Nova Gorica – Goriška Brda – Castelmonte/Stara Gora – Lig (Marijino Celje) – Sveta Gora – Nova Gorica (Pot treh svetišč)

kolesarske-poti-kupikolo-si-10
 • Trasa

  Izhodišče in cilj Nova Gorica (krožna pot) – pot poteka po asfaltiranih cestah

  Potek  Nova Gorica – Gorica – Mossa – Vipolže – Dobrovo v Brdih – Prepotto – Castelmonte/Stara Gora – Britof – Lig (Marijino Celje) – Kanal – Kanalski Vrh – Grgar – Sveta Gora – Nova Gorica

 • Razdalja

  100 km

 • Čas vožnje

  4-8 ur

 • Težavnostna stopnja

  4.5/5 –  najbolj zahtevna kolesarska tura

 • Višinski metri

  vzpon 2.300 metrov, spust 2.300

 • Najvišja nadmorska višina

  681 m.n.v.

 • Največja strmina

  18 % (zaključni del vzpona na Sveto Goro)

 • Najdaljši klanec

  7,5 kilometrov (začetni vzpon na Castelmonte)

 • Podlaga

  asfalt

 • Primerno za

  v osnovi pot za cestno kolo, je pa primerna za vse vrste koles s primernimi prestavnimi razmerji za strme vzpone

Goriška

Nova Gorica skupaj z Goriškimi Brdi, Kanalskim Kolovratom, spodnjim tokom reke Soče ter Trnovsko in Banjško planoto, zahodnim delom Vipavske doline in robom Furlanske nižine onkraj meje z Italijo zaokrožuje ožjo Goriško. V zadnjih letih tudi turisti odkrivajo izjemen potencial te regije, uživajo v vinski in kulinarični ponudbi Goriških Brd, iščejo mir, tišino in stik z naravo na Banjšicah in v Trnovskem Gozdu ali se hladijo ob Soči pod mogočnim Solkanskim mostom. Nova Gorica je bila skupaj s sosednjo Gorico izbrana tudi za evropsko prestolnico kulture 2025.

kolesarske-poti-kupikolo-si-3

Opis poti

Najprimernejše izhodišče je Trg Evrope pred železniško postajo v Novi Gorici, ki je skupni čezmejni trg obeh mest, Nove Gorice in Gorice. Tu je na voljo dovolj parkirnih mest za tiste, ki se na izhodišče pripeljejo z avtomobilom, lahko pa seveda pridete tudi z vlakom. Z železniške postaje zlahka skočite čez mejo in skozi Gorico, Podgoro in Mosso, ob vznožju Brd, v Vipolžah ponovno prečkate mejo in pridete na slovensko stran Brd. Nad Dobrovim dominira mogočen grad, zgrajen v 16. stoletju na temeljih starejšega gradu, v katerem domujeta stalna zbirka Goriškega muzeja ter stalna razstava grafik Zorana Mušiča.

banner-kolesarskih-poti_-800x300-kupikolo

Iz Nove Gorice se po ravnem oziroma valovitem terenu ogrejemo do italijanskih Brd, kjer nas po dobrih 20 km čaka prvi vzpon. Za hip se dotaknemo furlanskega govornega področja, nato pa že krenemo proti Beneški Sloveniji. Po nekaj kilometrih vzpona dosežemo Castelmonte, romarsko središče srednjeveškega izvora, ki raste na skalnati vzpetini nad dolino mejne reke Idrije, kamor se po ozki in vijugasti cesti spustimo tudi mi.

kolesarske-poti-kupikolo-si-9

Po nekaj kratkih ravninskih kilometrih ob reki, pri Britofu spet zavijemo na slovensko stran in se po nekaj kilometrih dvignemo na Lig, naselje na Kanalskem Kolovratu z romarsko cerkvijo Marijino Celje tik nad vasjo. Od tu se spustimo po strmi, precej zdelani asfaltni poti v Kanal, kjer imamo pri koritu takoj po koncu spusta možnost, da natočimo vodo.

kolesarske-poti-kupikolo-si-5

Prečkamo Sočo čez znameniti 17 metrov visoki most nad najjužnejšimi koriti Soče v njenem toku, nato pa v vasi Morsko zavijemo proti Banjški planoti. Po nekaj kilometrov dolgem vzponu dosežemo Kanalski vrh z akumulacijskim jezerom črpalne hidroelektrarne pri Avčah (kilometer stran od ceste) ter se nato po slikovitih kulisah Banjške planote mimo Bat in Grgarskih raven spustimo v Grgar.

