Po Radenskem polju s kolesom

banner-kolesarskih-poti_-800x300

Opis poti

Radensko polje je kraško polje na severnem robu dolenjskega krasa, južno od kraja Grosuplje. Prepoznano je tako za naravoslovno kot kulturnozgodovinsko bogato območje Slovenije; zaradi svojega ekološkega pomena je  vključen v evropski program Natura 2000.

Na sredini Radenskega polja se vzdiguje osamelec Kopanj, preko polja pa tečejo tri reke, na sliki Dobravka ob visoki vodi. Na Radenskem polju obstaja več habitatov, izmed katerih so nekateri evropskega pomena. Pretežno je teren zaznamovan s travišči, sem in tja pa je opaziti zaplato gozda ali grmičevja. Slednje je zlasti bujno ob strugah rek, tako kot tudi šašje in ločje. Med spomladansko cvetje se uvrščajo barjanska vijolica, močvirska logarica, poletna kronica, prstasta kukavica ter ogrožena močvirska kukavica. Zmanjšuje se število primerkov zaenkrat še prisotnih močvirskega ušivca in močvirskega svišča, vsled gnojenja pa sta v zadnjem desetletju že izginili srednja rosika ter bela kljunka. Področje je tudi domovanje močvirskega petoprstnika ter trilistnega mrzličnika, sicer pa se na nekoliko bolj sušnih vresavah skrivajo tudi manj vlagoljubne rastline.

Izlet začnemo pri kulturnem domu Račna, kjer je urejeno parkirišče, zraven pa tudi igrišče z nekaj igrali za otroke. Pot je za kolo kar razgibana in ni primerna v vsakem obdobju. Kadar je več deževja, je lahko del poti ali zelo blaten ali pa celo pod vodo. Vmes se lahko ustavite pri lovskih opazovalnicah, naravnem poligonu za motorje in kolesa ter na koncu obiščete še ruševine gradu Boštanj. Malce naprej od cerkvice je tudi gostilnica, kjer si lahko privoščite osvežilno pijačo ali pa sladoled za otroke.

 

Zanimivosti

Močvirski tulipan ali močvirska logarica je rastlina iz družine lilijevk, ki raste v Evropi. Prepoznamo jo po cvetovih s šestimi venčnimi listi v obliki zvona, obrnjenih navzdol in obarvanih v značilnem škrlatno-rdečem vzorcu šahovnice. Cvetijo konec marca in v začetku aprila.
Vrsta je v Sloveniji zaščitena, najdemo pa jo na močvirnatih tleh kot je na primer tudi Radensko polje.

 

Gostinski lokal v bližini

Gostišče Krpan Grosuplje

Poskrbijo za lačne trebuščke tako staršev kot njihovih malih pustolovcev. Nudijo tako malice, kot kosila, nahajajo pa se v centru Grosuplja. Prijazna postrežba, zelo okusna hrana in pester meni vas bo prepričal, da se sem zagotovo še vrnete.

VEČ NAMIGOV ZA IZLETE NAJDEŠ NA Druzinski-izleti.si

logo_druzinski_izleti_kupikolo.si

Izhodišče: Kulturni dom Velika Račna
Razdalja: 6 km ( v eno smer)
Čas vožnje: 1-2 h
Težavnostna stopnja: 1/5
Primerno za: kolesa

Download

Fotogalerija

Parenzana s kolesom

banner-kolesarskih-poti-kupikolo_-800x300

Opis poti

Parenzana je kolesarska pot, ki v celotni dolžini meri 130 kilometrov- od Trsta pa vse do Poreča. Nekoč je tukaj potekala ozkotirna železnica, sedaj pa se po tunelih lahko spustimo le s kolesi. Železniška proga je obratovala med 1902-1935 in takrat predstavljala pomembno povezavo zaledja z obmorskimi kraji, ter tako močno pripomogla k razvoju gospodarstva. Če pot razdelimo po državah, potem v Italiji naredimo 13km, v Sloveniji 32 km in na Hrvaškem še preostalih 78km.

Postaje ob progi so bile zgrajene iz materialov, ki so bili značilni za pokrajino v kateri so se nahajale (les v alpskih deželah, opeka v nižinskih, kamen). Grajene so bile po pravilih avstro-ogrskih državnih železnic. Morale so biti estetske in funkcionalne. Velikost je bila odvisna od pomembnosti in velikosti kraja. Prva kategorija je imela stanovanja za več uslužbencev železnic, dve čakalnici in sanitarije za potnike. V to kategorijo so sodili: Koper, Lucija in Poreč.
Proga je pomenila življenje za kraje, saj je vlak vsak dan skozi hribovite, reliefno razgibale kraške predele Istre in poleg potnikov prevažal sol iz Pirana in Sečovelj, oljčno olje iz okolice Buj in Motovuna, sadje, zelenjavo, istrski kamen, apno, les, moko in vino. Zaradi številnih ovinkov in vzponov je bila povprečna hitrost vožnje zgolj 25 km/h, tako je celotno potovanje med Trstom in Porečem skupaj z vsemi postanki trajalo okoli 7 ur. Počasna vožnja je potnikom omogočila, da so lahko vmes skočili z vlaka, da so si odtrgali kašen sadež iz sadovnjakov.

