Ptuj – Ljutomer – Jeruzalem – Ormož – Ptuj

ptuj-banner-kolesarskih-poti_800x300
  • Trasa

    Izhodišče in cilj Ptuj (krožna pot)– pot poteka po manj prometnih, asfaltiranih cestah

    Potek  Ptuj – Podvinci – Mostje – Gabrnik – Juršinci – Grabšinci – Logarovci – Lukavci – Noršinci – Ljutomer – Železne Dveri – Plešivica – Jeruzalem – Vinski vrh – Pavlovci – Ormož – Velika Nedelja – Sodinci – Podgorci – Lasigovci – Žamenci – Dornava – Podvinci – Ptuj

  • Razdalja

    90 km

  • Čas vožnje

    4 ure

  • Težavnostna stopnja

    3/5 –  zahtevna kolesarska tura

  • Višinski metri

    vzpon 866 metrov, spust 865 metrov

  • Najvišja nadmorska višina

    341 m.n.v.

  • Največja strmina

    10 %

  • Najdaljši klanec

    4 km

  • Podlaga

    asfalt

  • Primerno za

    cestno, lahko tudi treking kolo

Prlekija, Jeruzalem

Vinogradništvo ima v Sloveniji globoke korenine. Imamo 3 vinorodne dežele in 14 vinorodnih okolišev, ki so tudi v svetovnem merilu znani po izjemnih vinogradniških legah. Slovenci pridelujemo zares izvrstna vina in če smo na Štajerskem, ki je v Sloveniji največje vinorodno območje, je obisk Slovenskih goric skoraj obvezen. Odpravili se bomo v vzhodni del, v Prlekijo. Ime je dobila po prebivalcih in njihovi značilni govorici, geografsko pa jo težko natančno opredelimo. V grobem lahko rečemo, da je to pokrajina med Muro in Dravo.

kolesarske-poti-kupikolo-si-10

Naš cilj so Jeruzalemske gorice, po najvišje ležečem kraju Jeruzalemu ali pa Ljutomersko-Ormoške gorice, ker ležijo med Ljutomerom in Ormožem. Obiskati ta gričevnat svet, s panonskim podnebjem, v času trgatve je nekaj posebnega, lepo pa je prav v vseh letnih časih.

kolesarske-poti-kupikolo-si-9

Opis poti

Iz Ptuja se odpravimo proti Ljutomeru, ki je središče oz. glavno mesto Prlekije. Z nabrežja reke Drave prečkamo center in se usmerimo proti vzhodu. Po Potrčevi cesti zapustimo mesto in čez slaba dva kilometra zavijemo desno za Podvince in Juršince oziroma v smeri Gornje Radgone.

kolesarske-poti-kupikolo-si-4

V Juršincih prevozimo Zavčevo krožišče z dvignjeno roko, stisnjeno v pest. To je krožišče, kjer so v središče postavili spomenik Dejanu Zavcu, ki je doma v bližini. Nadaljujemo in pri Stari gori skrenemo z radgonske smeri proti Ljutomeru. Pot je prijetna, z zelo malo prometa in dobro podlago. Promet se zgosti šele pred Ljutomerom.

kolesarske-poti-kupikolo-si-23

Ogledamo si središče mesta in sledimo oznakam za Ormož. Pri tabli Ormož in Središče ob Dravi (pazite, različica proti Razkrižju je daljša) nadaljujemo mimo pokopališča, se spustimo v podvoz in po kakšnem kilometru pripeljemo do odcepa za Jeruzalem. To je le ena od možnosti, dostopov v Jeruzalemske gorice je več.

kolesarske-poti-kupikolo-si-22
kolesarske-poti-kupikolo-si-20

Zavijemo levo v hrib. Skozi Železne Dveri in Plešivico nas do Jeruzalema čaka približno 4 kilometre vzpona. Prvi kilometer je kar strm, nato pa se cesta še naprej blago vzpenja, a le posamezni kratki odseki presežejo 10 %. Razgledi so tako čudoviti, da bi se lahko neprestano ustavljali ali pa kar ostali nekaj dni. Grozdje je skoraj zrelo in klopotci v lahnem vetrcu opravljajo svojo nalogo.

kolesarske-poti-kupikolo-si-18
kolesarske-poti-kupikolo-si-14

Na drugi strani se med polji buč, ki čakajo, da oddajo svoje olje, spustimo proti Ormožu. Če je Ljutomer središče Prlekije in znan po kasaškem športu s stoletno tradicijo, je Ormož, mesto ob Dravi na meji s Hrvaško, znano po različnih arheoloških najdbah, kar priča o bogati zgodovini, iz katere izvira tudi grad sredi mesta iz 13. stoletja. Zgradili so ga Ptujski grofje, kot obrambo pred Osmani.

kolesarske-poti-kupikolo-si-8

Cesta Iz Ormoža proti Ptuju je zelo prometna, zato po par kilometrih, pri Veliki Nedelji, skrenemo desno, pa takoj levo in pot nadaljujemo skozi prleške vasi, Sodinci, Podgorci, Lasigovci…Tu nas čaka vzpon do Žamencev, v čudovitem okolju, brez prometa, sledi spust in na odcepu sredi polj, kjer ni nobenih oznak, zavijemo levo proti Dornavi.

kolesarske-poti-kupikolo-si-3

V Dornavi se usmerimo mimo Dornavskega gradu, nadaljujemo med polji hmelja, ki ga v teh koncih ni prav veliko, nadaljujemo do Pacinje, kjer zavijemo levo proti Ptuju. Zadnji del poti vozimo po trasi, ki smo jo prevozili že zjutraj in se skozi Podvince vrnemo v Ptuj.

kolesarske-poti-kupikolo-si

Zapisala: Alenka kupikolo.si

september 2021

Zemljevid poti

Download

Kaj sploh je Kupikolo.si?

Fotogalerija