Bale (Rovinj) – Barban – Vodnjan – Pula – Fažana – Bale (Rovinj)

banner-kolesarskih-poti
 • Trasa

  Izhodišče in cilj Bale (krožna pot)– pot poteka pretežno po neprometnih, asfaltiranih cestah

  Potek  Bale – Krmed – Svetvinčenat – Orihi – Barban – Glavan – Vodnjan – Galižana – Pula – Fažana – Peroj – Golubovo – Mednjan – Bale

 • Razdalja

  84 km + 16 km

 • Čas vožnje

  4 ure

 • Težavnostna stopnja

  3/5 –  zahtevna kolesarska tura

 • Višinski metri

  vzpon 628 metrov, spust 657 metrov

 • Najvišja nadmorska višina

  314 m.n.v.

 • Največja strmina

  7 %

 • Najdaljši klanec

  5 km zmernega klanca

 • Podlaga

  asfalt

 • Primerno za

  cestno, lahko tudi treking kolo

Opis poti

Pot do Pule začnemo v Balah, ki ležijo v notranjosti Istre. Od Rovinja so oddaljene 12, do Pule jih loči 20 kilometrov. Ker želimo kaj videti, predvsem pa se izogniti prometnim cestam, se zapeljemo preko številnih malih istrskih vasi. Tja in nazaj naberemo 100 kilometrov, saj moramo prišteti še pot, ki jo opravimo, če smo nastanjeni ob morju. V našem primeru, iz kampa San Polo do Bal in nazaj, smo dodali še 16 kilometrov.

kolesarske-poti-kupikolo-si-5

Bale je naselje, ki leži na manjšem gričku, zato spominja na trg. Ozke tlakovane uličice, ki obkrožajo srednjeveški grad Bembo, skrivajo številne zgodbe. Ena takih je Kamene priće, konoba, ki združuje vrhunsko kulinariko, jazz glasbo, kamnite hiše in dvorišča, povezane v neverjetno zgodbo.

Iz centra Bal se na cesto Poreč – Pula priključimo pri oljarni Grubić, kjer zavijemo levo v smeri Poreča. To je precej prometna cesta, zato že po 2,5 kilometrih zavijemo desno, na lokalno cesto proti Krmedu in se preko Smoljancev po cca 10 kilometrih pripeljemo v Svetvinčenat. Leži v središču južnega dela Istre, ob tranzitni cesti, ki povezuje Pazin in Pulo, torej notranjost z jugom polotoka. Svetvinčenat je srednjeveško mestece, ki je v zadnjih letih postalo središče kulturnih prireditev. Večina se odvijajo predvsem v enem najbolje ohranjenih beneških gradov v istri, v Kaštelu Morosini – Grimani.

kolesarske-poti-kupikolo-si-8

V centru, preko ploščadi ob gradu, zavijemo levo do cerkve, nato desno in hitro levo. Priključimo se na podeželsko cesto in se kmalu pripeljemo do odcepa Orihi, Barban, kjer zavijemo levo. Pot vodi preko številnih vasi, kot so Pusti, Pajkovići, Bokordići itd.. vozimo se po skoraj praznih, od istrskega sonca prežganih, asfaltnih cestah. Barban je še eno srednjeveško mestece, v katerem še vedno gojijo konjeniške viteške igre »Trka na prstenac«, v kateri morajo tekmovalci s kopjem zadeti krog (prstenac) in ga sneti.

kolesarske-poti-kupikolo-si-13

Ko pripeljemo do krožišča, kjer bi levo zavili proti Barbanu, zavijemo desno mimo obrtne cone, v smeri Vodnjana. S te poti ne skrenemo, dokler nas ne pripelje v Vodnjan.