Mi smo pot pričeli v Izoli in se preko Strunjana spustili v Portorož. Ko so otroci zavohali morski zraj se je bilo nujno potrebno ustaviti in namočiti nogice v slano vodo:) Z nekaj prepričevanja smo pot potegnili še do Sečoveljskih solin, ker si lahko ogledate bazene in hiške. V eno smer smo naredili slabih 13 km. Za nazaj smo ubrali enako traso, ki pa se enakomerno vzpenja, na kar je potrebno pripraviti male in pogumne kolesarje. Pot si lahko podaljšate recimo tako, da začnete v Kopru in na ta način pridobite še 8km ob obali.

Za konec smo si seveda privoščili še konkreten skok v morje in sicer na enem lepših delov na naši obali, Mesečevem zalivu. Priporočamo prav vsem!

Zanimivosti

V centru za obiskovalce v solinarski hiši je na ogled razstava o Krajinskem parku Strunjan z naslovom Park morja.

Razstava v treh jezikih orisuje vse pomembnejše značilnosti parka in pojasnjuje njihovo neločljivo povezanost z morjem. Razporejena po štirih stenah opisuje štiri različne obraze parka, predstavljene pod naslovi Kjer se srečujeta kopno in morje, Ščepec solin, Življenja polna morska laguna in Strunjanski klif, živa skulptura morja. V okviru razstave si lahko ogledate tudi film o Krajinskem parku Strunjan.

VEČ NAMIGOV ZA IZLETE NAJDEŠ NA Druzinski-izleti.si

logo_druzinski_izleti_kupikolo.si

Izhodišče: Izola
Razdalja: 13 km (v eno smer)
Čas vožnje: 1-1,5 h
Težavnostna stopnja: 1/5
Primerno za: kolesa

Download

Fotogalerija

Krožna medena pot s kolesom, Šenčur

banner-kolesarskih-poti-kupikolo_-800x300

Opis poti

Najboljše izhodišče za začetek izleta je parkirišče slaščičarne Medeni vrt. Pot nas vodi proti severu, kjer se pred nami kot na platnu razprostirajo prelepe gore-Kriška gora, Tolsti vrh, Storžič, Hudičkov boršt, Grintovec ter Krvavec. Pot je asfaltirana in namenjena tako sprehajalcem, kot tudi kolesarjem ter vodi v smeri Visoko. Pred električno postajo se odcepi desno na makedamsko pot (piknik prostor- zasaditev smrek), po 50 metrih pa zavije nazaj proti Srednji vasi. Glejte oznako Srjanska učna pot.

Na tem prelepem sprehodu lahko starši podučite svoje male vandrovčke o naravi tudi preko zanimivih panojev, kjer izveste veliko novega o gozdnih živalih. Kmalu nas po slabem pol kilometra poti pozdravi cerkev Sv. Rozamunde v Srednji Vasi, ki ima dva oltarja in posebej stoječi zvonik. Če se odločite za kratek postanek na bližnjem jezercu, potem zavijte pri cerkvi Sv. Rozamunde levo.

Jezero se nahaja le slabih 200 merov proti vzhodu in je bivališče številnim pticam ter ribam. V sklopu parka je tudi drevored z imeni posajenih drevesnih vrst. na koncu dravoreda vas pričaka novo otroško igrišče.

Lahko pa nadaljujete po makedamski poti do prvih hiš v Srednji vasi in nato po ulici, ki je vzporedna glavni cesti proti Šenčurju in naprej proti našemu sladkemu cilju- Medenemu vrtu.

Zanimivosti

Zakaj Šenčurjanom pravijo godlarji?

Včasih so od hiše do hiše hodili berači ter prosili za hrano in denar. Tako je nekega dne v Šenčur prišel berač iz drugih krajev. Napotil se je k neki hiši, kjer so ravno zajtrkovali, ter prosil za zajtrk. Vas zanima kaj se je zgodilo? Ta zanimiva legenda pripoveduje o tem, kako so Šenčurjani postali znani po godli. In zakaj je Šenčur vas krompirja?

Gostinski lokal v bližini

Medeni vrt

je sladka medena oaza na obrobju vasi Šenčur. Vabi s slastnimi torticami Magušar, odlično kavico, sladoledom in prigrizki. Ob lepem vremenu se lahko pocrkljate na sončni terasi, otrokom pa je na voljo otroško igrišče. V slaščičarni imajo tudi previjalno mizico za dojenčke. Dobrodošli so tudi naši hišni ljubljenčki.

VEČ NAMIGOV ZA IZLETE NAJDEŠ NA Druzinski-izleti.si

logo_druzinski_izleti_kupikolo.si

Izhodišče: slaščičarna Medeni vrt-Šenčur
Razdalja: 4 km
Čas vožnje: 40 min s kolesom
Težavnostna stopnja: 1/5
Primerno za: vozički , nosilke , od 3 – 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa

Download

Fotogalerija

Kranjska Gora-Zelenci s kolesom

banner-kolesarskih-poti-kupikolo_-800x300

Opis poti

Mi smo tokrat raziskovali ta prečudovit konec Gorenjske na kolesu, izlet pa lahko opravite tudi z vozičkom ali peš (primerno za otroke nad 4 leti starosti). Mi smo avtomobil pustili kar na parkirišču pod smučiščem in se odpravili raziskovat okolico s kolesi.

