Kolesarska pot po Menišiji

kolesarska-pot-po-menisiji-kupikolo.si-800x300

KRATEK OPIS

Krožna pot se začne v Begunjah in poteka po gozdni poti mimo izvira Brejnic skozi Koželjski graben in vas Kožljek do vasi Dobec, skozi Bezuljak in nazaj do Begunj.

Del kolesarske poti je speljan tudi po Naravoslovni učni poti Menišija, tako da ob njej lahko spoznate številne kraške pojave, jame, brezna, gozdove in značilne kraške travnike.

Če si boste za izhodišče izbrali parkirišče ob Dolenjem Jezeru, do Begunj lahko prikolesarite ob vznožju Slivnice mimo vasi Brezje, nazaj pa se do Cerknice vrnete po stari poti mimo strelišča in Kamne gorice. Na ta način se izognete glavni cesti med Cerknico in Begunjami, ki je zaradi prometa za kolesarjenje manj primerna.

VIR: TIC CERKNICA

Izhodišče: Dolenje Jezero/Begunje pri Cerknici
Razdalja: iz Dolenjega Jezera 35 km, iz Begunj 22 km
Višinska razlika: /
Čas vožnje: 3 h
Težavnostna stopnja: 2/5
Podlaga: Dolenje Jezero-Begunje asfalt; učna pot 2/3 makadam, 1/3 asfalt

Fotogalerija

Kolesarska pot Jezerko

kolesarska-pot-jezerko-kupikolo.si-800x300

KRATEK OPIS

Kolesarjenje po poteh jezerskega moža Jezerka, ki naj bi po legendi živel v luknjah ob Cerkniškem jezeru. Kolesarska pot ob jezeru in Rakovem Škocjanu ponuja obilo priložnosti za ogled takšnih in drugačnih kraških pojavov.

S parkirišča ob Dolenjem Jezeru krenete proti Otoku, kolesarite skozi vas, nato pa zavijete desno in se po južnem robu Cerkniškega jezera peljete ob vznožju Javornikov. Po kakih 10 km od vasi Otok pridemo do razgledne točke na Cerkniško jezero. Tu zavijemo levo proti Rakovem Škocjanu, mimo Malega naravnega mostu, čez Velikega, nato pa desno in po krožni poti nazaj. Pot iz Rakovega Škocjana nadaljujemo skozi Zelše, v Podskrajniku zavijemo desno in se skozi industrijsko cono peljemo do Dolenje vasi. V Dolenji vasi pa desno, nato levo čez mostiček in nazaj do Dolenjega Jezera.

Na poti se peljete mimo bruhalnika Suhadolice, Velike in Male Karlovice, Velikega in Malega naravnega mosta, Zelške cerkve in še in še.

VIR: TIC CERKNICA

Izhodišče: Dolenje Jezero
Razdalja: 29 km
Višinska razlika: 230 m.n.v.
Čas vožnje: 3 h
Težavnostna stopnja: 2/5
Podlaga: makadam
Povezava: Bikemap

Download

Fotogalerija

Kolesarska pot “Coprnica”

kolesarska-pot-coprnica-kupikolo.si-800x300

KRATEK OPIS

S Cerkniškega jezera na zacoprano Slivnico in nazaj. Pot, polna lepih razgledov, a zaradi vzpona na Slivnico primerna le za dobro pripravljene kolesarje.

Pot začnete ob Dolenjem Jezeru in se odpravite proti vasi Otok. Nadaljujete skozi naselja ob vzhodnem robu Cerkniškega jezera, kjer imate na okoliških turističnih kmetijah in restavracijah nekaj priložnosti, da se ustavite in okrepčate. Nadaljujete pot skozi Grahovo, kjer na križišču ob cerkvi zavijete desno in kmalu zatem začnete s približno 10 km dolgim vzponom na Slivnico, goro coprnic. Priporočamo, da se na vrhu ustavite in se naužijete razgleda ter okrepčila v Domu na Slivnici.

Od vrha Slivnice se sprva vračate po isti poti, kot ste prišli, a po približno dveh kilometrih zavijete na levo proti Cerknici. Skozi Cerknico se nato vrnete do Dolenjega Jezera na izhodišče.

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI NA: TIC CERKNICA

Izhodišče: Dolenje Jezero
Razdalja: 37 km
Višinska razlika: /
Čas vožnje: 4 h
Težavnostna stopnja: 4/5
Podlaga: asfalt – makadam

Fotogalerija

Kolesarska pot “Srna”

kolesarska-pot-srna-kupikolo.si-800x300

KRATEK OPIS

Kolesarski izlet, na katerem boste pobliže spoznali tri naravne znamenitosti Notranjskega parka – Cerkniško jezero, Rakov Škocjan in Slivnico.