kolesarske-poti-kupikolo-si

Ves čas nas že pozdravlja silhueta Svete Gore z značilno baziliko Kraljice Svetogorske, prav tako romarskim in turističnim središčem. Na vrh se podamo z južne strani (možen je tudi severni pristop iz Grgarja, vendar je makadamski, za pot vprašajte v vasi!) s krožišča na glavni cesti. Gre za zahteven vzpon, ki je resda dolg samo slabe 3 kilometre, vendar je povprečni naklon skoraj 12 odstoten. Na Sveti Gori je bil tudi cilj kraljevske etape letošnje Dirke po Sloveniji. Od tod nas čaka samo še spust v Novo Gorico, kjer zaključimo pot.

kolesarske-poti-kupikolo-si-4

Napisal: Sergej Fišer

Oktober 2021

Zemljevid poti

Download

Kaj sploh je Kupikolo.si?

Fotogalerija

Makarska – Sv. Jure (Biokovo) – Makarska

biokovo-makarska-banner-kolesarskih-poti_kupikolo-800x300
 • Trasa

  Izhodišče in cilj Makarska, Hotel Dalmacija – Pot do tretjega najvišjega vrha in najvišje asfaltirane ceste na Hrvaškem poteka v celoti po asfaltu (1.750 m.n.v.).

  Potek  Makarska – Gornje Tučepi – Vrata Biokova – Sv. Jure (1.762 m.n.v.) – Vrata Biokova – Gornje Tučepi – Makarska

 • Razdalja

  65 km

 • Čas vožnje

  3,5 ure

 • Težavnostna stopnja

  5/5 –  najbolj zahtevna kolesarska tura

 • Višinski metri

  vzpon 1.762 metrov

 • Najvišja nadmorska višina

  1.750 m.n.v.  (na vrhu je ograja, ki preprečuje, da bi zapeljali do 1.762m)

 • Največja strmina

  15 %

 • Najdaljši klanec

  32 km klanca oz. nenehnega vzpenjanja

 • Podlaga

  asfalt

 • Primerno za

  cestno, tudi vse ostale vrste koles

Biokovo

Biokovo je gorski hrbet v osrednjem delu Dalmacije, ki se strmo spušča proti Makarskemu primorju. Dolgo je 36 in široko do 9,5 kilometrov. Poteka v smeri severozahod – jugovzhod od izliva reke Cetine pri Omišu, kjer ga od Dinare ločuje cestni prelaz Dubci, do spodnje Neretve pri Pločah.

Z gorskega masiva se proti morju spuščajo strma in gola apnenčasta pobočja, ob obali pa je ozek rodoviten pas zemlje z mediteranskim rastlinjem. Čeprav se Biokovo z morske strani zelo hitro dvigne na 1000 in več m.n.v. gre za dostopno področje. Na greben vodi več markiranih poti, ki se prebijajo čez, na prvi pogled, neprehodne stene. Na najvišji 1762 m.n.v. visoki vrh Sveti Jure vodi asfaltirana cesta. Vrh je dobil ime po stari kapelici, ki je bila postavljena (obnovljena) leta 1646.

biokovo-makarska-kolesarske-poti-kupikolo-si

Z najvišjega vrha se gorski hrbet nadaljuje proti Sutvid-u (1.115 m.n.v.) in naprej proti Rilić-u nad Gradcem, kjer je višina gorskega hrbta še okoli 850 m.n.v. in se pri spodnjem toku Neretve konča.

Opis poti

Pot začnemo v mestu Makarska, v bližini Hotela Dalmacija. Po glavni cesti se spustimo do Luke, kjer peljemo po glavni cesti mimo nogometnega stadiona, kjer se že začnemo rahlo vzpenjati. V krožišču izberemo drugi izvoz (naravnost). Čez 300 m prispemo na večje križišče, kjer moramo prečkati magistralo (držimo se smeri za kraj Vrgorac). Za lažjo orientacijo, na nasprotni strani ceste je velik Konzum, mimo katerega moramo nadaljevati našo pot.

Od tega križišča do Vrat Biokova, kjer vstopamo v Naravni park Biokovo, nas loči točno 6 km vožnje. Nenehno se vzpenjamo, povprečni naklon tega odseka je 4,7%. Z glavne ceste zavijemo levo do zapornice, kjer plačamo vstopnino (tudi kolesarji, na žalost) in 23 kilometrski vzpon na Sv. Jure, s povprečnim 6,1% naklonom, se začne.

