Škofja Loka – Leskovica – Črni vrh/smučišče Cerkno – Davča – Petrovo Brdo – Sorica – Škofja Loka

cerkno-davca-sorica-banner-kolesarskih-poti_-800x300
  • Trasa

    Izhodišče in cilj Škofja Loka (krožna pot) – pot poteka po asfaltiranih cestah in kratkem makadamskem odseku

    Potek  Škofja Loka – Gorenja vas – Hotavlje – Kopačnica – Leskovica – Laze – Robidnica – Robidniško Brdo – Črni vrh-parkirišče smučišča Cerkno – Davča – Zgaga – Petrovo Brdo – Zg. Sorica – Podrošt – Zali Log – Železniki – Škofja Loka

  • Razdalja

    80 km

  • Čas vožnje

    4 ure

  • Težavnostna stopnja

    4/5

  • Višinski metri

    1.762 metrov, spust 1.764 metrov

  • Najvišja nadmorska višina

    1.084 m.n.v.

  • Največja strmina

    15 %

  • Najdaljši klanec

    3,5 km

  • Podlaga

    asfalt in makadam

  • Primerno za

    cestno, gravel, lahko tudi treking kolo

Cerkljansko

Cerkljansko je s svojimi zaobljenimi vrhovi in zelenimi dolinami odličen poligon za pohodništvo in kolesarjenje, h aktivnemu življenju vabi poleti in pozimi, a v svojih nedrjih skriva še marsikaj.

Tu najdemo Šebreljsko planoto, pod katero so v majhni kraški jami Divje babe odkrili najstarejšo piščal na svetu. V Dolenjih Novakih, v težko dostopni soteski Pasice, najdemo edinstveno partizansko bolnico Franja, ki je bila zgrajena med 2. svetovno vojno in je leta 2015 dobila znak evropske kulturne dediščine. V spomin na njeno delovanje se vsako leto odvija kolesarski maraton Franja.

kolesarske-poti-kupikolo-si-18

Ker se Cerkno nahaja na idrijski prelomnici, iz katere prihaja termalna voda, v sklopu hotela Cerkno najdemo edine slovenske terme v Julijskih Alpah. Na pobočju Črnega vrha, na točki, kjer se konča Gorenjska in začne Primorska, leži sodobno, večkrat nagrajeno smučišče Cerkno.

V to slikovito pokrajino smo se podali s kolesom. Iz Poljanske doline preko smučišča Cerkno v Davčo in naprej prek Petrovega Brda na Sorico ter se spustili v Selško dolino.

kolesarske-poti-kupikolo-si-5

Opis poti

Zelo razgledno pot začnemo na parkirišču bivše vojašnice v središču Škofje Loke. Skozi star del mesta se podamo v Poljansko dolino in po cca 20-kilometrski ravninski vožnji mimo Gorenje vasi pripeljemo do odcepa za Hotavlje, kjer zavijemo desno. Cesta se začne rahlo vzpenjati in po cca 2-kilometrskem odseku prispemo do odcepa za Kopačnico, ki povezuje vasi Hotavlje in Leskovico. V Kopačnici najdemo izvir termalne vode, okoli katerega so zgradili bazen Pri Topličarju.

kolesarske-poti-kupikolo-si-4

Do Leskovice nas čaka nekaj kilometrski vzpon, z naklonom med 10-12 %. V vasi nato nadaljujemo naravnost v smeri smučišča Cerkno, do katerega pridemo skozi Laze in Robidnico. Ko prispemo na parkirišče, namenjeno smučišču, lahko zapeljemo desno v hrib, do spodnje postaje sedežnice Počivalo, ki predstavlja enega od dveh možnih vstopov na smučišče Cerkno.

kolesarske-poti-kupikolo-si-6

Vrnemo se nazaj na parkirišče, zavijemo desno in po krajšem spustu v Gorenjih Novakih pripeljemo do razcepa. Tu moramo biti pazljivi, da zavijemo desno v hrib proti Davči, saj nas bi nadaljevanje po spodnji cesti pripeljalo preko Dolenjih Novakov v Cerkno. Davča je razloženo naselje samotnih kmetij, ki ima le okoli 250 prebivalcev. Velja za najbolj raztegnjeno vas v Sloveniji, hiše na nadmorski višini med 850 do 1100 metrov so raztresene na 10 kilometrih.

