Neprecenljivi trenutki igre narave


Deževna nedelja na Primorskem

ODKRIJ VZNEMIRLJIVOST MIRU: daleč stran

(Koča Antona Bavčerja na Čavnu – Selovec – Mala Lazna – preval Strgarija – Koča Antona Bavčerja na Čavnu)

Pot se začne pri planinski koči Antona Bavčerja na Čavnu. Tišina, mir in samo vi v objemu narave, odmaknjeni od mestnega hrupa in vrveža. Sprejmite izziv fizično zahtevne in naporne poti, ki vam omogoča tekmovanje s samim seboj in vas pelje po osrčju Trnovskega gozda. Vstopite v svet skrivnosti in vegetacijskih posebnosti. Svojstvena kombinacija jelke, smreke, macesna in bukovega gozda, ki uspevajo skupaj z mediteranskim črnim gabrom in malim jesenom, pa tudi pestro število živalskih vrst, so odraz prepletanja vplivov celinskega in mediteranskega podnebja.

V Paradani poiščite edinstven (svojevrsten) primerek mogočnega javorja in smreke, ki skupaj rasteta v sožitju, ter odkrijte veliko ledeno jamo, iz katere so včasih tovorili led celo v Egipt. Vas zanima najmogočnejše drevo v Trnovskem gozdu? Premer orjaka znaša več kot meter, v višino meri preko 30 metrov. Ker je javor votel, se lahko splazite vanj.
Od blizu si oglejte Smrekovo drago, eno največjih globeli Trnovskega gozda, ki je omenjena v vseh slovenskih učbenikih. Mešani gozd se proti dnu globeli spreminja v smrekovega, nato v ruševje in se končuje s šotnimi mahovi. – temperaturni obrat ali inverzija

Naberite si moči v Iztokovi koči in se podajte naprej proti čarobnim travnikom Čavna. Na njegovem pobočju poiščite rožo hladnikovko, ki raste samo v Trnovskem gozdu in nikjer drugod na svetu.

DOLŽINA POTI – 27 km
SREDNJE ZAHTEVNA, ORIENTACIJSKO ZAHTEVNEJŠA POT

 

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI: TIC AJDOVŠČINA

VIR: TIC AJDOVŠČINA

ODKRIJ, KAJ ZMOREŠ: na Goro

(Ajdovščina – Col – Gozd – Kovk – Otlica – Predmeja –(Čaven) – Predmeja – Lokavec – Ajdovščina)

Pot je polna vzponov in spustov. Če vas je življenje že utrdilo, se ji predajte z užitkom. Začnite v Ajdovščini in se po serpentinah vzpnite do Cola po nekdanji rimski cesti, ki je v času Rimljanov povezovala Oglej in Ljubljano.

Na Colu zavijte proti Predmeji in kolesarite skozi vasi Gozd, Kovk in Otlica. Tu je kraški svet s številnimi vrtačami, brezni in jamami. Ob cesti so poleg ostalih naravnih in kulturnih znamenitosti še posebej zanimive kraške škraplje, gladke poševne kamnite plošče, v katere je voda izdolbla žlebiče. Svojevrstna narava kroji način življenja človeku, ki si je tu uredil svoj dom. Domačije na Gori so že pregovorno okrašene z najlepšim cvetjem.
Ko po razgibani poti pridete do Predmeje, se skozi v kamen izklesane predore samo v nekaj minutah spustite nazaj v dolino. Sprejmite izkušnjo Gore. Naj vam pomaga odkriti, kaj zmorete.

DOLŽINA POTI – 34,8 km
ZELO ZAHTEVNA POT

 

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI: TIC AJDOVŠČINA

VIR: TIC AJDOVŠČINA

 

 

ODKRIJ UBRANOST OKUSOV: po Vipavskih gričih

(Dolenje – Planina – Erzelj – Goče – Manče – Lože – Slap – Dolenje)

Če uživate v raznolikosti okusov, ste izbrali pravo pot. Začnite jo v Dolenjah in se vzpnite na Planino, kjer se lahko pri cerkvici sv. Pavla sprostite v prekrasnem razgledu na Vipavsko dolino. Zajemite sapo in se odpravite naprej na Erzelj ter se na vrhu Tabora osvežite s čisto studenčnico. Z Erzelja vas pot vodi na Goče. Naj vam kamen spregovori o preteklosti. Goče so spomeniško zaščitena vasica z ozkimi ulicami, več sto let starimi kamnitimi oltarji in znamenitimi obokanimi kletmi. V vasi je danes ohranjenih več kot 60 tovrstnih kleti. V obokanem hramu nazdravite življenju, okusite sadove Vipavskih gričev in poskusite dobrote vipavske kuhinje.

Z Goč se po serpentinah spustite navzdol do Manč in uživajte v panoramski vožnji. V Ložah se pomudite tudi pri baročnemu dvorcu Leutemberg in uživajte v kraljevskem razgledu.
Prav vsaka vas na tej poti je znana po dobrem vinu. V sleherni kaplji boste okusili ljubezen, spoštovanje in trdo delo.

Na izhodiščno točko se vrnite po makadamski poti med vinogradi in travniki, zadovoljni, ker znate uživati okuse življenja.

DOLŽINA POTI – 21 km
SREDNJE ZAHTEVNA POT

 

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI: TIC AJDOVŠČINA

VIR: TIC AJDOVŠČINA

 

ODKRIJ ZGOVORNOST ZVOKOV: ob Hublju in Vipavi

(Ajdovščina – izvir Hublja – Gorenje – Lokavec – Cesta – Vipavski Križ – Male Žablje – Velike Žablje – Uhanje – Ustje – Ajdovščina)

Zapeljite se ob dveh pomembnih rekah Vipavske doline, ob Hublju in Vipavi. Vsaka ima svoj značaj in svoje značilnosti. Vipava je polna življenja in vijugasto teče po rodovitni Vipavski dolini, Hubelj pa je živahen hudournik.

Najprej zavrtite pedala do izvira Hublja, ki je še posebej veličasten po obilnem deževju. Prisluhnite zvokom. Šumenje vode in petje ptic ustvarjata prijetno, pogosto prezrto sozvočje.

Svojevrstna glasba je zvenela tudi ob udarcih kladiv lokavških kovačev, ki so uglašeno obdelovali železo in jeklo. Potoka Lokavšček in Jevšček sta nekoč poganjala več žag, mlinov in kovačij v Lokavcu ter okolici. V zaselku Kuši je na ogled tradicionalna kovačija, ki je preurejena v kovaški muzej.

Kako pa zvenijo molitve menihov v Vipavskem Križu? Starodavno obzidano mestece na griču ima bogato zgodovinsko, kulturno in duhovno dediščino: župnijsko cerkev Svetega Križa, Kapucinski samostan z bogato knjižnico in nekdaj mogočen grad s štirimi stolpi. Pred cerkvijo Svetega Križa je pridigal Primož Trubar, v samostanu pa je dolga leta živel in delal znameniti pridigar Janez Svetokriški. Danes je Kapucinski samostan s knjižnico odprt tudi za obiskovalce. Tu lahko spoznate samostansko življenje in prisluhnete zgovorni tišini.

Iz Vipavskega Križa se spustite proti Velikim Žabljam in kolesarite naprej ob reki Vipavi. Naj vam njeni zvoki povedo kakšno novo zgodbo.

DOLŽINA POTI – 26,7 km
SREDNJE ZAHTEVNA POT

 

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI: TIC AJDOVŠČINA

VIR: TIC AJDOVŠČINA