biokovo-makarska-kolesarske-poti-kupikolo-si

Vsak kilometer do vrha je lepo označen na asfaltu. Naslednjih 7 km je povprečni naklon 6,8%, občasno pa preseže tudi 10%. Prispemo do zadnje možnosti za hidracijo, do restavracije Vrata Biokova (če smo startali zgodaj, še ne bo odprta). Do vrha bidonov ni več mogoče dopolniti! V poletnih mesecih je zato priporočljivo, da iz Makarske startamo še v temi ali vsaj ob sončnem vzhodu. Ko sonce ogreje ozračje, je vročina (razen na vrhu) neznosna.

kolesarske-poti-kupikolo-si-13

V srednjem delu vzpona sledi nekaj ravninskih kilometrov, kjer je dobro, da si odpočijemo pred zahtevnim zaključkom vzpona. Na tem delu, slabih 10 km do vrha, je nova atrakcija, park Skywalk. Sprehodimo se lahko po poti s steklenim dnom. Priložnost za kakšno sliko, ki je ne smete zamuditi. Od tukaj naprej je cesta na določenih odsekih zelo ozka in slabše asfaltirana. Pazljivost ne bo odveč. Če imamo srečo, na cesti lahko srečamo konje, ki so sodeč po ležernem vedenju že navajeni na promet. Na kolesarje in avtomobile sploh ne reagirajo več (to prikazuje tudi priložen video na Youtube-u).

kolesarske-poti-kupikolo-si-4

Po položnem delu pa nas čakajo trije zaključni kilometri, za katere si je priporočljivo prihraniti nekaj moči. Po 29 km vzpona je to sicer bolj težko, ampak vseeno, če vzpona ne poznamo, raje prej ne pretiravajmo. 3 km pred vrhom nas čaka odsek, kjer je v prvih 1400 metrih povprečni naklon 9,3% in se povzpne tudi do 14%. Tukaj je tudi znamenita ograja z vrvjo.

biokovo-makarska-kolesarske-poti-kupikolo-si

Za tem odsekom je priložnost, da v nekaj sto metrih zadihamo, saj sledi zaključek, kjer naše merilne naprave redko pokažejo pod 10%. Zadnjih 300 m vzpona je najtežjih, naklon doseže 15%, občutek pa je 20%. A ko prispemo na vrh tretje najvišje gore na Hrvaškem, smo zmagovalci Sv. Jure.

kolesarske-poti-kupikolo-si-8

Sledi spust v dolino, paziti moramo na slabšo asfaltno podlago, ter na avtomobile, ki morebiti vozijo v nasprotni smeri (v parku jih je na srečo naenkrat dovoljenih le 20). Če se na poti navzgor nismo ustavili na Skywalk-u, priporočam, da tega nikakor ne zamudimo in se ustavimo na spustu. Tukaj so temperature že prijetnejše in lahko slečemo windstopper. Ko prispemo do Vrat Biokova (zapornica), se vključimo desno na glavno cesto. Na dobri podlagi bodo hitrosti do Makarske presegale 60 km/h zato uživajmo v spustu.

kolesarske-poti-kupikolo-si-5

Po 65 km prispemo nazaj v Makarsko.

Napisal: Dejan Mašič

Oktober 2021

Zemljevid poti

Download

Kaj sploh je Kupikolo.si?

Fotogalerija

Koper – Ankaran – Osp – Črni kal – Koper

banner-kolesarskih-poti-kupikolo_-800x300
 • Trasa

  Izhodišče in cilj Koper-železniška postaja (krožna pot) – pot poteka po asfaltiranih cestah in makadamskih poteh

  Potek  Koper-Bertoki – Ankaran – Debeli rtič – Barižoni – Hrvatini – mejni prehod Škofije – Osp – Črni kal – Rižana – Dekani – Koper-Berotki

 • Razdalja

  37 km

 • Čas vožnje

  2.3 ure

 • Težavnostna stopnja

  3/5

 • Višinski metri

 • Najvišja nadmorska višina

  219 m.n.v.

 • Povprečni naklon

  5,7%

 • Najdaljši klanec

  3,8 km

 • Podlaga

  asfalt in makadam

 • Primerno za

  gorsko kolo

Tinjan

Tinjan je staro naselje na izpostavljeni legi v slovenskem delu Istre, nedaleč od slovensko-italijanske meje. Nahaja se na razglednem vrhu Tinjanskega brega med dolino Osapske reke in dolino reke Rižane.

Tokrat ga bomo obkrožili in spoznali razgiban teren slovenske Istre, se zapeljali malo na italijansko stran in se spet vrnili v Slovenijo, na poti pa uživali v čudovitih razgledih na Koprski in Tržaški zaliv.

 

tinjan-kolesarske-poti-kupikolosi

Opis poti

S parkirišča pri železniški postaji se usmerimo na kolesarsko pot Zdravja in prijateljstva, Parenzano, ki poteka vzporedno z avtocesto ob Škocjanskem zatoku proti Bertokom. Na koncu poti zavijemo levo in mimo vhoda v naravni rezervat Škocjanski zatok nadaljujemo vožnjo do krožnega križišča in zavijemo desno na viadukt, ki prečka železniške tire.