kolesarske-poti-kupikolo-si-7
kolesarske-poti-kupikolo-si-9
kolesarske-poti-kupikolo-si-11

Začetni vzpon je kar pošteno strm, a kmalu preide v zmernejši naklon, na vrhu pa smo nagrajeni z ravnokar prenovljeno asfaltno podlago, za njo pa s kratkim makadamskim odsekom. Prispemo do kmetije Pr’Vrhovc, kjer levo vidimo ljubek kamp, nadaljujemo v krajši spust in zavijemo levo. Ko ob potoku Davča zagledamo vikend kot iz pravljice Janko in Metka, ne nadaljujemo naravnost do Davških slapov, pač pa zavijem ostro desno v hrib v smeri Zgaga. Kratkemu vzponu sledi zahteven daljši spust do kmetije Zgaga, kjer zavijemo levo in se priključimo na cesto, ki pelje proti Petrovem Brdu. Pred nadaljevanjem lahko pri izviru na levi strani ceste dotočimo vodo.

kolesarske-poti-kupikolo-si-12
kolesarske-poti-kupikolo-si-14
kolesarske-poti-kupikolo-si-15

Do Petrovega Brda se cesta spet vzpenja. Ko zagledamo odcep za Tolmin in Novo Gorico, zavijemo desno v smeri Sorica. Preden se vzpnem do Zgornje Sorice, v križišču lahko naredimo postanek v Planinskem domu.

kolesarske-poti-kupikolo-si-13
kolesarske-poti-kupikolo-si-17

Iz Zgornje Sorice sledi spust v Podrošt, kjer se držimo leve in peljemo v smeri Zali Log. Nadaljujemo po Selški dolini skozi Železnike, Selce, Dolenjo vas, Bukovico v Škofja Loko. Tam pa prek Stare Loke pripeljemo nazaj na izhodišče pri bivši vojašnici.

kolesarske-poti-kupikolo-si-20

Zapisala: Alenka KupiKolo.si

september 2021

Zemljevid poti

Download

Kaj sploh je Kupikolo.si?

Ljubljana – Preddvor – Jezerski vrh – Šenčur – Ljubljana

jezerski-vrh-banner-kolesarskih-poti_-800x300
  • Trasa

    Izhodišče in cilj Ljubljana -Tacen (krožna pot)– pot poteka po manj prometnih, asfaltiranih cestah

    Potek  Ljubljana-Tacen – Šmartno – Selo pri Vodicah – Koseze – Topole – Suhadole – Moste – Komenda – Klanec – Zalog pri Cerkljah – Glinje – Šmartno – Poženik – Cerklje na Gorenjskem – Češnjevek – Velesovo – Olševek – Tupaliče – Preddvor – Kokra – Sp. In Zg. Jezersko – Jezerski vrh – Breg ob Kokri – Hotemaže – Visoko – Šenčur – Voklo – Prebačevo – Žerjavka – Trboje – Valburga – Smlednik – Vikrče – Ljubljana-Tacen

  • Razdalja

    111 km

  • Čas vožnje

    4-5 ur

  • Težavnostna stopnja

    3/5 –  zahtevna kolesarska tura

  • Višinski metri

    1.404 metrov, spust 1.405 metrov

  • Najvišja nadmorska višina

    1.218 m.n.m.

  • Največja strmina

    9 %

  • Najdaljši klanec

    25 km

  • Podlaga

    asfalt

  • Primerno za

    cestno, lahko tudi treking kolo

Jezersko in Jezerski vrh

Jezerski vrh leži na meji z Avstrijo. Tam je tudi mejni prehod, nekaj kilometrov prej pa leži Jezersko, razloženo hribovsko naselje v pravljični naravi. Sestavljata ga Spodnje in Zgornje Jezersko s Planšarskim jezerom, vse skupaj je obdano s čudovito gorsko kuliso Kamniško-Savinjskih Alp in Karavank. Pogovorno vedno rečemo, da gremo na Jezersko in slednje lahko tudi drži, če se vzpnemo le do prej omenjenega jezera. Vzpon na Jezerski vrh se začne v Preddvoru, do vrha naredimo dobrih 25 kilometrov in je eden prijaznejših na Gorenjskem. Okolje, v katerega se vzpnemo pa s svojimi vedutami poplača vse, kar smo vložili in nagradi telo, še posebej pa slovensko dušo.