Vodnjan se nahaja cca 10 kilometrov od Pule. Ima nekaj, kar v ljudeh budi umetniško izražanje. Pred leti so organizirali različne festivale, v katerih so umetniki s celega sveta poslikali številne fasade. Do danes je v Vodnjanu okoli 40 takih muralov, kot jim rečejo. V turističnem uradu najdemo načrt mesta in oznake, kje se nahajajo. Za raziskovanje se nam splača vzeti malo časa, ker so resnično umetniško delo. Od Vodnjana se usmerimo proti Puli. Ko pripeljemo do krožišča, zavijemo levo, kajti nad tem je še eno krožišče, v katerem najdemo odcep za Galižano. Zavijemo desno in se še prek enega čudovito romantičnega istrskega naselja po 6-tih kilometrih pripeljemo v Pulo.

kolesarske-poti-kupikolo-si-15

Pula je največje istrsko mesto, poznano po dobro ohranjenih rimskih zgradbah, od katerih je najbolj znan amfiteater Arena iz prvega stoletja. Je šesti po velikosti na svetu in eden najbolje ohranjenih. Arena je zdaj čudovito prizorišče koncertov in kulturnih dogodkov. Žal je tudi tukaj korona pobrala svoj davek in zdesetkala dogodke, ki so se tu odvili v zadnjem letu. Naredimo krajši postanek, če nič drugega se zapeljemo po ozkih ulicah, kjer, če smo tja prispeli v jutranjih urah, iz vseh pekarnic omamno diši po sveže pečenem kruhu in pecivu.

kolesarske-poti-kupikolo-si-12

Na izhodišče se iz Pule vrnemo preko Fažane in Peroja. Zdržati moramo le prvi zelo prometni kilometer, da dosežemo odcep za Fažano, malo ribiško mestece, od koder je tudi izhod na otočje Brione, nacionalni park, poznan še iz Titovih časov. Na odcepu zavijemo levo in se mimo Fažane usmerimo proti Peroju, kjer v središču, pri cerkvici, nadaljujemo naravnost proti Barbarigi.

Po cca 2 kilometrih zavijemo desno v smeri Batvaći, Golubovo, Mednjan in cerkvice Sveta Foška, zgrajene leta 600. Cerkvica Sveta Foška je majhna, srednjeveška bazilika. Nahaja se na samem, ob njej pa je izredno močno energijsko sevanje iz zemlje, ki zelo pozitivno deluje na ljudi. Postala je romarski kraj čudežnih ozdravitev, zato pogosto srečamo ljudi, ki posedajo okoli cerkvice. Po skoraj prazni cesti peljemo skozi prej omenjena naselja in se priključimo na cesto Poreč – Pula. Usmerimo se proti Poreču in po nekaj kilometrih dosežemo krožišče, na katerem zavijemo desno v Bale.

kolesarske-poti-kupikolo-si-2

Čeprav nismo naredili nobenega večjega vzpona, se je nabralo preko 600 višinski metrov. Če dodamo še pot od obale do izhodišča, pa še dodatnih 150, kar dokazuje, da v Istri res ni veliko ravnine. Ravno je le morje, pa še to, le takrat, ko je mirno.

Napisala: Alenka KupiKolo.si

Julij 2021

Zemljevid poti

Download

Kaj sploh je Kupikolo.si?

Fotogalerija

Bistrica pri Tržiču – Planina Prevala – Koča na Dobrči – Bistrica pri Tržiču

banner-kolesarskih-poti-kupikolo.si
 • Trasa

  Izhodišče in cilj: Bistrica pri Tržiču

  Potek: Bistrica pri Tržiču – Podljubelj – Planina Prevala – Planina Planinca – Begunje – Koča na Dobrči – Bistrica pri Tržiču

 • Razdalja

  50 km

 • Čas vožnje

  4-5 ure

 • Težavnostna stopnja

  4/5 Tehnično zelo nezahtevna, kondicijo zelo zahtevna

 • Višinski metri

  vzpon 2.000 m

 • Najvišja nadmorska višina

  1.470 m.n.v.

 • Največja strmina

  30 %

 • Najdaljši klanec

  8,5 km, 800 metrov višinske razlike

 • Podlaga

  pretežno makadam, povezovalne ceste asfalt

 • Primerno za

  gorsko kolo, treking z manj užitka

Opis poti

Iz Bistrice pri Tržiču se odpravimo proti Tržiču in nadaljujemo skozi center mesta, nato se usmerimo proti Podljubelju, kamor nas vodijo tudi smerne table. Pot poteka po asfaltni površini in čeprav poteka ob glavni cesti, je zelo neprometna. Po približno 8km in 200m nadmorske višine, pridemo do mostu, ki pelje čez glavno cesto (različne mostove preko glavne ceste prečkamo že prej), smerokazi pa nas po poti Trans-Karavanke (modro obarvani smerokazi) usmerijo po poti rahlo nazaj, v smeri Planine Prevale.