Jezerce Zelenci odkrijete takoj za vasjo Podkoren na južni strani magistralne ceste. V tem naravnem rezervatu je našlo dom veliko zanimivih rastlinskih vrst, tudi mesojede rosike, med živalskimi pa so bogato zastopane dvoživke in ptiči gnezdilci. Leži na severnem robu Triglavskega narodnega parka, na jugu jih oklepa z gozdom poraščeni Vitranc, na severu pa prav tako poraščene Karavanke. Močvirje z barjem Drni, je dolgo okoli 1200 metrov, široko povprečno 150 metrov, v najširšem delu okoli 200 metrov, v najožjem pa borih dvajset. Na skrajnem zahodnem delu močvirja je jezero smaragdno zeleno, iz katerega vrejo iz plasti jezerske krede, ki daje vodi značilno modrozeleno barvo. Tu so številni izredno čisti in hladni izviri. Prav zaradi barve je jezero z močvirjem dobilo ime Zelenci.

Izlet lahko z malo starejšimi mulčki podaljšate do Planice, vendar je od Zelencev do Planice potrebno premagati kar nekaj višinske razlike. Za ta podvig bi svetovali starost kolesarja vsaj 6+ starosti, lahko tudi mlajši, a z obilo kondicije:) Višinsko razliko celotne poti lahko preverite v priloženem grafu spodaj.

Zanimivosti

Voda ima približno 6°C. Brrrrr.

Zelenci z okolico so bili leta 1992, z odlokom občine Jesenice, razglašeni za naravni rezervat. Pri Zelencih izvira Sava Dolinka. Po posebni leseni brvi se lahko brez škode za naravo sprehodite do jezera in po močvirnati okolici. Nepozabno zeleno doživetje.

Gostinski lokal v bližini

Brunarica Kosobrin

je pravi »zaklad« za vse, ki radi uživate v prijetnem in avtohtonem okolju. Najdete jih na poti od Kranjske Gore proti Zelencem, pot je lepo prevozna tudi za otroške vozičke, poganjalčke in kolesa.
Na vrtu in ob pokritem kurišču lahko uživate v izbrani ponudbi pijač in napitkov. V Kosobrinovi mini kuhinji vam prijazna dekleta vsak dan pripravljajo jedi na žlico, štrudle in vse kar vas bo spomnilo na topel dom naših babic. Okolje, v katerem najdete to hišico iz pravljice, je naravnost čudovito! Za brunarico se razprostira prelep travnik, kjer se otroci lahko igrajo, ob gostišču pa je otrokom na voljo tudi peskovnik. Za dojenčke imajo previjalno mizico. Gostišče je naklonjeno našim štirinožnim prijateljem.

 

VEČ NAMIGOV ZA IZLETE NAJDEŠ NA Druzinski-izleti.si

logo_druzinski_izleti_kupikolo.si

Izhodišče: Parkirišče pri smučišču v Kranjski Gori
Razdalja: 4 km do Zelencev+ 5 km do Skakalnega centra Planica
Čas vožnje: 1h s kolesom do Zelencev + (1 h do Planice)
Težavnostna stopnja: 1/5
Primerno za: vozički , nosilke , od 3 – 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa

Download

Fotogalerija

Kranjska Gora s kolesom

banner-kolesarskih-poti_KUPIKOLO-800x300

Opis poti

Slovenija je res zelena dežela in kadar razmišljamo o njenih „pljučih“ bi verjetno lahko navedli več posebnih krajev. Malo pa je takih, ki bi po slovesu in nešteto možnostih preživljanja prostega časa prekašalo Kranjsko Goro.
Kranjska gora je naselje, središče občine in pomembno turistično ter zimskošportno središče, ki stoji v zgornjem delu Savske doline ob izlivu Pišnice v Savo Dolinko. Okrog starega vaškega jedra je zgrajen nov, večinoma turistični del naselja s hoteli, počitniškimi stanovanji in hišami, rekreacijskimi objekti, trgovinami in žičnicami, ter smučarskimi progami in omrežjem kolesarskih in peš poti.
Ena lepših in urejenih kolesarskih poti nas vodi od Mojstrane pa vse do Jezera Jasna. Mi smo izlet malce skrajšali in pot pričeli pri vasi Belca, takoj za znamenito konstrukcijo rdečega železnega mostu. Kolesarska je ob lepem vremenu kar popularna, zato se je potrebno držati svoje strani kolesarske poti in kakšen komentar tudi preslišati:) Ko prispemo v Kranjsko Goro se lahko odpočijemo že tam, priporočamo pa, da zberete še nekaj moči in odkolesarite do jezera.
Jezero Jasna je kraj, kjer si lahko odpočijemo telo in duha in uredimo svoje misli. Ta prelepi biser, obdan z vrhovi Julijskih gora, vas bo pomiril in hkrati napolnil z novo energijo. Voda v jezeru Jasna je kristalno čista. Jezero je eden najlepših zakladov Slovenije.

 

Zanimivosti

Ruska kapelica je postavljena v spomin ruskim vojakom, ki jih je zasul snežni plaz med gradnjo ceste čez gorski prelaz Vršič. Kapelica je urejena v pravoslavnem slogu, ki izraža vero vojakov. Zgradili so jo leta 1916. Spomenik na grobu je v obliki piramide z napisom v ruščini: Sinovom Rusije. Ruska kapelica je vpisana v Register kulturne dediščine Slovenije in je zares vredna ogleda.

