Ljubljana – Preddvor – Tržič – Dovžanova soteska – Kranj – Ljubljana

kolesarske-poti-kupikolosi-dovžanova-soteska
  • Trasa

    Izhodišče in cilj Ljubljana-Tacen (krožna pot)– pot poteka po manj prometnih, asfaltiranih cestah

    Potek  Ljubljana-Tacen – Šmartno – Selo pri Vodicah – Koseze – Topole – Suhadole – Moste – Komenda – Klanec – Zalog pri Cerkljah – Glinje – Šmartno – Poženik – Cerklje na Gorenjskem – Velesovo – Olševek – Tupaliče – Preddvor – Zgornja Bela – Bašelj – Trstenik – Goriče – Golnik – Senično – Križe – Pristava – Tržič – Čadovlje pri Tržiču – Jelendol – Tržič – Zgornje Duplje – Strahinj – Naklo – Kranj – Mavčiče – Zbilje – Smlednik – Vikrče – Ljubljana-Tacen

  • Razdalja

    101 km

  • Čas vožnje

    4-5 ur

  • Težavnostna stopnja

    3/5 –  zahtevna kolesarska tura

  • Višinski metri

    vzpon 910 metrov, spust 868 metrov

  • Najvišja nadmorska višina

    772 m.n.v.

  • Največja strmina

    10 %

  • Najdaljši klanec

    5 km

  • Podlaga

    asfalt

  • Primerno za

    cestno, lahko tudi treking kolo

Dovžanova soteska

Namenjeni smo v Tržič in Dovžanovo sotesko. Prelep naravni rezervat se nahaja le nekaj kilometrov naprej od Tržiča. Leta 2018 je žal neurje in vodna ujma pošteno poškodovala cesto in večino mostov ter vas Jelendol praktično odrezala od sveta. Poškodovala je tudi strugo Tržiške Bistrice, odnesla hišo, sanacija je bila dolgotrajna, a danes je soteska še lepša, kot je bila.

kolesarske-poti-kupikolo-si-dovzanova-soteska

Slikovito dolino, ki je geološko eno najzanimivejših območij v Sloveniji, je reka Tržiška Bistrica vrezala globoko v osrčje Karavank in razgalila spekter res zanimivih kamenin, starih več sto milijonov let. Ker je tam včasih bilo tropsko morje, v stenah še vedno mrgoli fosilov, ostankov živali, tudi takšnih, kot jih ni nikjer drugje na svetu.

kolesarske-poti-kupikolo-si-dovzanova-soteska

Opis poti

Pot začnemo v Tacnu, na parkirišču pod Šmarno goro, lahko pa parkiramo tudi že malce prej, pri Gostilnici Kaval na Tacenski cesti. Prevozili bomo številne gorenjske vasi in se na ta način skoraj v celoti izognili prometnim cesta ter uživali v prečudoviti pokrajini. S parkirišča se odpeljemo v smeri Gameljne in po cca 2 kilometrih zavijemo levo proti Šmartnem, nadaljujemo med polji in po cca 5,5 kilometrih zavijemo desno proti Šinkovemu Turnu in Selam pri Vodicah. Sledi nekaj kilometrov ravninske vožnje do Kosez, kjer zavijemo desno. Pripeljemo do obrtne cone v Mengšu, kjer pri Hidrotehnik Betonarna (napis na obzidju) zavijemo levo. Nadaljujemo skozi vasi Topole in Suhadole do Most, kjer prečkamo magistralno cesto Mengeš-Kranj in se na naslednjem križišču usmerimo levo proti Komendi.

kolesarske-poti-kupikolo-si-dovzanova-soteska

V Komendi prevozimo rumeno »Pogačarjevo« krožišče, s katerega se podamo proti cerkvi v kratek, strm klanec. Pot nadaljujemo skozi vas Klanec, Pogačarjev rojstni kraj, in nadaljujemo v Zalog pri Komendi, kjer zavijemo desno v Glinje, Šmartno, zavijemo desno v Poženik do Cerkelj na Gorenjskem.

