Beg s kolesom v Dolomite

V nedeljo 14.5. okoli 17. ure smo se trije prijatelji odpravili na pot proti severnemu delu Italije, natančneje v pokrajino Südtirol. Okoli ene ure zjutraj smo prispeli v Smart hotel Saslong v St. Christini, Val Gardena. Prvotni namen tega potepa je bilo snemanje Belgijsko- Italijanskega filma Coureur, naprej na prelazu Gardena nato v bližnjem mestu Egna. Ker pa je snemanje potekalo le v ponedeljek in sredo, smo imeli na torek odlično priložnost za oddih v Dolomitih.

Tako smo se na torek, 16.5. odpravili iz hotela v Egni proti Canazeiu, kjer smo parkirali avto in se s kolesi odpravili na znamenito pot SELLA RONDO. Pot smo pričeli z vzponom na Passo Pordoi, sledi spust v Arabbo, seveda kavica, nato vzpon na Passo Campolongo, meni najboljši spust mimo Corvare proti Alta Badii. Na tem spustu smo v Corvari srečali ekipo GCN z Mattom Stephens na čelu. Z njimi smo se lepo pogovorili, malce o Giru in malce o prečudovitih Dolomitih. Nato pa smo pot nadaljevali na Passo Gardena, in se spustili čisto v dolino v Sëlvo, nato pa naprej na najlepši vzpon na Passo Sella, na najvišjo točko našega potovanja in sicer 2244 m n.v. Potem pa samo še spust nazaj v Canzei proti avtu. V dobrih treh urah in pol smo prekolesarili 61 km z 2000m višinske razlike.

Sella Ronda – Strava

Relive poti

Ta dan so se Dolomiti pokazali v svoji najboljši luči. Termin je bil idealen, saj na cestah ni bilo preveč prometa, pa še vreme nam je postreglo z jasnim nebom in prijetnimi temperaturami.

Koper – Izola

Pričetek kratke a zelo slikovite kolesarske poti je v Kopru na makadamskem parkirišču znanem pod imenom tržnica.  Od tam poženemo pedala proti koperski promenadi in se odpravimo levo po pomolu proti Žusterni. Pot nadaljujemo neprestano tik ob morju, kjer lahko občudujemo del slovenske obale in se naužijemo svežega morskega zraku. V žusterni svojo pot nadaljujemo naravnost mimo bazena na desni strani, nato pa vseskozi po bivši magistralni cesti do Izole, kjer nas na levi spremlja čudovit drevored, na desni pa morje. v neposredni bližini lahko ob pozornem opazovanju opazite tudi skalo s podatki o nekoč najhitrejši potniški ladji Rex. Luksuzna potniška ladja je bila potopljena v neposredni bližini obale med drugo svetovno vojno. Mesto, kjer je bil Rex potopljen pa naznanja, da smo zelo blizu končnega cilja, ki je v Izoli. Pot je ravninska, kratka in posledično nezahtevna, tako, da je primerna tudi za družine.

Dolžina kolesarske poti: 7,6 km

Čas trajanja: 30 min.