 

Gostinski lokal v bližini

Brunarica Kosobrin

je pravi »zaklad« za vse, ki radi uživate v prijetnem in avtohtonem okolju. Najdete jih na poti od Kranjske Gore proti Zelencem, pot je lepo prevozna tudi za otroške vozičke, poganjalčke in kolesa.
Na vrtu in ob pokritem kurišču lahko uživate v izbrani ponudbi pijač in napitkov. V Kosobrinovi mini kuhinji vam prijazna dekleta vsak dan pripravljajo jedi na žlico, štrudle in vse kar vas bo spomnilo na topel dom naših babic. Okolje, v katerem najdete to hišico iz pravljice, je naravnost čudovito! Za brunarico se razprostira prelep travnik, kjer se otroci lahko igrajo, ob gostišču pa je otrokom na voljo tudi peskovnik. Za dojenčke imajo previjalno mizico. Gostišče je naklonjeno našim štirinožnim prijateljem.

VEČ NAMIGOV ZA IZLETE NAJDEŠ NA Druzinski-izleti.si

logo_druzinski_izleti_kupikolo.si

Izhodišče: vas Belca, ob cesti opazite rdeč železni most
Razdalja: 9 km (v eno smer)
Čas vožnje: 1-2 h
Težavnostna stopnja: 1/5
Primerno za: kolesa

Download

Fotogalerija

Kranj – Škofja Loka s kolesom

banner-kolesarskih-poti_-800x300-10

Opis poti

Na gorenjskem delu Slovenije je bil to naš prvi kolesarski izlet. Če iščete zares prijetno doživetje, ki vas na obeh koncih lahko razveseli z lepim mestom, potem je to super izbira. Mi smo štartali iz Labor, pri koncu table Kranj v smeri Medvod. Bodite pozorni, saj ni označenega parkirišča, avto pa se pusti kar ob cesti. Pot je v eno smer dolga 9 kilometrov. Po nekje 1.5km prvič prečkamo železniško progo, ki je varovana z zapornicami. Tukaj zavijemo desno in nadaljujemo proti Škofji Loki. Cesta je asfaltirana, malo prometna, ponekod pa je dovoljeno samo za kmetijsko mehanizacijo.
Na poti ni vzponov, zato bi jo zmogli tudi mlajši otroci s poganjalčki, problem zna biti le dolžina. Če se peljete v opisano smer, potem je zadnji kos najslikovitejši, saj imate pogled na eno izmed lepših srednjeveških mest in njen grad- Škofjo Loko. Seveda je super tudi to, da se v mestu lahko odpočijemo in mulcem privoščimo prislužen sladoled.

Sprehodite se skozi starodavno mestno jedro Škofje Loke, preživite nekaj igralnih trenutkov na igrišču Zamorček in se povzpnite na škofjeloški grad, od koder je lep razgled na Loko in okolico.

Škofjeloško območje je posejano s številnimi gradovi in dvorci. Prvi so zgrajeni že v 13. stoletju, spet drugi so dobili povsem novo podobo po velikem potresu leta 1511, najmlajši pa so bili zgrajeni »šele« v 17. stoletju. V njih se prepletata bogastvo preteklih časov in legend.

Zgrajeni so na skrbno izbranih lokacijah, ki še danes jemljejo dih obiskovalcem od blizu in daleč. V nekaterih so urejeni tudi muzeji, ki s svojimi zbirkami vabijo obiskovalce, da se spoznajo z zgodovino in načinom življenja na Škofjeloškem v preteklih stoletjih. Obiščite škofjeloški grad in zanimiv grajski vrt za gradom, kjer lahko spoznate pretekle ljudske običaje.

 

Zanimivosti

V tako lepi, tako mistični srednjeveški Škofji Loki si z navdihi iz preteklosti ustvarjate lastne nove spomine. Škofja loka je mesto Škofjeloškega pasijona, najstarejše slovenske drame. Vsakih 6 let lahko tudi vi sami postanete udeleženec te zanimive uprizoritve, pri kateri nastopa in sodeluje na stotine krajanov!

 

Gostinski lokal v bližini

Kavarna Pri Homanu

Stara Loka ima v vseh letnih časih poseben čar. Ena izmed najboljših loških kavarn ponuja pestro izbiro tortic, sladoled za vsak še tako zahteven okus in tople napitke (kavice, čajčke, vročo čokolado) ter tudi osvežilne napitke. Naj bo krajši postanek prav v središču mesta, kjer lahko začutite pristen mestni utrip Loke. Kavarna ima tudi otroško igrišče, na terasi pa so nadvse dobrodošli tudi naši hišni ljubljenčki, ki se lahko hladijo v senci velike mestne lipe.

 

VEČ NAMIGOV ZA IZLETE NAJDEŠ NA Druzinski-izleti.si

logo_druzinski_izleti_kupikolo.si

Izhodišče: parkirišče pri Laborah
Razdalja: 9 km
Čas vožnje: 1 h
Težavnostna stopnja: 1/5
Primerno za: vozički , nosilke , od 3 – 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa

Download

Fotogalerija

Krajinski park Tivoli, Šišenski hrib, Koseški bajer s kolesom

banner-kolesarskih-poti_-800x300-9

Opis poti

Doživite ZELENO Ljubljano. Obiskali smo Krajinski park Tivoli, Rožnik, Šišenski hrib in v družbi Andreja Verliča iz Službe krajinski park Tivoli,Rožnik, Šišenski hrib, javnega podjetja VOKA SNAGA, spoznali Ljubljano iz čisto druge perspektive. Pot je primerna tako za hojo, kot družinsko kolesarjenje z našimi najmlajšimi.