kolesarske-poti-kupikolo-si-13
kolesarske-poti-kupikolo-si-dovžanova-soteska

V Cerkljah zavijemo desno, nato se držimo leve (ne proti Krvavcu). Na desni vidimo krasno kuliso Gradu Strmol, enega najstarejših in najbolje ohranjenih gradov na Slovenskem. Od leta 2004 je razglašen za kulturni spomenik državnega pomena. V vasi Velesovo, pred tablo za konec Velesovega, zavijemo desno. Vozimo med polji do vasi Olševek, kjer zavijemo desno v hrib. Sledi nekaj stometrski strm klanec in spust v Tupaliče, kjer se tik pred Preddvorom priključimo cesti Kranj – Jezersko.

kolesarske-poti-kupikolo-si-21

Zavijemo levo v Preddvor in sledimo tablam Bašelj in Bela. Nadaljujemo do Trstenika, po kratkem spustu moramo biti pazljivi, da ne spregledamo odcepa za Goriče. Če zavijemo v Goriče se nam pot skrajša za nekaj kilometrov, predvsem se pa izognemo vožnji po prometnih cestah. Cesti za Golnik se priključimo tik pred krajšim klancem. Golniku sledi daljši vzpon prek Seničnega, spust do Križ, kjer zavijemo desno proti Pristavi. Po nekaj kilometrih prispemo v Tržič. Do tu smo opravili cca 50 kilometrov.

kolesarske-poti-kupikolo-si-dovžanova-soteska

V Tržiču nadaljujemo naravnost do Bornove graščine v Jelendolu, ki leži na koncu Dovžanove soteske. Cca 6,5 kilometrski odsek se rahlo vzpenja, proti koncu pa preide v kar konkreten klanec. Soteska je res čudovita, zato si vzamemo čas. Če ne drugje, se ustavimo pri morda najbolj slikovitem predoru v Sloveniji. Zgradili so ga pred več kot 120 leti po naročilu barona Julija Borna, ki je tudi sicer zaslužen za gradnjo ceste. Bival je v Jelendolu in veliko naredil za njegov razvoj.

kolesarske-poti-kupikolo-si-7

Po spustu si v Tržiču ogledamo še stari del mesta in nadaljujemo po lokalni cesti naravnost do Zadrage in Zgornjih Dupelj, kjer zavijemo levo v naselje. Nadaljujemo naravnost mimo pokopališča, preko polja do Strahinja in Naklega, dokler ne pridemo do glavne ceste, kjer zavijemo na kolesarsko pot in nadaljujemo do Kranja. Prevozimo center mesta, mimo Prešernove hiše, po Poštni ulici prevozimo most čez Kokro, zavijemo desno in po Cesti 1. maja pripeljemo do nakupovalnega centra Supernova.

kolesarske-poti-kupikolo-si-dovžanova-soteska

Od tu imamo dve možnosti: Levi ali desni breg Save

  1. Levi: Nadaljujemo naravnost preko križišča, po Smledniški cesti, ki nas po levem bregu Save pripelje preko Prebačevega in Trboj do Valburge. Tu prečkamo cesto Zbilje-Vodice in zapeljemo v hrib proti Smledniku, mimo golf igrišča in Vikrč nazaj v Ljubljano.
  2. Desni: Pri Supernovi zavijemo desno in smo takoj za mostom čez Savo pozorni na kratek hiter vzpon, da pridemo na desni breg Save. Na vrhu se usmerimo levo in nadaljujemo po Savski cesti preko Drulovke, skozi vasi Jama, Praše, Mavčiče, Podreča do krožišča. Zavijemo levo v Zbilje in se spustimo do Valburge. Zavijemo desno v Smlednik in nadaljujemo kot smo opisali v prejšnjem odstavku.
kolesarske-poti-kupikolo-si-12

Zapisala: Alenka kupikolo.si

avgust 2021

Zemljevid poti

Download

Kaj sploh je Kupikolo.si?

Fotogalerija