kolesarske-poti-kupikolo-si-13

Iz doline nas spremljata dve stalnici, za kateri se nam zdi, da se z nami vzpenjata. Reka Kokra in Priprte oči. Kokra enkrat šumi na desni, drugič na levi strani ceste in nas zapusti v Spodnjem Jezerskem, Priprte oči pa so line zelo dobro ohranjenih nemških bunkerjev iz 2. svetovne vojne. Skoraj celo pot nas pomenljivo opazujejo, če bomo zmogli do vrha. Večino bunkerjev stoji ob mostovih, saj so bili zgrajeni v obrambne namene, da bi preprečili njihovo miniranje, danes pa so neme priče krute preteklosti.

kolesarske-poti-kupikolo-si-12

Opis poti

V kolikor ne živimo na Gorenjskem, se lahko odpeljemo do Preddvora, parkiramo pri jezeru Črnava in pot začnemo od tam. Lahko jo začnemo v Kranju ali okoliških krajih, mi smo se na pot podali iz Ljubljane.

V Ljubljani štartamo v Tacnu, na parkirišču pod Šmarno goro, lahko pa parkiramo že malce prej, pri Gostilnici Kaval ob Tacenski cesti. Peljali se bomo skozi številne gorenjske vasi in se na ta način skoraj v celoti izognili prometnicam. S parkirišča se odpeljemo v smeri Gameljne in po cca 2 kilometrih zavijemo levo proti Šmartnem, nadaljujemo med polji in po cca 5,5 kilometrih zavijemo desno proti Šinkovemu Turnu in Selam pri Vodicah. Sledi nekaj kilometrov ravninske vožnje do Kosez, kjer zavijemo desno. Pripeljemo do obrtne cone v Mengšu in pri Hidrotehnik Betonarna (napis na obzidju) zavijemo levo. Nadaljujemo skozi vasi Topole in Suhadole do Most, kjer prečkamo magistralno cesto Mengeš-Kranj in se na naslednjem križišču usmerimo levo proti Komendi.

kolesarske-poti-kupikolo-si-dovzanova-soteska

V Komendi prevozimo rumeno »Pogačarjevo« krožišče, s katerega v drugem izvozu zapeljemo v kratek, strm klanec. Pri cerkvi se cesta poravna in skozi Klanec nadaljujemo v Zalog pri Komendi, kjer zavijemo desno v Glinje, Šmartno, nato zavijemo desno v Poženik in nadaljujemo naravnost do Cerkelj na Gorenjskem.

kolesarske-poti-kupikolo-si-13
kolesarske-poti-kupikolo-si-dovžanova-soteska

V Cerkljah zavijemo desno, nato se držimo leve (ne proti Krvavcu). Na desni vidimo krasno kuliso Gradu Strmol, enega najstarejših in najbolje ohranjenih gradov na Slovenskem. Od leta 2004 je razglašen za kulturni spomenik državnega pomena. V vasi Velesovo, pred tablo za konec Velesovega, zavijemo desno. Vozimo med polji do vasi Olševek, kjer zavijemo desno v hrib. Sledi nekaj stometrski strm klanec in spust v Tupaliče in tik pred Preddvorom se priključimo cesti Kranj – Jezersko.

kolesarske-poti-kupikolo-si-8

Prispeli smo do odcepa za Preddvor. Od tukaj se cesta stalno rahlo vzpenja, a do vasi Spodnje Jezersko ne preseže 3 %. Tam prvič pokaže, da moramo računati tudi z večjimi nakloni. Ko peljemo še mimo gostilne Kanonir pa sledijo zadnji trije kilometri do Zg. Jezerskega. Najprej dva kilometra približno 7 % vzpona, ko pa na desni zagledamo Petrolovo črpalko, vemo, da smo na vrhu. Sledi približno kilometer ravninske vožnje skozi Zgornje Jezersko, do cerkve Sv. Andreja. Pred njo je odcep k Planšarskemu jezeru, kamor bomo zavili na povratku. Nadaljujemo in cesta se začne spet vzpenjati. Na petih serpentinah nas čaka cca 4,5 kilometre vzpona med 7% in 9%. Ko zagledamo tablo Jezerski vrh 1.218 m.n.m. in za njo državno mejo ter mejni prehod, smo na cilju.

