Ljubljana – Preddvor – Tržič – Dovžanova soteska – Kranj – Ljubljana

kolesarske-poti-kupikolosi-dovžanova-soteska
  • Trasa

    Izhodišče in cilj Ljubljana-Tacen (krožna pot)– pot poteka po manj prometnih, asfaltiranih cestah

    Potek  Ljubljana-Tacen – Šmartno – Selo pri Vodicah – Koseze – Topole – Suhadole – Moste – Komenda – Klanec – Zalog pri Cerkljah – Glinje – Šmartno – Poženik – Cerklje na Gorenjskem – Velesovo – Olševek – Tupaliče – Preddvor – Zgornja Bela – Bašelj – Trstenik – Goriče – Golnik – Senično – Križe – Pristava – Tržič – Čadovlje pri Tržiču – Jelendol – Tržič – Zgornje Duplje – Strahinj – Naklo – Kranj – Mavčiče – Zbilje – Smlednik – Vikrče – Ljubljana-Tacen

  • Razdalja

    101 km

  • Čas vožnje

    4-5 ur

  • Težavnostna stopnja

    3/5 –  zahtevna kolesarska tura

  • Višinski metri

    vzpon 910 metrov, spust 868 metrov

  • Najvišja nadmorska višina

    772 m.n.v.

  • Največja strmina

    10 %

  • Najdaljši klanec

    5 km

  • Podlaga

    asfalt

  • Primerno za

    cestno, lahko tudi treking kolo

Dovžanova soteska

Namenjeni smo v Tržič in Dovžanovo sotesko. Prelep naravni rezervat se nahaja le nekaj kilometrov naprej od Tržiča. Leta 2018 je žal neurje in vodna ujma pošteno poškodovala cesto in večino mostov ter vas Jelendol praktično odrezala od sveta. Poškodovala je tudi strugo Tržiške Bistrice, odnesla hišo, sanacija je bila dolgotrajna, a danes je soteska še lepša, kot je bila.

kolesarske-poti-kupikolo-si-dovzanova-soteska

Slikovito dolino, ki je geološko eno najzanimivejših območij v Sloveniji, je reka Tržiška Bistrica vrezala globoko v osrčje Karavank in razgalila spekter res zanimivih kamenin, starih več sto milijonov let. Ker je tam včasih bilo tropsko morje, v stenah še vedno mrgoli fosilov, ostankov živali, tudi takšnih, kot jih ni nikjer drugje na svetu.

kolesarske-poti-kupikolo-si-dovzanova-soteska

Opis poti

Pot začnemo v Tacnu, na parkirišču pod Šmarno goro, lahko pa parkiramo tudi že malce prej, pri Gostilnici Kaval na Tacenski cesti. Prevozili bomo številne gorenjske vasi in se na ta način skoraj v celoti izognili prometnim cesta ter uživali v prečudoviti pokrajini. S parkirišča se odpeljemo v smeri Gameljne in po cca 2 kilometrih zavijemo levo proti Šmartnem, nadaljujemo med polji in po cca 5,5 kilometrih zavijemo desno proti Šinkovemu Turnu in Selam pri Vodicah. Sledi nekaj kilometrov ravninske vožnje do Kosez, kjer zavijemo desno. Pripeljemo do obrtne cone v Mengšu, kjer pri Hidrotehnik Betonarna (napis na obzidju) zavijemo levo. Nadaljujemo skozi vasi Topole in Suhadole do Most, kjer prečkamo magistralno cesto Mengeš-Kranj in se na naslednjem križišču usmerimo levo proti Komendi.

kolesarske-poti-kupikolo-si-dovzanova-soteska

V Komendi prevozimo rumeno »Pogačarjevo« krožišče, s katerega se podamo proti cerkvi v kratek, strm klanec. Pot nadaljujemo skozi vas Klanec, Pogačarjev rojstni kraj, in nadaljujemo v Zalog pri Komendi, kjer zavijemo desno v Glinje, Šmartno, zavijemo desno v Poženik do Cerkelj na Gorenjskem.

