BUKOVNICA

(Bukovnica – Bogojina – Tešanovci – Vučja Gomila – Selo – Pordašinci – Bukovnica)

Našo zanimivo kolesarsko pot začnemo v Prekmurju, natančneje v naselju Bukovnica, od koder se podamo izjemni naravi in kilometrom naproti. Vse do vasi Bogojina nas pot popelje naravnost, v omenjeni vasi pa zavijemo nekoliko na desno v smeri Tešanovcev. Od tam nas po slikoviti okolici pot popelje do Vučje Gomile in naprej do vasi Selo. Pordašinci je zadnja vas naše kolesarske ture, saj se le ta zaključi na prvotnem izhodišču, in sicer v naselju Bukovnica. Pot ponuja veliko zanimivosti, med katerimi so najbolj znane Bukovniško jezero, cerkev sv. Apostolova in Plečnikova Bela golobica v Bogojini.

DOLŽINA POTI – 26,5 KM
SREDNJE ZAHTEVNA POT

ČAROVNICA

(Moravske toplice – Mlajtinci – Bogojina – Filovci – Strehovci – Dobrovnik – Bukovško jezero – Moravske toplice)

Pot poznana pod imenom “Začarala si me” je nekaj nevsakdanjega. Razprostira se na širšem območju Moravskih Toplic.  Zaradi krajšega vzpona in makadamske podlage na dolžini 2. kilometrov je srednje težavnosti. Resnično ponuja ogromno in zadovolji potrebe vsakega kolesarja. Pot se začne v Moravskih toplicah, od koder se s kolesom popeljemo naprej skozi Mlajtince, Ivance, Bogojino, Filovce, Strehovce, Dobrovnik, Bukovniško jezero, Bukovnico, Bogojino, Tešanovce in nazaj na start te prečudovite trase, ki te po besedah domačinov očara z lepotami Prekmurja in Goričkega. Napolnila vas bo s pozitivno energijo in vam pričarala nekaj nostalgičnih občutkov, ki bodo pričarali nasmeh na obraz vsakega kolesarja.

DOLŽINA POTI – 33,5 KM
SREDNJE ZAHTEVNA POT

PO BREGOVIH

(Moravske toplice – Martjanci – Andrejci – Zgornji Moravci – Moravske toplice)

Kolesarska pot je srednje zahtevna, vendar ne preveč dolga, zato je namenjena vsem kolesarjem. Še zlasti tistim, ki iščejo na svoji poti mir in neprometne ceste. Goričko ponuja nekaj hribovitega predela, ki vas prepriča, da Prekmurje ni zgolj ravnina. Pot se prične v Moravskih Toplicah in se nato nadaljuje po slikoviti naravi ter neprometni cesti vse do Martjancev, Sebeborcev, proti Andrejcem in nato do Zgornjih Moravcev, kjer se pot poda nazaj proti izhodišču. Veliko miru in razgibanosti, dopolnjene s tamkajšnjimi kmetijami, pričarajo kolesarju nepozabno doživetje.

DOLŽINA POTI – 17,5 KM
SREDNJE ZAHTEVNA POT

KOLESARSKA TRASA SVETOVNI PRVAK ROBIČ

(Moravske toplice – Tešanovci – Bogojina – Ivanovci – Mlajtinci – Martjanci – Moravske toplice)

Pot poteka na območju, kjer je naš najboljši kolesar vseh časov Jure Robič postavil svetovni rekord v vzdržljivostni dirki, ki je trajala 24 ur. V omenjenem času je leta 2004 prevozil kar 840 km. Pot je ravninska in primerna tako rekoč za vsakogar. Začne se s startom v Moravskih toplicah, od koder se napotimo proti Tešanovcem in Bogojini, od tu pa navzdol proti Ivanovcem, skozi Mlajtince, Noršince, Martjance in nazaj proti Moravskim toplicam.

DOLŽINA POTI – 20 KM
SREDNJE ZAHTEVNA POT

POT GROFOV

V Celju si izberemo svoj start, od koder se podamo na zanimivo, a nekoliko krajšo kolesarsko pot proti skalni kleti, grajskemu hribu. Od tam nadaljujemo svojo pot proti Zagradu, prečkamo reko Savinjo in se po partizanski cesti peljemo do Čopove ulice. Od tam naprej nas čaka samo še zaključek do startnega položaja, in sicer v Celju. Kot zanimivost si lahko na omenjeni kolesarski poti ogledate Kalvarijo, cerkev sv. Jožefa in mogočni stari grad Celje.

DOLŽINA POTI – 11 KM
LAŽJA KOLESARSKA POT

PO CELJSKEM

(Celje – Trnovlje – Višnja vas – Dobrna)

Celje in njegova okolica razvaja predvsem z izjemnimi zgodovinskimi gradovi. Celjska pot se začne v Celju, izhodiščno lokacijo pa si lahko izberemo sami glede na posameznikove želje. Iz Celja se potem podamo proti severu, kjer pridemo do vasi Trnovlje. Od tukaj nas pot vodi proti Zadobrovi, od koder se usmerimo v Arclin in Vojnik v Višnjo vas. Iz Višnje vasi nas cesta popelje skozi Hrenovo ter Lemberg vse do vasi Dobrna, ki je tudi končni cilj kolesarske poti. Lahko pa se s svojim kolesom popeljete po isti poti tudi nazaj do prvotne točke, saj se je tako lažje vrniti do prevoznega sredstva, ki vas čaka na izhodišču. Zaradi zanimivosti te trase vam zagotovo ne bo odveč vrnitev po isti poti, saj se vedno opazi kaj novega. Kot znamenitosti gre tukaj za omeniti konjeniški center v Škofji vasi, Soržev mlin, Terme Dobrna in gradova Lemberg ter Tabor.