kolesarske-poti-kupikolo-si-16

S tega odseka so čudoviti razgledi in če se ne ustavimo na vzponu, se moramo vsekakor ustaviti na spustu. Ko pod seboj zagledamo travnike, Jenkove, Šenkove in še kakšne, kjer so pozimi speljane tekaške smučine, sedaj se pa na njih pase govedo, ovce, na drugi strani konji, koze, vse obrobljeno z gozdovi in gorami, se upravičeno vprašamo, če to ni najlepša slovenska gorska vas. Pa najbrž ni, ker je Slovenija polna takih zakladov, da večkrat takole pomislimo, če je trenutni pogled sploh resničen.

Spustimo se in pred cerkvijo skrenemo levo z glavne poti, pravzaprav naravnost, proti Planšarskem jezeru. Tu se lahko spočijemo, okrepčamo ali pa le posedimo ob jezeru.

kolesarske-poti-kupikolo-si-4

Prijeten spust do Preddvora je dolg 20 kilometrov, ni pa strm, tako, da se bodo noge tudi na povratku kar dobro vrtele. Pri odcepu zavijemo desno v Preddvor, se podamo naravnost v hrib do središča kraja, zavijemo levo in pred Mercatorjem spet levo za Breg ob Kokri. Na glavno cesto se spet priključimo v Tupaličah. Ta mali obvoz smo naredili zaradi trenutnega gradbišča, a tudi sicer lahko zapeljemo v središče simpatičnega Preddvora. Lahko pa za odcepom zavijemo desno proti jezeru Črnava, sploh če na vrhu nismo naredili postanka pri Planšarskem jezeru, se bo počitek prilegel. Nadaljujemo po prej opisanem obvozu, na glavno cesto se priključimo v Tupaličah in nadaljujemo skozi Hotemaže in v Visokem zavijemo levo za Šenčur.

kolesarske-poti-kupikolo-si-20

Po dveh kilometrih mirne vožnje nadaljujemo skozi Šenčur do otoka, ga obvozimo in zapeljemo naravnost na nadvoz nad avtocesto, ki so ga pred leti zgradili le za pešce in kolesarje. Spustimo se v Voklo, kjer zaradi gradbišča zavijemo desno do Prebačevega, sicer bi nadaljevali naravnost v Trboje. V Prebačevem zavijemo levo in skozi Žerjavko pridemo do Trboj. Nadaljujejo do Valburge, prečkamo cesto Škofja Loka – Vodice, zapeljemo v hrib proti Smledniku, nadaljujemo mimo golf igrišča in pod Šmarno goro prispemo do Vikrč in do našega izhodišča, v Tacnu.

kolesarske-poti-kupikolo-si-10

Zapisala: Alenka kupikolo.si

september 2021

Zemljevid poti

Download

Kaj sploh je Kupikolo.si?

Fotogalerija

Ptuj – Ljutomer – Jeruzalem – Ormož – Ptuj

ptuj-banner-kolesarskih-poti_800x300
  • Trasa

    Izhodišče in cilj Ptuj (krožna pot)– pot poteka po manj prometnih, asfaltiranih cestah

    Potek  Ptuj – Podvinci – Mostje – Gabrnik – Juršinci – Grabšinci – Logarovci – Lukavci – Noršinci – Ljutomer – Železne Dveri – Plešivica – Jeruzalem – Vinski vrh – Pavlovci – Ormož – Velika Nedelja – Sodinci – Podgorci – Lasigovci – Žamenci – Dornava – Podvinci – Ptuj

  • Razdalja

    90 km

  • Čas vožnje

    4 ure

  • Težavnostna stopnja

    3/5 –  zahtevna kolesarska tura

  • Višinski metri

    vzpon 866 metrov, spust 865 metrov

  • Najvišja nadmorska višina

    341 m.n.v.

