Cestna kolesarska pot Šmarješke Toplice – Grad Otočec

road-cycling-dolenjska-kupikolo.si_-800x300

OPIS POTI

Pot pričnemo pred termami v Šmarjeških Toplicah. Pri hotelu zavijemo desno in se peljemo po glavni cesti do prvega križišča. Na križišču zavijemo desno nato se peljemo do naslednjega križišča kjer zopet zavijemo levo za vas Bela cerkev.

Pot nas naprej pelje skozi vasici Družinska vas in  Sela do vasi Bela cerkev. V vasi je cerkev, ki je popolnoma bela in po tem je vas dobila tudi ime. Pot nadaljujemo naprej do vasi Draga, na križišču zavijemo skozi podvoz in nato še enkrat takoj desno. Na krožnem križišču zavijemo pri smerokazu za Otočec. Naprej kolesarimo po glavni cesti zato previdnost ni odveč. Pripeljemo se do bencinske črpalke nato zavijemo desno in takoj za tem še levo. V ozadju že vidimo grad Otočec kjer se pot tudi konča.

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI NA: Sloveniaholidays.com

Trasa: Šmarješke Toplice – Otočec – Novo mesto
Razdalja: 9 km
Višinska razlika: 82 m.n.v.
Čas vožnje: 20 min
Težavnostna stopnja: 1/5
Podlaga: asfalt

Download

Fotogalerija

Cestna kolesarska pot Kropa – Dražgoše – Železniki

road-cycling-kupikolo.si_-800x300

OPIS POTI

Pot pričnemo v vasi Kropa, kjer si lahko še pred ali po kolesarjenju ogledamo zanimiv kovaški muzej. Ne glede iz katere smeri pridemo v Kropo, vselej nas pot pripelje na glavni trg ali Plac. Fužinarska hiša v Kropi je večinoma dvonadstropna stanovanjska stavba, s pročeljem obrnjena proti potoku in cesti, zadaj pa naslonjena na strm breg.Ogledate si lahko tudi župnijsko cerkev sv.Lenarta, ki je bila sezidana leta 1481.

Pa se odpravimo na pot.

Ko se pripeljemo v vas kolesarimo skozi vas in na sredi vasi zavijemo desno čez most, nato levo pri smerokazu za Jamnik.

Cesta se vseskozi vzpenja, naklon pa je tam nekje do vrh 5-6km klanca kar 10-12%. Vozimo se po glavni cesti, ki je zelo ozka in ovinkasta, zato previdnost ne bo odveč. Pot nas vodi naravnost, malo pod vrhom pa si laho malo oddahnemo in si ogledamo cerkev Sv.Primoža. Pot nas vodi do naslednjega smerokaza – naravnost za Dražgoše. Zapeljemo v manjši klanec in že prispemo v Drožgoše. Peljemo se skozi vas in na koncu vasi pri spomeniku si pa pred zahtevnim spustom malo oddahnemo.

Obiskovalci Dražgoš si lahko ogledate muzej v Domu Cankarjevega bataljona. Na razvalinah stare cerkve pa stoji nova ogleda vredna kapelica. Pot nadaljujemo po zelo strmi ovinkasti in ozki cesti vse do vasi Rudno. Nato se pa spustimo naravnost po cesti še do Železnikov,kjer se moja pot tudi konča v gostilni pr Pujsu.

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI NA: sloveniaholidays.com

Trasa: Kropa – Železniki
Razdalja: 16,6 km
Višinska razlika: 516 m.n.v.
Čas vožnje: 1 h
Težavnostna stopnja: 3/5
Podlaga: asfalt

Download

Fotogalerija

Cestna kolesarska pot Železniki – Škofja Loka

road-cycling-kupikolo.si_-800x300

KRATEK OPIS DOGODKA

Pot pričnemo v Železnikih pri gostilni Pr’ pujsu. Zavijemo levo na glavno cesto, ki nas vodi proti Škofji Loki. Peljemo se mimo pohištvenega obrata Alples. Približno čez 2 kilometra pridemo v vas Selca. Peljemo se po glavni cesti, zato previdnost ne bo odveč.

