kar od doma in se zapeljemo proti Igu, sicer pa predlagam, da svoje vozilo pustimo na parkirišču pri gostilni Hram (Zabrv 22). Pot pa je seveda možno začeti tudi v Nakupovalnem središču Rudnik, kjer ni problem najti prosto parkirno mesto.

S parkirišča na Igu se usmerimo desno in na razcepu za Škofljico in Kremenice izberemo slednjo. Cesta se vije ob gozdnem robu, na levi pa nas spremljajo travniki, ki so v pomladansko-poletnem času polni pisanega cvetja. Po dobrih 3,5 km pridemo do T-križišča, kjer zavijemo desno v smeri Želimlje. Ves čas kolesarimo po cesti proti Želimljam in se pri vaški lipi držimo levo. Pot se rahlo, rahlo vzpenja, kar skoraj ne občutimo, ko med vrtenjem pedal poslušamo žuborenje Želimeljščice in petje ptic. Tu res lahko uživamo v čudoviti naravi in to je šele začetek. Peljemo se mimo odcepa za Turjak, nadaljujemo po dolini in na razpotju zavijemo desno, v smeri vasi Javorje, Kurešček, Četež. Pazi, ne zavijemo levo v Praznike. Že čez nekaj metrov spet pridemo do razpotja, tam pa že piše Škamevec, ki je naš prvi cilj. Tu zavijemo levo.

kolesarske-poti-kupikolo-si-8

Pred nami je cca 4,5 km lepega vzpona skozi gozdiček, iz katerega pridemo v razgledni vasici Javorje in Škamevec. Na poti srečamo zanimivo skalo, od daleč daje vtis tjuljna ali vidre, ko se ji približamo vidimo, da ji je nekdo narisal kar precej krvoločni izraz.

kolesarske-poti-kupikolo-si-6

Z Javorja se nam ponujajo čudoviti pogledi na grad Turjak, sv. Ahaca, cerkvico sv. Lovrenca, ki je bila med in po drugi svetovni vojni skoraj porušena. Na vzponu proti Velikemu Osolniku pa se srečamo tudi z medvedi in izvirom mehke vode polne železa. S prijateljico Alenko sva vodo natočili v bidone in preživeli.

kolesarske-poti-kupikolo-si

Nadaljujemo z vzponom do Velikega Osolnika, kjer dosežemo najvišjo točko trase. Odpre se pogled na drugo stran, proti Robu in Bloški planoti. Sledi spust do glavne ceste proti Kočevju, proti koncu spusta se na desni peljemo mimo Trubarjeve Rašce. Če nam čas dopušča, si tu privoščimo kratek počitek in se seznanimo z našim pomembnim rojakom Primožem Trubarjem. V nadaljevanju prečkamo omenjeno cesto, ki zaradi prometne obremenitve res ni primerna za kolesarjenje in naše kolo usmerimo proti Vidmu. Lepa, ravninska cesta nas pelje skozi vasi Ponikve, Predstruge do Vidma, kjer pri cerkvi zavijemo levo in nadaljujemo skozi Zdensko vas in Čušperk proti Grosuplju.

kolesarske-poti-kupikolo-škamevec

Mimo nas v vsej lepoti beži Radensko polje in kot bi trenil smo v Grosupljem. Na poti sva srečali kolesarsko prijateljico Matejo, ki so ji ti konci domače igrišče. V Grosupljem naju je popeljala po stranskih poteh, da smo obvozili center mesta in se na cesto proti Škofljici priključili šele na Cikavi. Po naši poti vas vodi priložena gpx sled, če pa je ne boste uporabili, se držite smerokazov in skozi središče Grosuplja in prek Cikave pridete do Škofljice.

Na Škofljici se obrnemo levo proti Kočevju in v manj kot kilometru skrenemo na ravno cesto proti Igu, po kateri pridirjamo na izhodišče.

Zapisala: Marjetka Rot

Foto in GPX: Alenka kupikolo.si

junij 2021

Zemljevid poti

Download

Kaj sploh je Kupikolo.si?

Fotogalerija