  • Največja strmina

    10 %

  • Najdaljši klanec

    4 km

  • Podlaga

    asfalt

  • Primerno za

    cestno, lahko tudi treking kolo

Prlekija, Jeruzalem

Vinogradništvo ima v Sloveniji globoke korenine. Imamo 3 vinorodne dežele in 14 vinorodnih okolišev, ki so tudi v svetovnem merilu znani po izjemnih vinogradniških legah. Slovenci pridelujemo zares izvrstna vina in če smo na Štajerskem, ki je v Sloveniji največje vinorodno območje, je obisk Slovenskih goric skoraj obvezen. Odpravili se bomo v vzhodni del, v Prlekijo. Ime je dobila po prebivalcih in njihovi značilni govorici, geografsko pa jo težko natančno opredelimo. V grobem lahko rečemo, da je to pokrajina med Muro in Dravo.

kolesarske-poti-kupikolo-si-10

Naš cilj so Jeruzalemske gorice, po najvišje ležečem kraju Jeruzalemu ali pa Ljutomersko-Ormoške gorice, ker ležijo med Ljutomerom in Ormožem. Obiskati ta gričevnat svet, s panonskim podnebjem, v času trgatve je nekaj posebnega, lepo pa je prav v vseh letnih časih.

kolesarske-poti-kupikolo-si-9

Opis poti

Iz Ptuja se odpravimo proti Ljutomeru, ki je središče oz. glavno mesto Prlekije. Z nabrežja reke Drave prečkamo center in se usmerimo proti vzhodu. Po Potrčevi cesti zapustimo mesto in čez slaba dva kilometra zavijemo desno za Podvince in Juršince oziroma v smeri Gornje Radgone.

kolesarske-poti-kupikolo-si-4

V Juršincih prevozimo Zavčevo krožišče z dvignjeno roko, stisnjeno v pest. To je krožišče, kjer so v središče postavili spomenik Dejanu Zavcu, ki je doma v bližini. Nadaljujemo in pri Stari gori skrenemo z radgonske smeri proti Ljutomeru. Pot je prijetna, z zelo malo prometa in dobro podlago. Promet se zgosti šele pred Ljutomerom.

kolesarske-poti-kupikolo-si-23

Ogledamo si središče mesta in sledimo oznakam za Ormož. Pri tabli Ormož in Središče ob Dravi (pazite, različica proti Razkrižju je daljša) nadaljujemo mimo pokopališča, se spustimo v podvoz in po kakšnem kilometru pripeljemo do odcepa za Jeruzalem. To je le ena od možnosti, dostopov v Jeruzalemske gorice je več.

kolesarske-poti-kupikolo-si-22
kolesarske-poti-kupikolo-si-20

Zavijemo levo v hrib. Skozi Železne Dveri in Plešivico nas do Jeruzalema čaka približno 4 kilometre vzpona. Prvi kilometer je kar strm, nato pa se cesta še naprej blago vzpenja, a le posamezni kratki odseki presežejo 10 %. Razgledi so tako čudoviti, da bi se lahko neprestano ustavljali ali pa kar ostali nekaj dni. Grozdje je skoraj zrelo in klopotci v lahnem vetrcu opravljajo svojo nalogo.

kolesarske-poti-kupikolo-si-18
kolesarske-poti-kupikolo-si-14

Na drugi strani se med polji buč, ki čakajo, da oddajo svoje olje, spustimo proti Ormožu. Če je Ljutomer središče Prlekije in znan po kasaškem športu s stoletno tradicijo, je Ormož, mesto ob Dravi na meji s Hrvaško, znano po različnih arheoloških najdbah, kar priča o bogati zgodovini, iz katere izvira tudi grad sredi mesta iz 13. stoletja. Zgradili so ga Ptujski grofje, kot obrambo pred Osmani.

