Škofja Loka – Leskovica – Črni vrh/smučišče Cerkno – Davča – Petrovo Brdo – Sorica – Škofja Loka

cerkno-davca-sorica-banner-kolesarskih-poti_-800x300
  • Trasa

    Izhodišče in cilj Škofja Loka (krožna pot) – pot poteka po asfaltiranih cestah in kratkem makadamskem odseku

    Potek  Škofja Loka – Gorenja vas – Hotavlje – Kopačnica – Leskovica – Laze – Robidnica – Robidniško Brdo – Črni vrh-parkirišče smučišča Cerkno – Davča – Zgaga – Petrovo Brdo – Zg. Sorica – Podrošt – Zali Log – Železniki – Škofja Loka

  • Razdalja

    80 km

  • Čas vožnje

    4 ure

  • Težavnostna stopnja

    4/5

  • Višinski metri

    1.762 metrov, spust 1.764 metrov

  • Najvišja nadmorska višina

    1.084 m.n.v.

  • Največja strmina

    15 %

  • Najdaljši klanec

    3,5 km

  • Podlaga

    asfalt in makadam

  • Primerno za

    cestno, gravel, lahko tudi treking kolo

Cerkljansko

Cerkljansko je s svojimi zaobljenimi vrhovi in zelenimi dolinami odličen poligon za pohodništvo in kolesarjenje, h aktivnemu življenju vabi poleti in pozimi, a v svojih nedrjih skriva še marsikaj.

Tu najdemo Šebreljsko planoto, pod katero so v majhni kraški jami Divje babe odkrili najstarejšo piščal na svetu. V Dolenjih Novakih, v težko dostopni soteski Pasice, najdemo edinstveno partizansko bolnico Franja, ki je bila zgrajena med 2. svetovno vojno in je leta 2015 dobila znak evropske kulturne dediščine. V spomin na njeno delovanje se vsako leto odvija kolesarski maraton Franja.

kolesarske-poti-kupikolo-si-18

Ker se Cerkno nahaja na idrijski prelomnici, iz katere prihaja termalna voda, v sklopu hotela Cerkno najdemo edine slovenske terme v Julijskih Alpah. Na pobočju Črnega vrha, na točki, kjer se konča Gorenjska in začne Primorska, leži sodobno, večkrat nagrajeno smučišče Cerkno.

V to slikovito pokrajino smo se podali s kolesom. Iz Poljanske doline preko smučišča Cerkno v Davčo in naprej prek Petrovega Brda na Sorico ter se spustili v Selško dolino.

kolesarske-poti-kupikolo-si-5

Opis poti

Zelo razgledno pot začnemo na parkirišču bivše vojašnice v središču Škofje Loke. Skozi star del mesta se podamo v Poljansko dolino in po cca 20-kilometrski ravninski vožnji mimo Gorenje vasi pripeljemo do odcepa za Hotavlje, kjer zavijemo desno. Cesta se začne rahlo vzpenjati in po cca 2-kilometrskem odseku prispemo do odcepa za Kopačnico, ki povezuje vasi Hotavlje in Leskovico. V Kopačnici najdemo izvir termalne vode, okoli katerega so zgradili bazen Pri Topličarju.

kolesarske-poti-kupikolo-si-4

Do Leskovice nas čaka nekaj kilometrski vzpon, z naklonom med 10-12 %. V vasi nato nadaljujemo naravnost v smeri smučišča Cerkno, do katerega pridemo skozi Laze in Robidnico. Ko prispemo na parkirišče, namenjeno smučišču, lahko zapeljemo desno v hrib, do spodnje postaje sedežnice Počivalo, ki predstavlja enega od dveh možnih vstopov na smučišče Cerkno.

kolesarske-poti-kupikolo-si-6

Vrnemo se nazaj na parkirišče, zavijemo desno in po krajšem spustu v Gorenjih Novakih pripeljemo do razcepa. Tu moramo biti pazljivi, da zavijemo desno v hrib proti Davči, saj nas bi nadaljevanje po spodnji cesti pripeljalo preko Dolenjih Novakov v Cerkno. Davča je razloženo naselje samotnih kmetij, ki ima le okoli 250 prebivalcev. Velja za najbolj raztegnjeno vas v Sloveniji, hiše na nadmorski višini med 850 do 1100 metrov so raztresene na 10 kilometrih.

kolesarske-poti-kupikolo-si-7
kolesarske-poti-kupikolo-si-9
kolesarske-poti-kupikolo-si-11

Začetni vzpon je kar pošteno strm, a kmalu preide v zmernejši naklon, na vrhu pa smo nagrajeni z ravnokar prenovljeno asfaltno podlago, za njo pa s kratkim makadamskim odsekom. Prispemo do kmetije Pr’Vrhovc, kjer levo vidimo ljubek kamp, nadaljujemo v krajši spust in zavijemo levo. Ko ob potoku Davča zagledamo vikend kot iz pravljice Janko in Metka, ne nadaljujemo naravnost do Davških slapov, pač pa zavijem ostro desno v hrib v smeri Zgaga. Kratkemu vzponu sledi zahteven daljši spust do kmetije Zgaga, kjer zavijemo levo in se priključimo na cesto, ki pelje proti Petrovem Brdu. Pred nadaljevanjem lahko pri izviru na levi strani ceste dotočimo vodo.

kolesarske-poti-kupikolo-si-12
kolesarske-poti-kupikolo-si-14
kolesarske-poti-kupikolo-si-15

Do Petrovega Brda se cesta spet vzpenja. Ko zagledamo odcep za Tolmin in Novo Gorico, zavijemo desno v smeri Sorica. Preden se vzpnem do Zgornje Sorice, v križišču lahko naredimo postanek v Planinskem domu.

kolesarske-poti-kupikolo-si-13
kolesarske-poti-kupikolo-si-17

Iz Zgornje Sorice sledi spust v Podrošt, kjer se držimo leve in peljemo v smeri Zali Log. Nadaljujemo po Selški dolini skozi Železnike, Selce, Dolenjo vas, Bukovico v Škofja Loko. Tam pa prek Stare Loke pripeljemo nazaj na izhodišče pri bivši vojašnici.

kolesarske-poti-kupikolo-si-20

Zapisala: Alenka KupiKolo.si

september 2021

Zemljevid poti

Download

Kaj sploh je Kupikolo.si?