Pot pričnete na parkirišču ob Dolenjem Jezeru in se skozi vas Otok odpeljete do južnega dela Cerkniškega jezera. Po vzhodnem robu polja peljete do Grahovega, kjer se prične okrog 10 km dolg vzpon na Slivnico. Po postanku in občudovanju razgleda z vrha gore coprnic nadaljujete pot proti Cerknici in po stari cesti čez Loško do Rakeka. Tu zapeljete na glavno cesto in nadaljujete pot do Unca, kjer zavijete proti Postojni. Po dveh kilometrih na odcepu zavijete levo v dolino Rakov Škocjan. Tu v gozdnem hladu kolesarite čez veliki naravni most, mimo malega, nato pa na prvem odcepu zavijete desno in prikolesarite na razgledno točko nad Cerkniškim jezerom. Od tu se odpravite proti severu (navzdol, proti Dolenji vasi), v Dolenji vasi desno čez mostiček in nazaj proti izhodišču na Dolenjem Jezeru.

Na dolgi in zahtevni poti imate na bližnjih turističnih kmetijah in v restavracijah nekaj priložnosti, da se ustavite in okrepčate pred nadaljevanjem izleta.

VIR: TIC CERKNICA

Izhodišče: Dolenje jezero
Razdalja: 53 km
Višinska razlika: /
Čas vožnje: 6 ur
Težavnostna stopnja: 4/5
Podlaga: 10 km asfalt, ostalo makadam

Fotogalerija

Kolesarska pot “Medved”

kolesarska-pot-medved-kupikolo.si-800x300

KRATEK OPIS

Odpravite se na kolesarjenje, ki vam ponuja celovito doživetje Notranjskega parka.

Pot vključuje praktično vse ostale – začne se ob jezeru, nadaljuje proti Slivnici, se priključi meniševski kolesarski poti ter se vrne skozi Rakov Škocjan. Če izlet začnete na parkirišču ob Dolenjem Jezeru, se odpravite proti jugu, skozi vas Otok in nato ob vzhodnem robu jezera proti Grahovem in Slivnici. S Slivnice se spustite proti Cerknici, a preden pridete do mesta, zavijete na desno proti Brezjem in Begunjam. V Begunjah se priključite meniševski kolesarski poti, jo v celoti prekolesarite, nato pa na jugu Begunj zavijete desno na makadamsko cesto med Begunjami in Rakekom. Skozi Rakek nadaljujete do Unca, tam zavijete proti Postojni in skrenete proti Rakovemu Škocjanu. Greste skozi Škocjan, mimo Malega naravnega mostu, nato zavijete desno in se mimo razgledne točke vrnete v Dolenjo vas, od tu pa do Dolenjega Jezera.

Pot je dolga in naporna, zato priporočamo, da planirate postanek v kateri od turističnih kmetij ali restavracij ob poti, kjer se boste okrepčali in nabrali moči za nadaljevanje.

VIR: TIC CERKNICA

Izhodišče: Dolenje jezero
Razdalja: 78 km
Višinska razlika: /
Čas vožnje: en dan
Težavnostna stopnja: 4/5
Podlaga: asfalt -makadam

Fotogalerija

Kolesarska pot K1

kolesarska-pot-k1-kupikolo.si-800x300

KRATEK OPIS

Krožna kolesarska pot, ki bo od vas zahtevala 2 uri srednje zahtevnega kolesarjenja.

V hribovitem zaledju Vrhnike sta označeni dve kolesarski poti (K1 in K2), ki sta primerni za izkušene turistične kolesarje, ki uživajo v čudovitih razgledih in adrenalinu. Priporočamo treking ali gorska kolesa.

Krožno kolesarsko pot K1 pričnete in končate pred TIC Vrhnika. Na poti se boste peljali skozi Žažar, kjer stoji podružnična cerkev sv. Ane, in prikolesarili do Smrečja, od koder se vam bo odprl prelep razgled vse naokoli. Ogledate si lahko prelepo cerkvico Marijinega vnebovzetja, le nekaj sto metrov stran pa stoji edino gostišče na poti. Pot se do te točke večji del vzpenja, nato pa sledi hiter spust do Vrhnike. Pot je delno makadamska in v dolžino meri 29 km. Za K1 boste potrebovali približno uro in pol srednje zahtevnega kolesarjenja.

Trasa: TIC Vrhika – Žažar – Smrečje – TIC Vrhnika
Razdalja: 29 KM
Višinska razlika: 520 m.n.v.
Čas vožnje: 1h 30 min
Težavnostna stopnja: 2/5
Podlaga: asfalt – makadam
Povezava: Bikemap

Download

Fotogalerija