Prikolesarimo v naslednjo Dolenjo vas. Pot je popolnoma ravninska. Naslednja vas je Bukovica. Vseskozi se peljemo naravnost ter pridemo do vasi Praprotno. Vozimo se ob potoku Selščica. Na desni strani lahko opazujemo Lubnik. Kaj kmalu prikolesarimo v Škofjo loko pred dvorano Poden, kjer se pot tudi konča.

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI NA: sloveniaholidays.com

Trasa: Železniki – Škofja Loka
Razdalja: 15,88 km
Višinska razlika: 106 m.n.v.
Čas vožnje: 45 min
Težavnostna stopnja: 1/5
Podlaga: asfalt

Download

Fotogalerija

Cestna kolesarska pot Ratež – Pletarje

road-cycling-kupikolo.si_-800x300

OPIS POTI

Pot pričnemo pri gradu Otočec. Sredi vasi Otočec zavijemo levo za vas Gumber. Čez most reke Krke, po manjšem klancu navzgor in že smo v Gumberku. Peljemo se naravnost skozi manjši gozdiček in prikolesarimo v vas Ratež.

Pri smerokazu zavijemo levo proti Šentjerneju. Vozimo se po glavni cesti zato previdnost ne bo odveč. Vseskozi se peljemo naravnost , mimo vasi Mokro polje, ki leži bolj na desni strani ceste. Nadaljujemo do vasi Gornje Gradišče, naprej do Donje Gradišč. Na desni strani nas vseskozi spremljajo Gorjanci. Peljemo se naprej po cesti in pridemo v Gornjo Brezovico.

Malo naprej nas pot pripelje v Šentjernej. Na prvem semaforiziranem križišču zavijemo za Pletarje. Peljemo se naravnost in prikolesarimo v vas Šmarje. Na koncu vasi pri smerokazu pa zavijemo desno. Kmalu za tem se pripeljemo v svet tišine. Pred samostanom si lahko ogledamo stare domačije iz Šentjernejskega polja. Tu se pot konča

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI NA: sloveniaholidays.com

Trasa: Otočec – Šentjernej – Kostanjevica na Krki
Razdalja: 12,7 km
Višinska razlika: 147 m.n.v.
Čas vožnje: 1 h
Težavnostna stopnja: 1/5
Podlaga: asfalt

Download

Fotogalerija

Cestna kolesarska pot Šentjernej – Kostanjeviška jama

cestna-kolesarska-pot-kupikolo.si_-800x300

OPIS POTI

Pot pričnemo na bencinski črpalki, ki se nahaja nekje na sredini vasi Šentjernej. Vozimo se po glavni cesti zato previdnost ne bo odveč. Peljemo se naravnost in se vseskozi rahlo spuščamo.

Na desni strani opazujemo Gorjance, na levi pa rodovitna polja saj se vozimo po Šentjernejskem polju. Po dolgi ravnini prikolesarimo v vas Donja Prekopa, ki se nahaja na levi in desni strani cestišča. Peljemo se naravnost skozi vas in prispemo do naslednje vasi Dobrava pri Kostanjevici. Peljemo se čez most potoka Trebežin prispemo v vas Dobe. Samo še malo in že prisoemo v Kostanjevici na Krki. Polovico vasi leži na otoku, ki ga povezuje južni most.

Pri tem mostu zavijemo desno za Kostanjeviško jamo. Čez 200 metrov pa pri smerokazu ponovno desno. Po krajši vožnji se pripeljemo pred jamo. Jama je vredna ogleda, tako, da se lahko pridružite vodenemu ogledu, ki traja 40 minut. Tu se naša pot tudi konča.

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI NA: sloveniaholidays.com

Trasa: Šentjernej – Kostanjevica na Krki – Dolenjske Toplice
Razdalja: 7,26 km
Višinska razlika: 12 m.n.v.
Čas vožnje: cca. 30 min
Težavnostna stopnja: 1/5
Podlaga: asfalt

Download

Fotogalerija

Cestna kolesarska pot Otočec – Gaberje

road-cycling-kupikolo.si_-800x300

OPIS POTI

Pot pričnemo pri gradu Otočec, kolesarimo proti vasi Otočec. Sredi vasi pri smerokazu zavijemo levo za vas Ratež. Po klancu navzdol, čez leseni most reke Krke se pripeljemo v vas Gumberk. Peljemo naravnost skozi manjši gozdiček pa pridemo do vasi Ratež.