Dela prost poletni dopoldan smo izkoristili za obisk naše prestolnice in doživeli lep družinski izlet, ki je potekal povsem po okusu najmlajših članov naše družine. Veliko tekanja in igranja po gozdu ter travnikih ter nekaj obveznih postankov za malico. Ustavili in “strokovno” preučili smo kar tri otroška igrišča, se posladkali in odpočili v treh kavarnah ter zaključili izlet ob Koseškem bajerju, kjer smo opazovali labodjo družinico.

Pot smo pričeli v Tivoliju pri vhodu ob rastlinjaku, ki se nahaja tik ob Tivolskem ribniku. V njem za predstavitev zanimivih rastlin skrbi Botanični vrt Ljubljana. Ogledali smo si del Jesenkove učne poti, se napotili ob Šišenskem hribu ter nadaljevali do Rekreacijskega centra Mostec naprej, vse do Koseškega bajerja.

Prav na začetku naše poti, smo na levi strani opazili čebelnjak ter čebelnik, ki se nahajata ob rastlinjaku. Zanimiv za otroke je tudi Tičistan, ki ga najdete prav na tej poti. Tu so nameščene številne ptičje gnezdilnice, pozimi tudi krmilnice. Tudi veverice so v parku postale do ljudi zelo zaupljive in tudi mi smo jo srečali. Več o stiku z živalmi v parku najdete tudi pod našo rubriko Zanimivosti.

Opisan izlet je primeren tudi za toplejše poletne dni, saj poteka pot ves čas po gozdu. Naj se pohvalimo, da smo bili na tem izletu zelo Eko. Odločili smo se, da se na pot iz Kranja v Ljubljano ter nazaj domov pripeljemo z vlakom, ki nas je pripeljal vse do postaje Ljubljana-Tivoli, kjer se prične predlagan družinski izlet.

Pot je dolga 7 km in je primerna za otroški voziček, kolesarjenje z otroki ter hojo z otroki starosti od 4 leta dalje. Čeprav je pot iz Tivolija do Rekreacijskega centra Mostec gozdna, je lepo urejena, voziček smo morali malo privzdvigniti le na enem delu poti skozi gozd.

Tudi na zemljevidu lahko vidite, da izlet poteka čez park Tivoli, s prvim postankom na otroškem igrišču ob ribniku, sledil je kratek postanek za kavico in sladoled v kavarni Bienale, ki se nahaja v Gradu Tivoli, nato nadaljevanje izleta po pobočju Šišenskega hriba, kjer smo prevozili del Jesenkove poti ter se poučili o številnih drevesnih vrstah v parku (celotna Jesenkova pot je sicer dolga 3 km). Pot nas je po hladni senci dreves vodila mimo stolpa stare Bloudkove skakalnice “na Galetovem” do smučarsko skakalnega centra Ilirije, kjer smo si ogledali trening naših mladih skakalnih upov. Prispeli smo v Rekreacijski center Mostec, kjer smo se ob odlični pehtranovi potici  in prestah spočili in preiskusili drugo otroško igrišče.

Pot smo nadaljevali do Koseškega bajerja, kjer smo si ogledali mlado labodjo družinico. Nadzornik krajinskega parka Andrej nam je razkril veliko zanimivosti o rastlinskih ter živalskih vrstah živečih v parku ter nas tudi podučil o bontonu, ki je zaželjen za obiskovalce parka. Naša psička Juna je bila v parku ves čas na povodcu in tudi mi smo pazili, da s svojim obiskom nismo vzemirjali ptic, veveric ter drugih obiskovalcev parka. Verjetno se tudi vi strinjate, da si tako lepo urejen park, s pestrim rastlinskim in živalskim svetom zasluži, da ostane prav tak tudi vnaprej!

Park Tivoli je zaradi bližine centra mesta odlična priložnost za umirjeno preživljanje prostega časa tudi za starše z malimi in nekoliko večjimi otroci. Na tivolskih poteh in travnikih lahko otroci brezskrbno tekajo. Park Tivoli ponuja dve večji otroški igrišči – prvo ob Tivolskem ribniku in drugo ob bazenu Tivoli. Obe igrišči ponujata zanimiva otroška igrala, namenjena predvsem predšolskim otrokom, ter dovolj sence za umik pred soncem. Igrala najdemo tudi pri Kopališču Tivoli, pri Minigolfu in pri Tivolskem gradu.

Učna pot ob Koseškem bajerju je prav tako izredno zanimiva za otroke in nas popelje po 850 m dolgi poti okoli bajerja in na petih točkah predstavi prebivalce in življenjska okolja Koseškega bajerja, kot na primer poplavni gozd in mokrišča. Še preden smo obhodili bajer, je sledil kratek postanek na tretjem otroškem igrišču in nato zanimiv pogovor z Andrejem Verličem, v prijetni senčki Kavarne Lokus, o živalskih in rastlinskih vrstah živečih v parku.

V kolikor ste se na predlagan izlet odpravili peš, se lahko do izhodišča vrnete z mestnim avtobusom. Kolesarji pa le urno nazaj do glavne (ali najbližje) železniške postaje.

Izlet poln lepih vtisov in novih znanj ter spoznanj. Predvsem to, da je izlet v prestolnico lahko po otroško igriv, zabaven, zanimiv in kljub velikemu mestu v objemu prelepe narave.