kolesarske-poti-kupikolo-si-13
kolesarske-poti-kupikolo-si-dovžanova-soteska

V Cerkljah zavijemo desno, nato se držimo leve (ne proti Krvavcu). Na desni vidimo krasno kuliso Gradu Strmol, enega najstarejših in najbolje ohranjenih gradov na Slovenskem. Od leta 2004 je razglašen za kulturni spomenik državnega pomena. V vasi Velesovo, pred tablo za konec Velesovega, zavijemo desno. Vozimo med polji do vasi Olševek, kjer zavijemo desno v hrib. Sledi nekaj stometrski strm klanec in spust v Tupaliče, kjer se tik pred Preddvorom priključimo cesti Kranj – Jezersko.

kolesarske-poti-kupikolo-si-21

Zavijemo levo v Preddvor in sledimo tablam Bašelj in Bela. Nadaljujemo do Trstenika, po kratkem spustu moramo biti pazljivi, da ne spregledamo odcepa za Goriče. Če zavijemo v Goriče se nam pot skrajša za nekaj kilometrov, predvsem se pa izognemo vožnji po prometnih cestah. Cesti za Golnik se priključimo tik pred krajšim klancem. Golniku sledi daljši vzpon prek Seničnega, spust do Križ, kjer zavijemo desno proti Pristavi. Po nekaj kilometrih prispemo v Tržič. Do tu smo opravili cca 50 kilometrov.

kolesarske-poti-kupikolo-si-dovžanova-soteska

V Tržiču nadaljujemo naravnost do Bornove graščine v Jelendolu, ki leži na koncu Dovžanove soteske. Cca 6,5 kilometrski odsek se rahlo vzpenja, proti koncu pa preide v kar konkreten klanec. Soteska je res čudovita, zato si vzamemo čas. Če ne drugje, se ustavimo pri morda najbolj slikovitem predoru v Sloveniji. Zgradili so ga pred več kot 120 leti po naročilu barona Julija Borna, ki je tudi sicer zaslužen za gradnjo ceste. Bival je v Jelendolu in veliko naredil za njegov razvoj.

kolesarske-poti-kupikolo-si-7

Po spustu si v Tržiču ogledamo še stari del mesta in nadaljujemo po lokalni cesti naravnost do Zadrage in Zgornjih Dupelj, kjer zavijemo levo v naselje. Nadaljujemo naravnost mimo pokopališča, preko polja do Strahinja in Naklega, dokler ne pridemo do glavne ceste, kjer zavijemo na kolesarsko pot in nadaljujemo do Kranja. Prevozimo center mesta, mimo Prešernove hiše, po Poštni ulici prevozimo most čez Kokro, zavijemo desno in po Cesti 1. maja pripeljemo do nakupovalnega centra Supernova.

kolesarske-poti-kupikolo-si-dovžanova-soteska

Od tu imamo dve možnosti: Levi ali desni breg Save

  1. Levi: Nadaljujemo naravnost preko križišča, po Smledniški cesti, ki nas po levem bregu Save pripelje preko Prebačevega in Trboj do Valburge. Tu prečkamo cesto Zbilje-Vodice in zapeljemo v hrib proti Smledniku, mimo golf igrišča in Vikrč nazaj v Ljubljano.
  2. Desni: Pri Supernovi zavijemo desno in smo takoj za mostom čez Savo pozorni na kratek hiter vzpon, da pridemo na desni breg Save. Na vrhu se usmerimo levo in nadaljujemo po Savski cesti preko Drulovke, skozi vasi Jama, Praše, Mavčiče, Podreča do krožišča. Zavijemo levo v Zbilje in se spustimo do Valburge. Zavijemo desno v Smlednik in nadaljujemo kot smo opisali v prejšnjem odstavku.
kolesarske-poti-kupikolo-si-12

Zapisala: Alenka kupikolo.si

avgust 2021

Zemljevid poti

Download

Kaj sploh je Kupikolo.si?