Vožnjo nadaljujemo naravnost prek drugega krožišča do glavne ceste proti Ankaranu, kjer zavijemo levo in vožnjo nadaljujemo skozi Ankaran do Debelega rtiča. Cesta se v loku spusti proti morju in sredi ravnega dela se desno odcepi asfaltna pot, ki se strmo vzpne med vinograde na Barižonih. Na odcepu sredi strmine zavijemo levo na planoto (cesta je zaprta za ves promet) in nadaljujemo po asfaltu levo, nato skoraj vodoravno, po makadamu ob robu gozda do hiš na Barižonih.

Vmes nas informativna tabla povabi na ogled Resslovega gaja, nato zavijemo levo in v rahlem vzponu dosežemo cesto na grebenu Miljskih hribov pri cerkvi sv. Brigite (oz. Bride). Zavijemo desno proti Hrvatinom in mimo cerkve ter pokopališča dosežemo naslednje križišče, kjer nadaljujemo ravno v rahlem vzponu mimo Božičev in Fajtov do križišča za Jelarje (Elerji/Elarji). Nato zavijemo desno navzdol v vas in se precej strmo spustimo do servisne ceste ob hitri cesti Trst–Koper. Na tem mestu se lahko odločimo za skrajšanje poti in sicer v smeri za Bertoke do Kopra.

Pot se spusti proti avtocesti (oznaka D-8), kolesarsko pot D-8 le prečkamo in se spustimo proti mostu čez hitro cesto desno, prečkamo most in spet zavijemo desno proti Trstu. Za igralnico in bencinskim servisom, na nekdanjem mejnem prehodu, na italijanski strani, zapustimo hitro cesto in zavijemo desno na vzporedno staro cesto do krožišča.

Na drugem izhodu (industrijska cona) zavijemo desno v Osapsko dolino in mimo gospodarskih objektov do konca asfalta, kjer naletimo na informativno tablo poti »Traversata Muggesana«. Kotanjast kolovoz nas popelje v gozd in mimo zanimivih jezerc skoraj vodoravno ob hribu mimo dveh odcepov, kjer se držimo desno, do razcepa z zapornico. Tu zavijemo levo na mostiček in peljemo 100 m do ceste, kjer zavijemo desno na nekdanji mejni prehod Osp in se vrnemo v Slovenijo.

Po cesti dosežemo Osp z znamenito steno in rečnim izvirom. Nadaljujemo po dolini navzgor in 200 m za vaškim jedrom na odcepu zavijemo levo proti udornici Mišja peč. Kolovoz se prične vzpenjati proti Stari Gabrovici (v Stari Gabrovici na križišču pri kapelici zavijemo levo navzgor) in peljemo se naprej pod mogočen, več kot 100 m visok viadukt avtoceste do cerkvice sv. Miklavža in levo navzgor do glavne ceste. Nato se spustimo proti spodnjemu delu Črnega Kala, prečkamo glavno cesto in se spustimo skozi Krnico v Rižano. Zavijemo desno skozi vas in peljemo po glavni cesti skozi Cepke do 500 m oddaljenega križišča. Zavijemo levo na mostiček čez železniško progo in desno mimo hiš med progo in reko, kjer po kolovozu dosežemo slikoviti predel z jezovi na reki Rižani. Sledi krajši kamnit prehod tik ob reki, nato levo čez mostiček na dvorišče vinske kleti Bordon.

Peljemo naprej čez mostiček desno na cesto do betonarne, kjer zavijemo levo in takoj desno po ozki asfaltni cesti mimo Mikotov in po makadamu do mostiča na trasi Parenzane (D-8). Zavijemo levo do večjega mostu čez Rižano in naprej po kolesarski poti do glavne ceste pred Bertoke, nadaljujemo levo po njej do avtocestnega priključka, kjer zavijemo desno proti Srminu. Na koncu mostu zapeljemo čez avtocesto levo po že znani poti do železniške postaje v Kopru, kjer smo ta zanimivi krog začeli.

Zanimivosti ob poti

Naravni rezervat Škocjanski zatok, školjčišče Ankaran, Resslov gaj, značilna arhitektura vasi Osp, Osapska stena z jamo Grad, udornica Mišja peč, stara Gabrovica, viadukt Črni Kal, reka Rižana.

škocjanski-zatok-kupikolo-kolesarske-poti

Zemljevid poti

Download

Kaj sploh je Kupikolo.si?