Ste vedeli?

Kot zanimivost naj vam razkrijemo še to, da je območje Rožnika, Šišenskega hriba in Koseškega boršta pomembno tako z vidika varstva naravnih vrednot in krajinskih značilnosti, kot z vidika ohranjanja biotske raznovrstnosti. Na celotnem območju Krajinskega parka je namreč znanih več kot 700 rastlinskih vrst.

Spoznajte ZELENO Ljubljano, podajte se skupaj z otroki na družinski izlet po Krajinskem parku Tivoli, Rožnik, Šišenski hrib.

Še nekaj namigov in koristnih povezav za starše:

Zanimivosti

Poznate legendo o nastanku Ljubljane?

Ljubljano naj bi po legendi ustanovil mitološki grški junak Jazon. Z ukradenim zlatim runom je potoval prek črnega morja navzgor po rekah Donavi, Savi in nazadnje Ljubljanici, vse do njenega izvira. Tam naj bi ob velikem jezeru živela pošast, ki jo je Jazon premagal in ubil. Ta pošast je dobila lik v Ljubljanskem zmaju, ki danes domuje v ljubljanskem mestnem grbu in na Zmajskem mostu.

Gostinski lokal v bližini

  • Caffe Bienale na Tivolskem gradu, kjer lahko dan začnete ob kavici s pogledom na Jakopičevo sprehajališče.
  • V koči Rekreacijskega društva Mostec so nas presenetili z domačo pehtranovo potico in hrustljavimi prestami.
  • Kavarna Lokus ob Koseškem bajerju v prijetnem chill out ambientu nudi slastne prigrizke, osvežilne pijače in sladoled, za lepo urejenem vrtu pa imajo tudi  trampolin za otroke. V lokalu je na voljo tudi previjalna mizica.

Vsi trije gostinski lokali se nahajajo na opisani poti, tu se lahko na družinskem izletu okrepčate, spočijete, poigrate na otroških igriščih in previjete male ritke;)

 

VEČ NAMIGOV ZA IZLETE NAJDEŠ NA Druzinski-izleti.si

logo_druzinski_izleti_kupikolo.si

Izhodišče: Železniška postaja Ljubljana-Tivoli, vstop pri rastlinjaku Tivoli
Razdalja: 7,5 km (Tivoli-do Koseškega bajerja)
Čas vožnje: 2 h
Težavnostna stopnja: 1/5
Primerno za: vozički , nosilke , od 3 – 6 let , 6+ let , kolesa

Download

Fotogalerija

Jezersko-Šenkova domačija s kolesom

banner-kolesarskih-poti_kupikolo-800x300

Opis poti

Pot, ki jo opisujemo je lahko prav lepa kolesarska tura za male kolesarje. Na opisan izlet se lahko podate peš, z otroškim vozičkom, poganjalčki ali s kolesom. Pot ni naporna, moramo pa tudi izpostaviti, da je prav cilj oz. motivacija otrok pri njihovih prvih kolesarskih turicah zelo pomembna. In prav tu imate starši aduta v rokavu. Na Šenkovi domačiji ne manjka simpatičnih domačih živalic; kokoške, goske, račke, kravice, psi, mucki in še kakšna pernato ali kosmato bitje bi se našlo. Na kolo in gas…

Jezersko je zelena dolinica, ograjena na vzhodu z vencem Savinjskih Alp, ki so se v živahnem zemeljskem gibanju dvignile proti nebu pred šestdesetimi milijoni let. Na Jezerskem lahko opravimo kar nekaj lepih izletov tudi z malimi otroki, predlagamo vam naslednjo. Avto pustite za gostilno pri Planšarskem jezeru in se odpravite po asfaltirani cesti, ki vodi za gostiščem desno. Pot vas vodi mimo vikendov in hiš, nato pa zavije navzgor levo v hrib. Sledite tabli Jenkova kasarna. Vozite se mimo dvorišč in nato zavijete v smeri kampa-Šenkova domačija, kjer se po dvorišču sprehajajo kokoši, race in druge domače živalice. Srečate se s konji in ovcami. Tu si lahko privoščite kosilo ali pa na tej domačiji preživite lepe družinske počitnice.

Šenkova domačija je ena redkih slovenskih kmetij, kjer se je ohranila zasnova srednjeveške samozadostne kmečke naselbine, saj se je ohranila večina uporabljanih poslopij. Postavljena je bila najbrž potem, ko je odteklo jezero, in je bila ena prvih svobodnih kmetij v dolini. Letnica postavitve Šenkove hiše, ki je z odlokom iz leta 1949, zavarovana kot kulturni spomenik, se ni ohranila. V nekaterih domačih zapisih se pojavljata letnici 1517 in 1533, kar kaže na to, da se hiša bliža svoji 500-letnici. V kolikor planitrate tu postanek za kosilo ali nameravate na Jezerskem preživeti nekaj dni se naročite po telefonu: 031 777 188.

Predlagana kolesarska tura je lepa krožna pot (naš gpx poti vam prikazuje le polovico poti, do domačije), lahko se vrnete po isti poti ali naredite krožno pot, pri tej sledi krajši spust nazaj proti jezeru.

Zanimivosti

Ste vedeli, da je Jezersko solčavska ovca- avtohtona slov. pasma ovac?