Fotogalerija

Novo mesto – Kartuzija Pleterje – Kostanjevica na Krki – Otočec – Novo mesto

banner-kolesarskih-poti_-800x300-4
  • Trasa

     

    Izhodišče in cilj Novo mesto  (krožna pot)– pot poteka po manj prometnih, asfaltiranih cestah

    Potek  – Novo mesto (Žabja vas) – Mali Slatnik – Križe – Gor. Suhadol  – Tolsti Vrh  – Cerov Log(levo) – Gorenje Vrhpolje – Dolenje Vrhpolje – Šmarje – Kartuzija Pleterje – Mali Ban – Veliki Ban – Kostanjevica na Krki – Malence – Zameško – Čučja Mlaka – Družinska vas – Dolenje Kronovo – Gorenje Kronovo – Otočec – Lešnica – Novo mesto (Žabja vas)

  • Razdalja

    61 km

  • Čas vožnje

    3 ure

  • Težavnostna stopnja

    3/5 –  zahtevna kolesarska tura

  • Višinski metri

    vzpon 729 metrov, spust 745 metrov

  • Najvišja nadmorska višina

    429 m.n.v.

  • Največja strmina

    10 %

  • Najdaljši klanec

    5 km

  • Podlaga

    asfalt

  • Primerno za

    cestno, lahko tudi treking kolo

Opis poti

Pot začnemo v Novem mestu. V Žabji vasi blizu Petrola lahko parkiramo pri enem od nakupovalnih centrov. Na prvem križišču zavijemo desno na medkrajevno cesto proti Šentjerneju, s katere pa že pri Malem Slatniku skrenemo desno v smeri Veliki Slatnik. Namesto po precej prometni cesti, se bomo peljali po lokalnih, skoraj praznih cestah, gor in dol med vinogradi in uživali v vožnji skozi dolenjske vasi.

kostanjevica-na-krki-kupikolo.si

Nadaljujemo skozi Križe, Velike Brusnice, Gor. Suhadol, v Cerovem Logu se držimo leve…do Šmarja, kjer zavijemo desno proti Kartuziji Pleterje.

kostanjevica-na-krki-kupikolo.si

Kartuzija je katoliški samostan, ki je sicer zaprt za obiskovalce, saj menihi živijo v samoti in tihoti. Možen je ogled stare gotske cerkve in multivizijske predstavitve o zgodovini in življenju kartuzijanov. Njihove odlične izdelke, kot so med, hruška, vino itd. pa lahko kupimo v njihovi trgovini in prek spleta.

kostanjevica-na-krki-kupikolo.si

Peljemo se ob kartuzijanskem obzidju do konca in pri znamenju zapeljemo levo v hrib, da se vrnemo na lokalno cesto. Tu se začne nekaj kilometrski vzpon na Mali in Veliki Ban, strmina ne presega 10%. Z vrha sledi dolg spust in ob zaključku pademo v naročje Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki.

kostanjevica-na-krki-kupikolo.si

Sredi dvajsetih let prejšnjega stoletja se je v Kostanjevici začel intenzivni kulturni utrip, zato tu najdemo številne kulturne spomenike, umetniške zbirke in prvo Forma vivo v Sloveniji. Krovna ustanova, ki skrbi za to, je Galerija Božidar Jakac. Izjemoma nam dovolijo, da ob kolesu prečkamo dvorišče, sicer pa galerijo obvozimo, da pridemo do mostu, ki vodi v središče mesta.

kostanjevica-na-krki-kupikolo.si

Osrednji del nadvse očarljive Kostanjevice na Krki, z le dvema vzporednima ulicama, leži na umetno zgrajenem otoku sredi reke Krke. Naselje, ki je hkrati najstarejše in najmanjše mestece na Dolenjskem, sodi med pomembna kulturna središča, ki se ga je zaradi pogostih poplav prijelo ime Dolenjske Benetke. Otok lahko obvozimo s čolnom, supom, na nabrežju je zgrajeno kopališče.

kostanjevica-na-krki-kupikolo.si

Po postanku se odpravimo nazaj proti Novemu mestu. Ob izhodu iz Kostanjevice, na krožišču, ne izberemo ceste, ki vodi v Šentjernej, pač pa zavijemo rahlo desno v smeri Smednik in se spet podamo skozi dolenjske vasi, le, da nas sedaj čaka skoraj 20 kilometrov ravnice, ki nam jo začini čelni veter in zgoče sonce, sploh, če se vračamo v zgodnjih popoldanskih urah. A z dosti vode ne bo problema.

