Maraton FRANJA – Mali maraton 97 km

banner-kolesarskih-poti-velika-franja
  • Trasa

    Izhodišče in cilj BTC City Ljubljana – pot poteka po prometnih cestah

    Potek Lj-BTC Citypark – Dolgi most – Dobrova – Horjul – Vrzdenec – Suhi dol – Lučine – Gorenja vas – Škofja Loka – Zbilje – Vodice – Povodje – Tacen – Črnuče – Lj-BTC Citypark

    Pozor za leto 2021: Zaradi cestnih del zaključek poteka Povodje – Gameljne – Črnuče – Lj-BTC Citypark

  • Razdalja

    97 km

  • Čas vožnje

    najmanj 2,5 ure in več

  • Težavnostna stopnja

    3/5 –  zahtevna kolesarska tura

  • Višinski metri

    vzpon 750 m

  • Najvišja nadmorska višina

    677 m.n.v.

  • Največja strmina

    9 %

  • Najdaljši klanec

    8,3 km

  • Podlaga

    asfalt

  • Primerno za

    cestno kolo

Opis poti

Pot začnemo v nakupovalnem središču BTC Citypark v četrtni skupnosti Ljubljana-Jarše, kjer je tudi možno parkirati. Iz BTC-ja zavijemo levo na Šmartinsko cesto, nato levo na Kajuhovo ulico, nadaljujemo po Litijski cesti, Poljanski cesti, zavijemo levo na Roško cesto in nadaljujemo do Karlovškega mostu, kjer zavijemo desno na Karlovško cesto, nato po Zoisovi, Aškerčevi cesti, s katere zavijemo levo in nadaljujemo po Tržaški cesti.

Ta začetni del lahko po želji tudi spremenimo in se na traso priključimo nekje vzdolž Tržaške ceste ali pa pot začnemo z Dolgega mostu, kjer je tudi možno parkirati.

Po kakšnem kilometru od parkirišča na Dolgem mostu trasa zavije desno skozi Kozarje in Dobrovo proti Horjulu. Na Vrzdencu se začne cca 8 kilometrski klanec s 5 % povprečnim naklonom, največji naklon doseže do 9%. Z vrha, s Suhega dola se pot spusti skozi Lučine do Gorenje vasi, kjer se priključi na traso Velikega maratona. V Gorenji vasi, kjer na Maratonu običajno stoji okrepčilna postaja, se lahko tudi mi malo spočijemo, sploh, če na vrhu nismo naredili postanka.

Čaka nas pot po Poljanski dolini proti Škofji Loki, kjer skoraj vedno piha čelni veter. Takole je letos Poljanska dolina pozdravila kolesarje. Vsi so jo prevozili, udeleženci Velike, Male Franje, pa tudi Dirke po Sloveniji, ki je zadnjo etapo začela ravno tako v BTC-ju.

kolesarske-poti-kupikolo-velika-franja

Pred Škofja Loko moramo biti pazljivi. Na krožišču, v drugem izvozu, zavijemo v smeri Podpulfrca. Cesta nas pripelje do starega mestnega jedra in se tik pred centrom zelo zoži, zavije ostro desno, po kratkem strmem spustu pa ostro levo.

kolesarske-poti-kupikolo-velika-franja

Nadaljujemo v smeri Ljubljana do Jeprce, kjer ne sledimo tabli Ljubljana, pač pa se spustimo naravnost v podvoz in nato zavijemo desno. Prek Zbilj prispemo do Vodic, kjer zavijemo desno proti Šmartnemu.

Standardna trasa od Šmartnega naprej poteka skozi Tacen, po Nemški do Dunajske ceste, kjer zavijemo desno proti centru. Po Dunajski cesti nadaljujemo do križišča z Dimičevo ulico, kjer zavijemo levo do Kranjčeve ulice, po kateri nadaljujemo do krožišča Žale in naprej po Pokopališki cesti do Šmartinske ceste, ki nas pripelje nazaj v BTC Citypark, kjer se Maraton in zato tudi naša pot zaključi.

Letošnja (2021) različica trase je v zaključku zaradi cestnih del malce spremenjena. V Povodju, preden bi sicer prevozili nadvoz nad avtocesto in krenili proti Šmartnemu ter naprej proti Tacnu, zavijemo levo v Gameljne. Na tem delu prevozimo tudi cca 1 kilometrski makadamski odsek in nadaljujemo skozi Zg. in Sp. Gameljne. Cesta se rahlo vzpenja in se pred mostom čez Savo priključi na Dunajsko cesto. Zavijemo desno, prečkamo most in nadaljujemo proti centru. Po Dunajski cesti prispemo do križišča z Dimičevo ulico, kjer zavijemo levo do Kranjčeve ulice, po kateri nadaljujemo do krožišča Žale, naprej po Pokopališki cesti do Šmartinske ceste in nazaj v BTC Citypark, kjer se Maraton in zato tudi naša pot zaključi.

Zapisala: Alenka KupiKolo.si

Junij 2021

Zemljevid poti

Download

Kaj sploh je Kupikolo.si?

Fotogalerija