DOLŽINA POTI – 16,5 KM
SREDNJE ZAHTEVNA POT

MAKADAMSKI GOLTE

Trasa ponuja izjemno naravo in makadamske poti vse iz Smrekovca na Golte, prav tako pa tudi v obratni smeri. Je zelo priljubljena pot pri kolesarjih, saj na vsakem koraku navdihuje z novimi presenečenji in lepotami pokrajine. V bližini se razprostirajo mogočne Kamniško-Savinjske Alpe, ki jih lahko občudujemo iz različnih mest na kolesarski poti. Smrekovec je edino slovensko hribovje, ki je nastalo kot posledica vulkanskega izbruha. Pot je zelo lepa, ni pa edina, tako da po želji lahko izberemo različne možnosti, kot sta nadaljevanje poti proti termam Topolšica ali pa pot do Ljubna ob Savi. Mogočni gozdovi v poletnih dneh ščitijo kolesarja pred hudo vročino in žgočim soncem, zato je obisk tovrstne poti zelo priporočen.

DOLŽINA POTI – 8 KM
LAŽJE ZAHTEVNA POT

DO LOGARSKE DOLINE

(Črna Na Koroškem – Logarska dolina)

Kolesarska pot se prične v  prečudoviti Črni na Koroškem in nadaljuje do izjemnega cilja v Logarski dolini, ki velja za eno najlepših dolin v Sloveniji. Pot je nekoliko daljša in hkrati prekratka, saj si kolesar ob tovrstnih lepotah preprosto ne želi dočakati cilja. Začetek kolesarske ture je v Črni na Koroškem, od koder se pot vije naprej po neprometni in zaviti solčavski panoramski cesti. Ob koncu panoramske ceste se pripravimo na vstop v Logarsko Dolino, ki nas dobesedno osupne. Izjemna pokrajina nas navdihne, napolni z močmi in energijo, da zadnje kilometre premagamo s polno mero optimizma in poguma. Pot nadaljujemo iz Koroške po utrjeni makadamski poti v smeri Podolševe. Tam sledi spust proti dolini v Solčavo, od tukaj pa naprej v Logarsko dolino. Največja znamenitost je slap Rinka, ki je izjemen in pika na i že tako izjemni poti.

DOLŽINA POTI – 37 KM
ZAHTEVNEJŠA POT

OTOČEC

(Otočec – Lešnica – Trška gora)

S kolesom začnemo svojo pot pri Gradu Otočec. Od tam se podamo naprej vse do vasi, katero prečkamo in nadaljujemo proti vasi Lešnica. Prevozimo jo in po nekaj minutah pridemo do krožišča. Tam izberemo prvi izvoz in se usmerimo proti Trški gori. Od tam naprej nas čaka razmeroma zahteven vzpon, ki pa ni dolg. Na Trško goro je možen prihod z več strani. Na samem vrhu si lahko ogledamo zelo staro cerkev. Celotno traso popestrijo z razni pogledi na reko Kolpo in zelo slikovito pokrajino.

DOLŽINA POTI – 5,5 KM
MANJ ZAHTEVNA

IZ BRANIKA

(Branik – Spodnja Branica – Čipnje – Kodreti – Štanjel – Komen – Branik)

Začetek naše poti se začne v naselju Branik, kjer gostilna Ošterija ponuja odlično hrano, postrežbo ter prenočišča. S kolesom se odpravimo proti Sežani. Po dobrem kilometru nas v desnem ovinku pot vodi levo na stransko cesto, ki vodi v vas Spodnja Branica. Slikovita okolica in dolina ponujata pravi užitek na kolesu. Pot nadaljujemo naprej skozi zaselek Čipnje. Držimo se glavne poti in uživamo v naravi, poljih in travnikih, vse dokler ne pridemo do vasi Kodreti. Na koncu vasi pri hiši Posebne Sorte zavijemo desno proti Štanjelu. Ovinkasta cesta po soteski se rahlo dviga in nas tako pripelje do znamenitega Štanjela. Po prečkanju železniške proge čez most zavijemo desno, po nekaj sto metrih nekoliko bolj prometne ceste zavijemo levo tik pred OMV črpalko in pot nadaljujemo proti vasi Komen. Pot do Komna je slikovita, poteka med travniki in kraškimi vinogradi, ki jih krasi rdeča prst. Ko prispemo v naselje Komen, v križišču zavijemo desno (oznaka Nova Gorica), od tam nas pot popelje samo še navzdol po ovinkasti cesti mimo gradu Branik, ki je nedvomno eden najlepših gradov na slovenskem (priporočen ogled), vse do naše izhodiščne točke v Braniku pri Ošteriji.

DOLŽINA POTI – 35 KM
SREDNJE ZAHTEVNA KOLESARSKA POT