kostanjevica-na-krki-kupikolo.si

Podamo se preko Malenc, Čučje Mlake, pri Dobrovi pri Škocjanu pazimo, da ne zavijemo proti Škocjanu, pač pa sledimo oznakam za Otočec. Zapeljemo pod avtocesto, nekaj kilometrov vozimo vzporedno, se pri Gorenjem Kronovem priključimo na kolesarsko stezo, ki nas skozi Otočec pripelje do Novega mesta. Če se nam ne mudi preveč, se obvezno ustavimo na Gradu Otočec in sprehodimo po grajskem parku ali si v grajski kavarni privoščimo kakšno njihovo odlično slaščico.

kostanjevica-na-krki-kupikolo.si

Ob kakšni drugi priliki se z gorskim kolesom v Gorenjem Kronovem podamo čez hrib, prek naselja Dobovo in skozi gozd v nekaj kilometrih dosežemo Šmarješke toplice, od koder lahko nadaljujemo do Klevevških toplic, naravnega bazena, v katerem se zbira izvirska termalna voda, ki ima vse leto okoli 24°C, zato je primerna za kopanje. V kombinaciji z zelo mrzlo Raduljo, ki pribrzi po soteski navzdol, je kopanje kar doživetje.

Za konec se zapeljemo skozi center Novega mesta. V kolikor se prej nismo ustavili, se v Bistroju Marof, ki se nahaja v sklopu športne dvorane Marof, nagradimo z vrhunskim sladoledom. Po Rozmanovi ulici nadaljujemo do Glavnega trga, prevozimo znameniti Kandijski most, ki je vsako leto zaključno prizorišče dirke Po Sloveniji in se levo po Kandijski cesti vrnemo do izhodišča.

Pot je več kot le kolesarjenje, obiščemo toliko dolenjskih znamenitosti, da lahko obogatimo tudi zakladnico svojih vedenj in znanj.

Zapisala: Alenka kupikolo.si

julij 2021

Zemljevid poti

Download

Kaj sploh je Kupikolo.si?

Fotogalerija

Škofja Loka – Sv. Lenart – Stari vrh – Breznica pod Lubnikom (Passo di Nace) – Škofja Loka

kolesarske-poti-kupikolo-si-stari vrh
  • Trasa

    Izhodišče in cilj Škofja Loka (krožna pot) – pot poteka po asfaltiranih in makadamskih cestah

    Potek  Škofja Loka – Praprotno – Zg. Luša – Sv. Lenart – Rovte v Selški dolini – vojaška cesta smer Stari vrh – Zapreval – Greblica – Četena Ravan – Javorje – Mlaka –  Prdole –  Breznica pod Lubnikom (Nace) – Škofja Loka

  • Razdalja

    40 km

  • Čas vožnje

    3 ure

  • Težavnostna stopnja

    3–4/5

  • Višinski metri

    vzpon 859 metrov, spust 893 metrov

  • Najvišja nadmorska višina

    959 m.n.v.

  • Največja strmina

    10 %

  • Najdaljši klanec

    5 km

  • Podlaga

    asfalt in makadam

  • Primerno za

    gravel, lahko tudi treking ali gorsko kolo

Opis poti

Prelepo, zelo razgledno pot začnemo na parkirišču bivše vojašnice v središču Škofje Loke. Podamo se v Selško dolino in se prek Starega vrha ter Lubnika na drugi strani spustimo v Poljansko dolino, od koder se vrnemo v Škofja Loko.

kolesarske-poti-kupikolo-si-stari vrh

Po cca 7 kilometrih vožnje od izhodišča v smeri Železnikov, v Praprotnem zavijemo levo proti Zgornji Luši, Sv. Lenartu in Staremu vrhu. Nadaljujemo in po nekaj kilometrih zavijemo desno proti Svetemu Lenartu in Rovtu. Od tu se cesta bolj vzpne, a naklonina ne preseže 10%.

kolesarske-poti-kupikolo-si-stari vrh

V Svetem Lenartu se ustavimo pri zanimivi cerkvi z enakim imenom, ki stoji na robu hriba. Pri njeni obnovi je sodeloval tudi Jože Plečnik, kar je mogoče opaziti v določenih elementih. Zanimivi pa so tudi tlaki iz narezanih okroglih tanjših debel. Ob cerkvi si lahko nalijemo svežo vodo, kar nam kolesarjem v vročih dneh pride zelo prav.