Slovenci smo ponosni  na našo jezersko-solčavsko ovco, ki je naša avtohtona slovenska pasma. V krajih Jezersko in Solčava je bila reja ovc v preteklosti množična in odlično organizirana. Naša ovca je lepa; večinoma je bele barve, nekatere so tudi temne. Okoli oči ima značilna “očala” ali “solzo”. Jezersko-solčavska ovca je del naše slovenske naravne in kulturne dediščine.

 

Gostinski lokal v bližini

 

Na Šenkovi domačiji

si prizadevajo ohranjati stare domače jedi, ki so jih kuhale naše babice in so neločljivo povezane z življenjem na kmetiji, praznovanji in spremembami letnih časov. Kulinariko prilagajajo tudi željam gostov in poskušajo starim jedem vdihniti nov pomen. Za uživanje v njihovih kulinaričnih dobrotah je zaenkrat obvezna predhodna najava. Prelepa narava in pristno navdušenje otrok nad domačimi živalmi je odlična ideja za lep družinski izlet ali kar počitnice, saj so gostom na voljo tudi sobe, apartmaji ter kamp.

VEČ NAMIGOV ZA IZLETE NAJDEŠ NA Druzinski-izleti.si

logo_druzinski_izleti_kupikolo.si

Izhodišče: Parkirišče Planšarskega jezera Jezersko
Razdalja: 2 km
Čas vožnje: 0.5 h s kolesom
Težavnostna stopnja: 1/5
Primerno za: vozički , nosilke , od 1 – 3 let , od 3 – 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa

Download

Fotogalerija

Izvir reke Krke s kolesom

banner-kolesarskih-poti_-800x300-7

Opis poti

Obiščite lepote narave iz nadaljevanke Reka ljubezni. A sama narava in okolica ponujata obiskovalcu še precej več; mir, lep sprehod čez idilične dolenjske vasice, prijazna dobrodošlica ljudi. Izvir reke Krke nas je navdušil, zato vam predlagamo lep družinski izlet. Lep krožni izlet lahko opravite tudi s kolesom, skirojem, otroškim vozičkom ali poganjalčkom. Pot poteka po večini po asfaltirani lokalni cesti, krajši del poti vozite po makedamu. Opisana pot je krožna, tako, da se po slabi uri kolesarjenja vrnete nazaj na vaše izhodišče-parkirišče pri cerkvi.

Opisani družinski izlet je primeren za pešačenje z otroki starosti nad 2-3 leta. Pot do izvira Krke lahko opravimo tudi s kolesom (v tem primeru boste hitrejši), z vozičkom za otroke ali nosilko. Čeprav je z vozičkom krožen povratek nekoliko otežkočen, smo mi vseeno prevozili 50 metrov po travniku in tako nadaljevali krožno pot do izhodišča. Možna pa je seveda vrnitev nazaj glavno cesto. Do izvira Krke se lahko sprehodimo tudi z otroki starimi do 2 leti. V temu primeru priporočamo, da se izognemo lokalni cesti do vasi Gradiček in se zapeljemo do parkirišča pri izviru Poltarice. Izlet lahko po dolžini poti prilagajate, glede na zmožnost hoje vaših najmlajših.

Ob prihodu v naselje Krka boste začudeni nad mogočno vaško cerkvijo, kjer tudi pustite avtomobil. Nekoliko naprej, slabega pol kilometra od parkirišča vas bo presenetil izvir Poltarice. Potok, ki bi mu lahko rekli tudi rečica, je prvi pritok reke Krke in izvira na več mestih pod skalami ob vznožju strmega gozdnatega pobočja. Na skali nad izvirom je nekoč stal močno utrjen srednjeveški grad Vrhkrka, katerega prisotnost potrjujejo zanimive ruševine. Če sledite poti nad izvirom, najdete vhod v jamo Poltarico, ki pa je za turiste zaprta. Lepo urejena, mirna vaška pot nas vodi naprej skozi vasico Gradiček. Na sprehodu namenite nekaj minut tudi počitku, table na poti vas bodo spomnile na prizore iz nadaljevanke Reka ljubezni. In prav tu je bilo prizorišče snemanja vsem dobro znane slovenske nadaljevanke. Za Gradičkom se sprehodimo do izvira Krke. Usmerjajo vas dobro vidne table.

Na delu, kjer prečkate travnik boste v primeru, da ste se na izlet odpravili s kolesom morali kolo voziti ob sebi, a le krajši del poti, cca 20 m. No, najbolj urni kolesarji bodo prevozili tudi ta del:)

Tik ob izviru se nahaja Krška jama, ki si jo lahko ob predhodni najavi tudi ogledate. Krška jama je suha izvirna jama, ki podzemno vodo bruha le ob daljših deževjih. Vanjo se steka vodovje s celotnega Radenskega polja. Naj vas naš opis in GPX poti usmerjata po tem lepem družinskem izletu.

Zanimivosti

Krška jama se odpira nad izvirom reke Krke severno od vasi Gradiček. To je vodoravna jama, iz katere bruha podzemska voda le ob povodnji. Za vhodom je prostorna dvorana z mestoma zasiganimi stenami. Dolga je dobrih 200 in široka do 30 metrov. Strop oblikujejo uravnani kamniti skladi. Tla prekrivajo grušč in veliki balvani, na vzhodnem delu nagrmadeni vse do stropa. Dvorano zaključuje 30 metrov dolgo sifonsko jezero.