Ko prispemo v vas, sredi vasi peljemo naravnost čez križišče za vas Brusnice. Vseskozi se peljemo naravnost. Vozimo se po asfaltirani glavni cesti zato previdnost ne bo odveč. Kmalu prispemo v vas Male brusnice in za tem še v Velike brusnice. Kjer si lahko ogledamo 2 zelo stari cerkvi. Pred nami pa lahko vseskozi lahko pogledujemo na Gorjance in pa seveda na Trdinov vrh, ki je tudi viden.

Peljemo se naprej na levi in desni strani so rodovitna polja in pašniki, mi pa kaj kmalu prikolesarimo v Gabrje. Pot seveda lahko nadaljujemo na Trdinov vrh vendar z primernim kolesom. Pot se konča pri farni cerkvi.

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI NA: sloveniaholidays.com

Trasa: Otočec – Gaberje
Razdalja: 10,3 km
Višinska razlika: 257 m.n.v.
Čas vožnje: 30 min
Težavnostna stopnja: 1/5
Podlaga: asfalt

Download

Fotogalerija

Cestna kolesarska pot Otočec – Trška gora

grad-otocec-kupikolo.si_-800x300

OPIS POTI

Pot pričnemo pri gradu Otočec. Vozimo se po glavni cesti in prispemo v vas Otočec. Peljemo se naravnost skozi vas. Na levi strani lahko opazujemo reko Krko in slikovito dolenjsko pokrajino. Obdajajo nas lepi pogledi in pripeljemo se v vas Lešnica. Pot nadaljujemo naravnost skozi vas, na koncu vasi zavijemo levo na urejeno kolesarsko stezo. Po kolesarski poti se naprej pripeljemo do krožnega križišča. V križišču zavijemo desno v prvem izvozu za Trško goro – imenovano gora cvička.Nato nas čaka kar zahteven vzpon, zato je dobro, da smo že ogreti in imamo dovolj močiSmile. Povzpnemo se iz 177 metrov nadmorske višine na 428 metrov nadmorske višine in to v treh kilometrih. Na goro se lahko povzpnemo iz različnih strani. Okoli gore ali pa po sredini, povsod pridemo na vrh. Na vrhu je zelo stara cerkev.

Sestopamo po želji, lahko se po vrhu tudi malo zapeljemo naokoli. Čaka nas seveda zahteven spust v dolino in ozka cesta zato moramo biti previdni. Na Otočec se vračamo po isti poti.

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI NA: sloveniaholidays.com

Trasa: Otočec – Trška gora
Razdalja: 6.0 KM
Višinska razlika: 238 m.n.v.
Čas vožnje: 35 min
Težavnostna stopnja: 1/5
Podlaga: asfalt

Download

Fotogalerija

Cestna kolesarska pot Otočec – Dolenjske Toplice

grad-otocec-kupikolo.si_-800x300

OPIS POTI

Pot pričnemo pri gradu Otočec. Peljemo se naravnost prikolesarimo v vas Otočec, naravnost skozi vas mimo cerkve in že smo v vasi Lešnica. Na desni lahko opazujemo razprostrano Trško goro.

Na koncu vasi zavijemo levo na urejeno olesarsko strezo do prvega krožnega križišča. Na tem Križišču lahko zavijemo za Novo mesto vendar sem se odpeljal naprej naravnost do naslednjega krožnega križišča. Na tem križišču pri smerokazu zavijemo desno za Novo mesto in se peljemo do naslednjega krožnega križišča kjer ponovno zavijemo za Novo mesto. Pot nas vodi sicer proti Metliki vendar pri semaforju zavijemo desno za Dolenjske toplice.