kolesarske-poti-kupikolo-si-stari vrh

Nadaljujemo pot proti Rovtam v Selški dolini, kjer se na vrhu priključimo na staro vojaško cesto. Če smo se do sedaj vozili po asfaltni podlagi, od tu skozi gozd sledi nekaj kilometrov makadama. Spremljajo nas čudoviti razgledi na smučišče Stari vrh, na neoskrunjeno naravo krajev, ki jih je v svojih delih velikokrat povzdigoval Ivan Tavčar. Rodil se je prav tukaj, v Poljanah nad Škofja Loko.

kolesarske-poti-kupikolo-si-stari vrh

Prečkamo smučišče Stari vrh in nadaljujemo proti Četeni Ravni, kjer se cesta prevesi na drugo stran. Po krajšem spustu zavijemo levo za Poljane in Javorje. Za tem moramo biti pozorni na odcep Mlaka, kjer spet zavijemo levo. Pot nas pripelje do makadamskega odseka in razpotja za Gabrško goro in Škofja Loko/Lubnik.

kolesarske-poti-kupikolo-si-stari vrh

Držimo se leve in se po nekaj kilometrih makadama in vztrajnega blagega vzpona spet priključimo na asfalt. Nato se cesta prevesi v spust in kmalu pripelje do popularne okrepčevalnice Nace.

Če so nam prej oči počivale na pobočjih Selške doline, nas zdaj razvajajo pogledi na hribovje v Poljanski dolini. Najbolj priljubljen škofjeloški kolesarski klanec je dobil ime Passo di Nace po prej omenjeni okrepčevalnici. Od tu sledi še 7 kilometrov spusta do Podpulfrce, kjer se usmerimo levo in po cca 2 kilometrih pridemo do Škofja Loke.

Zapisala: Alenka KupiKolo.si

julij 2021

Zemljevid poti

Download

Kaj sploh je Kupikolo.si?

Celje – Šmohor – Celje

banner-kolesarskih-poti_-800x300-3
  • Trasa

    Izhodišče in cilj: Celje

    Potek: Celje – Kasaze – Liboje – Dom na Šmohorju – Malič – [V1: Zabukovica – Migojnice] ali [V2: Tremerje] – Celje

  • Razdalja

    40 – 50 km

  • Čas vožnje

    3-5 ur

  • Težavnostna stopnja

    3 – 4/5

    Tehnična zahtevnost: V1 –  nezahtevna, V2 – srednje zahtevna

    Kondicijska zahtevnost: srednje zahtevna

  • Višinski metri

    vzpon 950 m

  • Najvišja nadmorska višina

    936 m.n.v.

  • Največja strmina

    20 %

  • Najdaljši klanec

    10 km, 600 metrov višinske razlike

  • Podlaga

    pretežno makadam in gozdne poti, povezovalne ceste asfalt

  • Primerno za

    gorsko kolo, treking z manj užitka

    V1 gravel kolo

Opis poti

Pot začnemo v Celju, kjer najlažje parkiramo v okolici železniške postaje. S kolesarjenjem začnemo po urejeni peš/kolesarski poti ob desni strani reke Savinje, v smeri proti njenemu toku. Po asfaltni poti pridemo do kavarne in picerije Špice. Nadaljujemo naravnost, podlaga se spremeni  v urejen makadam. Ob poti opazimo viseči most čez reko Savinjo, mi pa še zmeraj nadaljujemo naravnost v urejeno gozdno traso. Po približno 6 kilometrih poti pridemo do konca gozda in naša pot doseže glavno cesto Petrovče – Liboje. Vključimo se na glavno cesto v smeri Liboj (levo), prečkamo reko Savinjo in nadaljujemo naravnost.

