Nova Gorica – Goriška Brda – Castelmonte/Stara Gora – Lig/Marijino Celje – Sveta Gora – Nova Gorica (Pot treh svetišč)

kolesarske-poti-kupikolo-si-10
  • Trasa

    Izhodišče in cilj Nova Gorica (krožna pot) – pot poteka po asfaltiranih cestah

    Potek  Nova Gorica – Gorica – Mossa – Vipolže – Dobrovo v Brdih – Prepotto – Castelmonte/Stara Gora – Britof – Lig (Marijino Celje) – Kanal – Kanalski Vrh – Grgar – Sveta Gora – Nova Gorica

  • Razdalja

    100 km

  • Čas vožnje

    4-8 ur

  • Težavnostna stopnja

    4.5/5 –  najbolj zahtevna kolesarska tura

  • Višinski metri

    vzpon 2.300 metrov, spust 2.300

  • Najvišja nadmorska višina

    681 m.n.v.

  • Največja strmina

    18 % (zaključni del vzpona na Sveto Goro)

  • Najdaljši klanec

    7,5 kilometrov (začetni vzpon na Castelmonte)

  • Podlaga

    asfalt

  • Primerno za

    v osnovi pot za cestno kolo, je pa primerna za vse vrste koles s primernimi prestavnimi razmerji za strme vzpone

Goriška

Nova Gorica skupaj z Goriškimi Brdi, Kanalskim Kolovratom, spodnjim tokom reke Soče ter Trnovsko in Banjško planoto, zahodnim delom Vipavske doline in robom Furlanske nižine onkraj meje z Italijo zaokrožuje ožjo Goriško. V zadnjih letih tudi turisti odkrivajo izjemen potencial te regije, uživajo v vinski in kulinarični ponudbi Goriških Brd, iščejo mir, tišino in stik z naravo na Banjšicah in v Trnovskem Gozdu ali se hladijo ob Soči pod mogočnim Solkanskim mostom. Nova Gorica je bila skupaj s sosednjo Gorico izbrana tudi za evropsko prestolnico kulture 2025.

solkan_bridges

Opis poti

Najprimernejše izhodišče je Trg Evrope pred železniško postajo v Novi Gorici, ki je skupni čezmejni trg obeh mest, Nove Gorice in Gorice. Tu je na voljo dovolj parkirnih mest za tiste, ki se na izhodišče pripeljejo z avtomobilom, lahko pa seveda pridete tudi z vlakom. Z železniške postaje zlahka skočite čez mejo in skozi Gorico, Podgoro in Mosso, ob vznožju Brd, v Vipolžah ponovno prečkate mejo in pridete na slovensko stran Brd. Nad Dobrovim dominira mogočen grad, zgrajen v 16. stoletju na temeljih starejšega gradu, v katerem domujeta stalna zbirka Goriškega muzeja ter stalna razstava grafik Zorana Mušiča.

banner-kolesarskih-poti_-800x300-kupikolo

Iz Nove Gorice se po ravnem oziroma valovitem terenu ogrejemo do italijanskih Brd, kjer nas po dobrih 20 km čaka prvi vzpon. Za hip se dotaknemo furlanskega govornega področja, nato pa že krenemo proti Beneški Sloveniji. Po nekaj kilometrih vzpona dosežemo Castelmonte, romarsko središče srednjeveškega izvora, ki raste na skalnati vzpetini nad dolino mejne reke Idrije, kamor se po ozki in vijugasti cesti spustimo tudi mi.

kolesarske-poti-kupikolo-si-9

Po nekaj kratkih ravninskih kilometrih ob reki, pri Britofu spet zavijemo na slovensko stran in se po nekaj kilometrih dvignemo na Lig, naselje na Kanalskem Kolovratu z romarsko cerkvijo Marijino Celje tik nad vasjo. Od tu se spustimo po strmi, precej zdelani asfaltni poti v Kanal, kjer imamo pri koritu takoj po koncu spusta možnost, da natočimo vodo.

kolesarske-poti-kupikolo-si-5

Prečkamo Sočo čez znameniti 17 metrov visoki most nad najjužnejšimi koriti Soče v njenem toku, nato pa v vasi Morsko zavijemo proti Banjški planoti. Po nekaj kilometrov dolgem vzponu dosežemo Kanalski vrh z akumulacijskim jezerom črpalne hidroelektrarne pri Avčah (kilometer stran od ceste) ter se nato po slikovitih kulisah Banjške planote mimo Bat in Grgarskih raven spustimo v Grgar.

kolesarske-poti-kupikolo-si-3

Ves čas nas že pozdravlja silhueta Svete Gore z značilno baziliko Kraljice Svetogorske, prav tako romarskim in turističnim središčem. Na vrh se podamo z južne strani (možen je tudi severni pristop iz Grgarja, vendar je makadamski, za pot vprašajte v vasi!) s krožišča na glavni cesti. Gre za zahteven vzpon, ki je resda dolg samo slabe 3 kilometre, vendar je povprečni naklon skoraj 12 odstoten. Na Sveti Gori je bil tudi cilj kraljevske etape letošnje Dirke po Sloveniji. Od tod nas čaka samo še spust v Novo Gorico, kjer zaključimo pot.

kolesarske-poti-kupikolo-si-4

Napisal: Gabrijel Fišer

Oktober 2021

Zemljevid poti

Download

Kaj sploh je Kupikolo.si?

Fotogalerija