kolesarske-poti-kupikolo-si-8

Cesta Iz Ormoža proti Ptuju je zelo prometna, zato po par kilometrih, pri Veliki Nedelji, skrenemo desno, pa takoj levo in pot nadaljujemo skozi prleške vasi, Sodinci, Podgorci, Lasigovci…Tu nas čaka vzpon do Žamencev, v čudovitem okolju, brez prometa, sledi spust in na odcepu sredi polj, kjer ni nobenih oznak, zavijemo levo proti Dornavi.

kolesarske-poti-kupikolo-si-3

V Dornavi se usmerimo mimo Dornavskega gradu, nadaljujemo med polji hmelja, ki ga v teh koncih ni prav veliko, nadaljujemo do Pacinje, kjer zavijemo levo proti Ptuju. Zadnji del poti vozimo po trasi, ki smo jo prevozili že zjutraj in se skozi Podvince vrnemo v Ptuj.

kolesarske-poti-kupikolo-si

Zapisala: Alenka kupikolo.si

september 2021

Zemljevid poti

Download

Kaj sploh je Kupikolo.si?

Fotogalerija

Dejanova dnevna soba – Mariborski griči – Sv. Urban – Kalvarija – Mestni vrh – Piramida – Trikotna jasa

banner-kolesarskih-poti-dejanova-dnevna-soba
  • Trasa

    Izhodišče in cilj Maribor-Pohorska vzpenjača – pot poteka pretežno po makadamskih in gozdnih poteh

    Potek  Maribor-Pohorska vzpenjača – Pekre – Limbuš – Mariborski otok – Kamnica – Sv. Urban – Kamnica – Kalvarija – Mestni vrh – Piramida – Trije ribniki – Lent – Radvanje – Trikotna jasa – Maribor-Pohorska vzpenjača

  • Razdalja

    44 km

  • Čas vožnje

    2-3 ure

  • Težavnostna stopnja

    3/5

  • Višinski metri

    vzpon 1.051 metrov, spust 1.050 metrov

  • Najvišja nadmorska višina

    610 m.n.v.

  • Največja strmina

    14%

  • Najdaljši klanec

    4 km

  • Podlaga

    asfalt, makadam, gozdne poti, travniki

  • Primerno za

    gorsko, lahko tudi dobro treking kolo

Dejanova dnevna soba

Ko Dejan Vračič ne dela, je na kolesu. Poznamo ga kot odličnega strokovnjaka za bike fitting oziroma nastavitev kolesa po meri posameznika. Taka individualna prilagoditev kolesa potrebam in značilnostim kolesarjevega telesa prihrani marsikatero težavo in bolečino ter omogoča bolj udobno in učinkovito kolesarjenje.

Skupaj sva se podala po razgibani poti, s katere se skoraj na vsakem obratu pedal odpirajo čudoviti razgledi na Maribor in širšo okolico. Dejan jo lahko prevozi skoraj miže, kajti potke in poti po gričih, ki obkrožajo Maribor, pozna verjetno res bolje kot kotičke dnevne sobe v svojem domu.

img-61ab92d165a15880049af95723d22386-v

Opis poti

Pot sva začela pod Pohorsko vzpenjačo, kjer je možnost parkiranja, izposoje koles in je dobro izhodišče za kolesarske in pohodniške podvige. Od tu se lahko podamo na Pohorje, kjer pozimi poteka tekma svetovnega pokala v ženskem smučanju, Zlata lisica. Midva pa sva se odločila za nasprotni, severni breg in se iz Kamnice povzpela na zelo razgledno kolesarsko pot.

Izpod Pohorske vzpenjače sva se usmerila levo, na Begovo ulico, na koncu ulice zavila desno in se po Bezjakovi ulici podala skozi Pekre in Limbuš. Ko sva prispela do Limbuškega nabrežja reke Drave, sva nadaljevala mimo glampinga Teta Frida do dravske elektrarne in Lenta, kjer sva preko Študentske brvi prečkala Dravo. Ko sva prišla na levi rečni breg, sva zavila levo in nadaljevala do kopališča na Mariborskem otoku in naprej do Kamnice.

img-67a82c738e710334432f0e4c7befa640-v

V Kamnici sva se mimo Turistične kmetije Bobič usmerila v hrib proti Sv. Urbanu. Pot sva začela na asfaltni podlagi, nadaljevala po gozdni pot, pod vrhom pa kar prek travnika prispela do cerkvice Sv. Urbana in se v približno 4 kilometrih vzpela za dobrih 300 metrov. Z vrha se odpre čudovit razgled na vse strani. Pred seboj vidimo Pohorje v vsej razsežnosti in lepoti, levo pogled seže do Boča in Donačke gore, desno se Dravska dolina vije proti Koroški.