Pot proti planini Prevali poteka po deloma lepem in deloma gruščnatem makadamu. Nekateri odseki so zelo strmi, kljub temu pa je pot v celotni prevozna, brez potrebe po sestopih. Deloma poteka po gozdu, večinoma pa je na odprtem, kar v poletnih mesecih pomeni višje temperature. Po približno 4.5km in premaganih 550 m nadmorske višine prispemo do planine Prevale, od koder imamo pogled na celotno pobočje gorovja Begunjščice. V koči se lahko okrepčamo, zunaj je tudi pipa s pitno vodo.

kolesarske-poti-kupikolo-si

Pot s planine Prevale nadaljujemo v smeri proti planini Planinca. V začetku poti se od koče v slabih 800 m dvignemo še za približno 100 m nadmorske višine po gruščnati poti, kar za večino pomeni vsaj nekaj sestopov pred dosegom najvišje točke v tem delu poti. Pot nadaljujemo po urejenem makadamu, ki je na začetku še deloma gruščnat, nato pa se umiri v zelo lepo urejeno in prevozno pot. Po približno 2km spusta dosežemo križišče, ob katerem stoji naslednja koča imenovana Planina Planinca. Na tem križišču se usmerimo levo, v smeri Begunj. Nadaljujemo s spustom po zelo lepem in širokem makadamu, ki omogoča sproščeno, kot tudi zelo hitro vožnjo. Pazljivo le pri pohodnikih, ki se po tej cesti odpravijo proti Planini ali Roblekovem domu. Po nadaljnjih približno 3.5km spusta dosežemo asfalt, ki mu sledimo do glavnega križišča – približno 1.5km. Dosežemo križišče pred krajem Begunje in tukaj se usmerimo ostro levo, v hrib po asfaltni cesti. Asfaltni cesti sledimo dobre 3km, dokler ne dosežemo konca vasi Zadnja vas in nas smerokazi usmerijo po makadamski cesti proti Dobrči.

kolesarske-poti-kupikolo-si-2

Sledi vzpon na kočo na Dobrčo. Pot poteka po zelo urejenem makadamu in je v primerjavo s potjo na Planino Preval precej bolj višinsko enakomerna. Pot je dolga približno 8.5km in premaga več kot 800m nadmorske višine, zato je priporočljiv skromen začetek in varčevanje z energijo. Zadnji kilometer poti poteka po traktorski vlaki, ki je prevozna, vendar zelo strma, kar za večino po premaganih 600m nadmorske višine pomeni ustavljanje in nabiranje moči. Zadnji del poti poteka po gruščnatem nasipu, kjer je izpeljava težja, vendar je ta odsek zelo kratek. Po premaganih 800m nadmorske višine, prispemo do planine, kjer nas najprej pričakajo lesena vrata, ki so zaradi živine zaklenjena, tako da je potrebno kolo privzdigniti čez lesen obhod namenjen planincem. Čaka nas še zadnjih 30m vzpona in prispemo do Koče na Dobrči. Priporočam njihove štruklje in ostale dobrote, ki smo si jih po takšnem vzponu zaslužili. Pogled iz koče pa je svojevrstna nagrada, saj sega od Krvavca, Kranja, do Bleda in Triglava.

kolesarske-poti-kupikolo-si-3

Za povratek imamo dve možnosti. Lažja varianta predstavlja povratek po poti, po kateri smo prišli. Malce težja, pa kljub temu zelo lepo prevozna pa poteka po gozdu proti Bistriški planini. Katerokoli povratek izberemo, se na koncu usmerimo proti izhodišču Bistrica pri Tržiču.

Hrana in pijača ob poti:

Koči Planina Prevala in Koča na Dobrči so kulinarično »planinske 😊« in navdušujejo s svojo pestro in domačo ponudbo. Na Planini Prevali preizkusimo njihov domač »borovc« (žganje). Še posebej pa na Koči na Dobrči priporočamo štruklje (so ogromni in ZELO dobri) s pogledom na ogromen del Slovenije in v tem maksimalno uživamo.

Zapisal: Domen Preložnik

Foto in GPX: Domen Preložnik

julij 2021

Zemljevid poti

Download
Download

Kaj sploh je Kupikolo.si?