Maraton FRANJA – Veliki maraton 156 km

banner-kolesarskih-poti-velika-franja
 • Trasa

  Izhodišče in cilj BTC City Ljubljana – pot poteka po prometnih cestah

  Potek Lj-BTC Citypark – Vrhnika – Logatec – Godovič – Idrija – Cerkno – Kladje – Sovodenj – Trebija – Gorenja vas – Škofja Loka – Zbilje – Vodice – Povodje – Tacen – Črnuče – Lj-BTC Citypark

  Pozor za leto 2021: Zaradi cestnih del zaključek poteka Povodje – Gameljne – Črnuče – Lj-BTC Citypark

 • Razdalja

  156 km

 • Čas vožnje

  najmanj 3,5 ure in več

 • Težavnostna stopnja

  4/5 –  zelo zahtevna kolesarska tura

 • Višinski metri

  vzpon 1.250 m

  Vzpon na vrhniški klanec: višinska razlika 180 m, povp. naklon 3,7 %, največji 7 %, dolžina 5,1 km

  Vzpon na Kladje: višinska razlika 434 m, povp. naklon 6,6 %, največji 10 %, dolžina 6,7 km

 • Najvišja nadmorska višina

  775 m.n.v.

 • Največja strmina

  10 %

 • Najdaljši klanec

  6,7 km

 • Podlaga

  asfalt

 • Primerno za

  cestno kolo

Opis poti

Pot začnemo v nakupovalnem središču BTC Citypark v četrtni skupnosti Ljubljana-Jarše, kjer je tudi možno parkirati. Iz BTC-ja zavijemo levo na Šmartinsko cesto, nato levo na Kajuhovo ulico, nadaljujemo po Litijski cesti, Poljanski cesti, zavijemo levo na Roško cesto in nadaljujemo do Karlovškega mostu, kjer zavijemo desno na Karlovško cesto, nato po Zoisovi in Aškerčevi cesti, s katere zavijemo levo in nadaljujemo po Tržaški cesti.

Ta začetni del lahko po želji tudi spremenimo in se na traso priključimo nekje vzdolž Tržaške ceste ali pa pot začnemo z Dolgega mostu, kjer je tudi možno parkirati.

Nadaljujemo po Tržaški cesti skozi Brezovico do Vrhnike, kjer se cesta začne vzpenjati. Prevozimo cca 5 kilometrski vrhniški klanec z zmernim naklonom, ki se pretežni čas giblje okoli 5%. Pot nas vodi do Logatca in Kalc, kjer zavijemo desno proti Godoviču. Cesta se še naprej rahlo vzpenja, iz Godoviča pa sledi nevaren spust proti Idriji in Želinu, kjer zavijemo desno proti Cerknemu.

V Cerknem na Maratonu Franja običajno stoji okrepčevalnica, zato se tudi mi malce spočijemo in okrepčamo, kajti sledi najtežji del na celotni trasi, vzpon na Kladje. Z vrha Kladja se trasa spusti preko Sovodnja do Trebije. Na tem spustu velja biti pazljiv, zaradi slabe podlage je to najnevarnejši del poti.

V Trebiji zavijemo levo proti Gorenji vasi. Za nami je najtežji del poti, zato se po potrebi ustavimo in spočijemo. Čaka nas pot po Poljanski dolini proti Škofji Loki, kjer skoraj vedno piha čelni veter. Takole je letos Poljanska dolina pozdravila kolesarje. Vsi so jo prevozili, udeleženci Velike, Male Franje, pa tudi Dirke po Sloveniji, ki je zadnjo etapo začela ravno tako v BTC-ju.

kolesarske-poti-kupikolo-velika-franja

Pred Škofja Loko moramo biti pazljivi. Na krožišču, v drugem izvozu, zavijemo v smeri Podpulfrca. Cesta nas pripelje do starega mestnega jedra in se tik pred centrom zelo zoži, zavije ostro desno, po kratkem strmem spustu pa ostro levo.

kolesarske-poti-kupikolo-velika-franja

Nadaljujemo v smeri Ljubljana do Jeprce, kjer ne sledimo tabli Ljubljana, pač pa se spustimo naravnost v podvoz in nato zavijemo desno. Prek Zbilj prispemo do Vodic, kjer zavijemo desno proti Šmartnemu.

Standardna trasa od Šmartnega naprej poteka skozi Tacen, po Nemški do Dunajske ceste, kjer zavijemo desno proti centru. Po Dunajski cesti nadaljujemo do križišča z Dimičevo ulico, kjer zavijemo levo do Kranjčeve ulice, po kateri nadaljujemo do krožišča Žale in naprej po Pokopališki cesti do Šmartinske ceste, ki nas pripelje nazaj v BTC Citypark, kjer se Maraton in zato tudi naša pot zaključi.

Letošnja (2021) različica trase je v zaključku zaradi cestnih del malce spremenjena. V Povodju, preden bi sicer prevozili nadvoz nad avtocesto in krenili proti Šmartnemu ter naprej proti Tacnu, zavijemo levo v Gameljne. Na tem delu prevozimo tudi cca 1 kilometrski makadamski odsek in nadaljujemo skozi Zg. in Sp. Gameljne. Cesta se rahlo vzpenja in se pred mostom čez Savo priključi na Dunajsko cesto. Zavijemo desno, prečkamo most in nadaljujemo proti centru. Po Dunajski cesti prispemo do križišča z Dimičevo ulico, kjer zavijemo levo do Kranjčeve ulice, po kateri nadaljujemo do krožišča Žale, naprej po Pokopališki cesti do Šmartinske ceste in nazaj v BTC Citypark, kjer se Maraton in zato tudi naša pot zaključi.

Zapisala: Alenka KupiKolo.si

Junij 2021

Zemljevid poti

Download

Kaj sploh je Kupikolo.si?

Fotogalerija