Preden nadaljujemo, si pri cerkvici lahko dopolnimo zaloge vode.

20210904_124443

Nazaj v Kamnico sva se spustila po cesti. Čakali so naju še trije vinorodni griči, ki so značilnost mesta Maribor. Če se obiskovalci želimo vsaj malo zliti z Mariborčani, jih moramo obiskati. Nadaljujeva mimo hipodroma do Račjega dvora in se po pešpoti najprej vzpneva na Kalvarijo, z njenimi znamenitimi stopnicami. Za 454 stopnic, po katerih od izhodišča, pri Srednji kmetijski šoli, premagamo 80 metrov višinske razlike, pravijo, da so pot do samega sebe. Da je to še bolj res, vsako leto organizirajo tekmovanje, Nočni tek na Kalvarijo. Vsi, ki premagajo te peklenske stopnice, pravijo, da po tem nič ni več težko.

img-fc7746ad945a753c73bcba16673c894b-v

Na vrhu Kalvarije stoji cerkvica Sv. Barbare, ki je bila v 16. stoletju zgrajena v zahvalo za prenehanje kuge, ki je morila po mestu. Do nje skupaj nabereva približno 2 kilometra vzpona in se na drugi strani spustiva v Mestni park, od koder se vzpneva na Mestni vrh, kjer je ravnokar dozorelo grozdje. Zadnji del poti med vinskimi trtami je kar pošteno strm, a kratek.

img-a30d40eccef74a561a68cafeaeb8e5ba-v

Z Mestnega vrha se spustiva do Treh ribnikov in nadaljujeva spet navzgor, na Piramido. Doseževa jo po približno kilometrskem vzponu in na vrhu se odpira res čudovit razgled na Pohorje in Maribor z okolico.

Piramida je grič, na katerem se je začela pisati zgodovina mesta Maribor. V 12. stol. je bil tu namreč zgrajen grad, pod katerim je začelo nastajati naselje, ki je preraslo v mesto. Kasneje so iz ostankov gradu na vrhu griča zgradili piramido, v katero je udarila strela in jo je zato nadomestila Marijina kapela, ki tam stoji še danes. Poleg nje pa še vedno vidimo ostaline gradu.

img-f82def72a7477ba83ab75de7ff7a9532-v

S Piramide se nazaj do Treh ribnikov podava okoli hriba, naprej v center mesta, na Rotovški trg, se spustiva k Dravi in na Lentu peljeva mimo najstarejše trte na svetu. 450 let že šteje. Nadaljujeva po nabrežju in se prek Študentske brvi vrneva na desni rečni breg. Nadaljujeva po Ruški cesti in na krožišču zavijeva levo, nadaljujeva okoli Pekarske gorce skozi Radvanje proti vznožju Pohorja.

img-f424f5947cc85f17ddb144984cac739a-v

Vrneva se na izhodišče pod Pohorsko vzpenjačo, ki nas lahko v cca 7 minutah dvigne na nadmorsko višino 1.040 metrov, od koder se nam odprejo neskončne možnosti kolesarjenja po Pohorju. To sva pustila za drugič, sva jo pa za zaključek mahnila še na Trikotno jaso.

Na priljubljeno pohodniško in razgledno točko prispemo po makadamski cesti. V dobrih 2 kilometrih se dvignemo za 250 metrov in se za zaključek kar dobro ogrejemo. A se splača, Maribor in okolico vidimo še z druge strani.

img-8aef2525414c59706db9643c343fea33-v

Celotna pot je precej urbana, zato na poti ne manjka možnosti za okrepčilo in počitek. Uživajte!

Zapisala: Alenka KupiKolo.si

september 2021

Zemljevid poti

Download

Kaj sploh je Kupikolo.si?