Ali ste vedeli?

Krška jama je v nemirnih časih nudila zavetje domačinom, o čemer govori tudi Jurčičeva povest Jurij Kozjak. Prvi, ki je zabeležil svoj obisk Krške jame, je bil Valvasor v 17. st. Prvi načrt jame je leta 1887 izrisal V. Hrasky, ki je vodil melioracije v zaledju izvira Krke. Glavni vhod so leta 1935 razširili, da bi omogočili hitrejši odtok podzemne vode in razrešili problem poplav na Radenskem polju.

Ob tem so z razstreljevanjem razpoke nad sifonskim jezerom skušali najti nadaljevanje jame leta 1954, kar pa jamarskim potapljačem uspelo šele leta 1995 – 1996. Ti so v globini sifonskega jezera preplavali labirint podvodnih rovov, ki po 210 metrih pripeljejo v 60 metrov dolgo končno Vrhovčevo dvorano. Skupna dolžina raziskanih rovov tako znaša 490 metrov.

Za obisk jame se je potrebno naročiti. Več informacij lahko dobite na:

Slavko Pajntar – Pinki  + 386 (0)41 276-252 ali + 386 (0)31 350-003

Vstopnina za ogled Odrasli 3,00  EUR, dijaki do 18 leta in otroci 2,00  EUR, predšolski otroci brezplačno.

Gostinski lokal v bližini

Domačija Javornik,

kjer so včasih le izposojali kanuje in pekli postrvi, je postala gostilna zato, ker je na Slovenskem premalo takšnih, ki znajo nesporno lepoto naše narave tako pristno združiti z okusnostjo naših jedi. Če drugje ne ješ postrvi, jih pri Javorniku ob Krki vzljubiš! Poiščite svoj prostor za odlično kosilo na travi in leseni terasi tik ob reki pod izvirom. Kužki v gostišču niso dovoljeni.

 

VEČ NAMIGOV ZA IZLETE NAJDEŠ NA Druzinski-izleti.si

logo_druzinski_izleti_kupikolo.si

Izhodišče: parkirišče pri cerkvi
Razdalja: 4 km
Čas vožnje: 40 min s kolesom
Težavnostna stopnja: 1/5
Primerno za: vozički , nosilke , od 1 – 3 let , od 3 – 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesakolesa

Download

Fotogalerija

Gajševsko jezero – Ljutomer s kolesom

banner-kolesarskih-poti_kupikolo_-800x300

Opis poti

Podajte se na sproščujočo kolesarsko turo okrog prelepega Gajševskega jezera. Sami presenečeni nad lepo urejenimi potmi, klopcami ob jezeru in sproščujočim petjem ptic, smo prepričani, da se v ta del Slovenije prav gotovo kmalu vrnemo.

Gajševsko jezero je umetno akumulacijsko jezero na reki Ščavnici, ki leži med krajema Gajševci in Grabami pri Ljutomeru v Občini Križevci. Nastalo je leta 1973 z izgradnjo nasipa, s katerim so zajezili Ščavnico in s tem ustvarili rezervoar za izlivanje poplavnih voda. V času normalnega vodostaja je plitvo in zamuljeno, s povprečno globino manj kot 3m.
Znano je predvsem kot največji in najbogatejši ribolovni revir v okolici. Z ribolovnim režimom upravlja Ribiška družina Ljutomer, ki vzdržuje del v velikosti 10 ha kot ribji rezervat. V jezeru je veliko rib roparic, krapov ter somov. Gajševsko jezero je zaradi ravninske lege in relativno konstantnih vetrov priljubljeno tudi med surferji ki ob primernih vetrovnih pogojih množično prihajajo iz vse Slovenije in tudi iz okoliških držav. Sama voda je žal dokaj onesnažena z gnojili, dodatno pa je še preobremenjena z ribami, kopanje je zato odsvetovano.
Okrog jezera poteka zelo lepo urejena peščena pot v dolžini 4 kilometrov, ki je obrobljena z lesenimi deščicami. Otroci bodo navdušeni nad pestrim živalskim svetom, izlet pa bodo tako peš, kot s kolesom, zmogli tudi tisti najmlajši.

Avto lahko pustite ob cesti na označenih mestih.

 

Zanimivosti

Park doživetij Križevci je še ena izmed aktivnosti, ki bo navdušila tako podmladek kot starše. Temelji na celostni obravnavi gozda kot prostora za sproščanje in rekreacijo. Urejena je krožna rekreacijska pot, ki vključuje različne tematske sklope. Vadite lahko ravnotežje, koordinacijo, uživate na zip line-u…zabava zagotovljena.

 

Gostinski lokal v bližini

Gostilna in picerija Šadl

Otroci bodo prišli na svoj račun z odličnimi picami. Gostilna je znana naokoli in veseli smo, da so jo priporočili tudi nam, saj smo bili tako s ponudbo kot s postrežbo zelo zadovoljni.

 

VEČ NAMIGOV ZA IZLETE NAJDEŠ NA Druzinski-izleti.si

logo_druzinski_izleti_kupikolo.si

Izhodišče: ob cesti
Razdalja: 4 km
Čas vožnje: 40 min s kolesom
Težavnostna stopnja: 1/5
Primerno za: vozički , nosilke , od 3 – 6 let , 6+ let , kolesaet , poganjalčki, kolesa

Download

Fotogalerija