Peljemo se po južnem delu Novega mesta vseskozi naravnost mimo planeta Tuš, stadiona in prikolesarimo v vas Srebrniče. Pot nas vodi po levi strani reke Krke in prikolesarimo v vas Potok. Naprej do Jurke vasi. Na desni strani vidimo tovarno Novales. Prikolesarimo v Vavto vas, na križišču pa gremo naravnost za Dolenjske toplice. Malo naprej se pripeljemo v Rumanjo vas do naslednje vasi Gradišče. Pot nas vodi naravnost in se pripeljemo v Dolenjske toplice. Tam se lahko osvežimo v Wellness centru kjer se naša pot tudi konča.

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI NA: sloveniaholidays.com

Trasa: Otočec – Dolenjske toplice
Razdalja: 21 km
Višinska razlika: 250 m.n.v.
Čas vožnje: 1h 30 min
Težavnostna stopnja: 1/5
Podlaga: asfalt

Download

Fotogalerija

Cestna kolesarska pot Otočec – Kostanjevica na Krki

krka-novo-mesto-kupikolo.si_-800x300

OPIS POTI

V hotelu Šport na Otočcu organizirajo vodene kolesarske ture, zato sem se tudi sam udeležil ene. Na pot proti Kostanjevici na Krki se nas je odpravilo 10 kolesarjev. Pot nas je vodila izpred hotela Šport desno za vas Otočec. Sredi vazi smo zavili za vas Ratež, nato po klancu navzdol, čez most reke Krke do vasi Gumberk. Skozi manjši gozdiček smo prikolesarili v vas Ratež, nato smo na križišču zavili levo za vas Morko polje. Vozili smo po prelepi dolini cvička.

Pot nas je vodila naprej čez potok Pendirjevka in skozi vasi Gornje in Dolnje Gradišče, Dobravica. Pot je popolnoma ravninska brez klancev in se vseskozi počasi spušča. Vozimo se po Šentjernejskem polju na desni pa nas spremljajo Gorjanci.  Prikolesarimo v vas Šentjernej. Pri semaforju gremo naravnost. Na desni strani je bencinska črpalka, kjer smo imeli prvi postanek in se malo okrepčali. Po krajšem počitku smo se odpravili po glavni cesti za Kostanjevici – previdnost ne bo odveč.

Naša pot se je nadaljevala do naslednje vasi Dolnja Prekopa, čez potok Trebež in do Dobrave pri Kostanjevici. Nadaljevali smo naravnost skozi vas Dobe in čez nekaj časa prispeli v Kostanjevico na Krki. Peljali smo se čez južni most, okoli otoka in pri piceriji Otok zaključili naš izlet.

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI NA: sloveniaholidays.com

Trasa: Otočec – Kostanjevica na Krki
Razdalja: 21 km
Višinska razlika: 110 m.n.v.
Čas vožnje: 1h 20 min
Težavnostna stopnja: 1/5
Podlaga: asfalt

Download

Fotogalerija

Kolesarska pot Dolenjske Toplice – Dolnje polje – Straža – Češča vas – Novo mesto

novo-mesto-kupikolo.si_800x300

OPIS POTI

Pot pričnemo pri Wellness centru v Dolenjskih toplicah. Peljemo se najprej naravnost , nato zavijemo čez most reke Krke za vas Dolnje polje in nato zavijemo za Meniško vas. Peljemo se skozi vas in na koncu vasi zavijemo desno. Nato se odpeljemo naprej proti vasi Straža.

Vas leži na levem boku reke Krke. Pot nadaljujemo mimo železniške postaje, na levi strani lahko opazujemo zidanice in vinograde. Peljemo se mimo Novolesa, kjer pri smerokazu zavijemo za vas Zalog. Peljemo se ob železniški progi in moramo biti pazljivi ob dveh prehodih, ki nista zavarovana.

Še vedno se peljemo naravnost in prikolesarimo v Češčo vas. Za vasjo zavijemo na urejeno kolesarsko pot in nadaljujemo proti prvem krožnem križišču nato zavijemo za Novo mesto. Po 500 metrih se pripeljemo na obrobje mesta v nakupovalni center kjer se pot tudi konča.

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI NA: sloveniaholidays.com

Trasa: iDolenjske Toplice – Dolnje polje – Straža – Češča vas – Novo mesto
Razdalja: 14,5 km
Višinska razlika: /
Čas vožnje: 1h 25 min
Težavnostna stopnja: 1/5
Podlaga: asfalt

Fotogalerija