Po približno 4 kilometrih glavne ceste dosežemo kamnolom na desni strani in nadaljujemo naravnost. Po dodatnih 2 kilometrih dosežemo tablo, ki nas usmeri na »Dom na Šmohorju«, ki pa je bolj orientacijska, saj se naša pot nadaljuje naravnost. Za tablo se cesta strmo vzpne in nas s približno 15% klancem dodobra ogreje. Pot se nato vije po deloma asfaltni, deloma makadamski poti, vmes pa najdemo tudi kakšen krajši odsek s 25% naklonom. Pot poteka po zelo neprometni poti in po dobrih 3 km dosežemo križišče, ki si ga zapomnimo in v katerem nadaljujemo v smeri proti Domu na Šmohorju (levo), kar nakazujejo tudi smerne table. Makadamska cesta se spremeni v asfaltno, prečka kraj Šmohor, kjer bomo na desni strani videli cerkvico. Po približno 50 metrih za cerkvico nas smerne table usmerijo proti Domu na Šmohorju, levo, čez pašnik (če zgrešimo in gremo po glavni cesti, tega dosežemo po manj kot 100 metrih). Dosegli smo Dom na Šmohorju.

kolesarske-poti-kupikolo-si

Od Doma na Šmohorju lahko nadaljujemo proti najvišji točki, Maliču, ki je z 936m nmv tudi najvišja točka našega izleta. Od Doma se spustimo približno 100 metrov po glavni cesti naprej in kmalu zagledamo odcep levo po makadamski poti in smernimi tablami za Malič. Od tam sledimo poti po makadamu skozi gozd, kjer se bomo v slabih 2 kilometrih konkretno namučili, saj pot preseže tudi 20% naklona. Vmes se nam odpira pogled proti kraju Laško, na desni strani pa bomo med potjo opazili tudi izletišče za jadralne padalce. Na vrhu Maliča je oddajnik. Pot nazaj je mogoča le po isti poti.

kolesarske-poti-kupikolo-si-3

Ko se vrnemo do Doma na Šmohorju, imamo več možnosti spusta:

V1: Za lažjo verzijo izberemo pot nazaj do križišča, ki smo ga omenili prej. Dosežemo ga po dobrih 2 kilometrih poti. Namesto poti desno, po kateri smo prišli, nadaljujemo naravnost, v smeri Zabukovice. Pot poteka po makadamu skozi gozd in se vmes na kratko dviga in spušča. Po nekaj minutah dosežemo vrh in od tam se samo še spustimo v kraj Zabukovica. Podlaga se vmes spremeni v asfaltno in po približno 9 kilometrih ovinkastega spusta dosežemo kraj Griže in križišča, kjer nas reklamne table usmerijo desno v smeri Sadjarstva Mirosan. Cesti sledimo 2,5 kilometra, mimo nasadov, nakar dosežemo glavno cesto po kateri smo peljali v smeri Liboj. Na glavni cesti se usmerimo levo, prečkamo reko Savinjo in zavijemo na isto pot, po kateri smo prišli iz kraja Celje. Dosežemo viseči most, nato kavarno in picerijo Špico in se po približno 6 kilometrih vrnemo do našega izhodišča.

V2: Druga možnost spusta je po planinski poti, ki je tehnično precej zahtevnejša. V tej izvedbi od doma nadaljujemo proti Maliču, torej z glavne ceste zavijemo na makadamsko cesto, ampak kaj kmalu – po približno 200 metrih, zavijemo desno po zelo strmi planinski poti. Gozdna pot se nato umiri in postane lažje prevozna. Ves čas sledimo planinskim oznakam in oznakam proti kraju Tremerje. Vmes prehajamo med makadamsko in gozdno potjo, ki pa se na nekaterih delih kratko in strmo dvigne. Pot tehnično zahteva vsaj nekaj izkušenj z vožnjo po planinskih poteh. Po približno 8,5 kilometrih dosežem Tremerje. Nadaljujemo po cesti mimo kmetije v smeri čistilne naprave. Prečkamo reko Savinjo, nato nadaljujemo po kolesarski stezi, ki nas pripelje do našega izhodišča – železniške postaje v Celju.

kolesarske-poti-kupikolo-si-2

Dodatno:

Dom na Šmohorju je tudi cilj vsakoletnega dogodka »Vzpon na Šmohor«, saj do njega pelje lepa asfaltna cesta iz Laškega in je s tem prevozna tudi s cestnim kolesom.

Zapisal: Domen Preložnik

Foto in GPX: Domen Preložnik

julij 2021

Zemljevid poti

Download
Download

Kaj sploh je Kupikolo.si?