Ljubljana-Rudnik – Turjak – Grosuplje – Pance – Ljubljana-Rudnik

banner-kolesarskih-poti_turjak-grosuplje
  • Trasa

    Izhodišče in cilj Ljubljana-Rudnik – pot poteka po prometnih cestah

    Potek Lj-Rudnik – Škofljica – Pijava Gorica – Želimlje – Turjak – Gradež – Škocjan – Male in Velike Lipljene – Ponova vas – Grosuplje – Velika Stara vas – Dole pri Polici – Pance – Podlipoglav – Sadinja vas – Bizovik – Spodnja Hrušica – Štepanja vas – Lj-Rudnik

  • Razdalja

    62 km

  • Čas vožnje

    2,5 ur

  • Težavnostna stopnja

    3/5 –  zahtevna kolesarska tura

  • Višinski metri

    vzpon 646 m, spust 655 m

  • Najvišja nadmorska višina

    565 m.n.v.

  • Največja strmina

    10%

  • Najdaljši klanec

    3 km

  • Podlaga

    asfalt

  • Primerno za

    cestno, lahko tudi treking kolo

Opis poti

Najbolje je začeti na Rudniku, še posebej, če nismo iz Ljubljane, bomo v Nakupovalnem središču Rudnik lahko našli prosto parkirno mesto. Tudi za Ljubljančane, ki smo doma popolnoma na drugem koncu, pa se nam ne da voziti skozi mestno središče, je to prikladno izhodišče.

Pot začnemo na Cvetkovi ulici (za trgovino Hofer), ki poteka vzporedno z Dolenjsko cesto in se na koncu ulice priključi na kolesarsko stezo. Po cca 2 kilometrih se asfalt konča, zato prečkamo železniške tire in vožnjo do Škofljice nadaljujemo po Dolenjski cesti, mimo obeh odcepov za Grosuplje in Šmarje-Sap in se rahlo desno usmerimo proti Kočevju. Na otoku zapeljemo v drugi izvoz, po cca 3,5 kilometrih zavijemo desno proti Želimljam. Za nami je najbolj prometni odsek poti, od tu nadaljujemo po bolj mirnih cestah in čaka nas prijetna vožnja.

kolesarske-poti-kupikolo-si-križišče-želimlje

V Želimljah je pred več kot 100 leti župnikoval Fran Saleški Finžgar in tukaj tudi napisal svoj znani roman Pod svobodnim soncem. Danes, v okviru Zavoda sv. Frančiška Saleškega, tu deluje zelo uspešna Gimnazija Želimlje, ki je prva zasebna šola v samostojni Sloveniji.

Po cca 8 kilometrih več ali manj ravninske vožnje preko Želimelj do Turjaka, sledimo oznakam za kolo, ki nas vodijo levo v hrib. Turjak je naselje vrh cca 3 kilometrskega turjaškega klanca z max naklonom 9%, znano po istoimenskem srednjeveškem gradu, ki naj bi nastal že v 10. stoletju. Tu naredimo kratek postanek. Ena od njegovih arhitekturnih značilnosti je najobsežnejša okrogla bastija (stolp) v Sloveniji. Na gradu sta našla zatočišče v času, ko sta prvič prevajala Sveto pismo v slovenski jezik, tudi slovenska protestantska voditelja Primož Trubar in Jurij Dalmatin.

kolesarske-poti-kupikolo-si-grad-turjak

Vožnjo nato nadaljujemo desno skozi vas Turjak. Na koncu, pri velikem poslopju, v katerem je trgovina, pošta, gasilni dom in gostišče, prečkamo magistralno cesto proti Kočevju in takoj zavijemo desno v smeri Grosuplja, v hrib, skozi vas Gradež, kjer tudi dosežemo najvišjo točke naše poti.

kolesarske-poti-kupikolo-si-8

Nadaljujemo s spustom skozi Škocjan, Velike Lipljene do odcepa za Grosuplje. Spuščamo se vse do Male vasi, nadaljujemo skozi Ponovo vas in mimo obrtne cone. Ko prispemo v Grosuplje, na križišču zavijemo desno in po Župančičevi cesti peljemo naravnost do krožišča, kjer na drugem izvozu zavijemo levo proti centru mesta.

Sledimo oznakam za avtocesto Ljubljana in Novo mesto, zato na prvem odcepu zavijemo desno. Po Ljubljanski cesti pripeljemo do krožišča, kjer v drugem izvozu nadaljujemo naravnost v smeri Police in Perovega, prevozimo nadvoz nad avtocesto in pred tablo za konec vasi Velika Stara vas zavijemo levo v hrib. Trenutno so tukaj gradbiščne zapore.

kolesarske-poti-kupikolo-si-velike-dole

Držimo se leve in pot nas pripelje do vasi Dole pri Polici. Čaka nas cca 2,5 kilometra vzpona z do 10 % strmine, ki nas pripelje na Pance. Sledi spust na drugo stran, skozi Podlipoglav in Sadinjo vas proti Ljubljani. Malce pred Litijsko cesto zavijemo levo in se z vožnjo skozi Sostro in Bizovik izognemo zelo prometni Litijski cesti. Na koncu se po Hruševski cesti pripeljemo do Litijske ceste, zavijemo levo in po cca 1 kilometru zavijemo levo na Hradeckega cesto.

Na krožišču tik pred Dolenjsko cesto imamo dve možnosti:

  • V prvem izvozu zavijemo desno na Ižansko cesto v podvoz in se mimo Botaničnega vrta pripeljemo do križišča, kjer zavijemo levo na Jurčkovo cesto, ki vodi nazaj v Nakupovalno središče Rudnik.
  • Ali
  • V drugem izvozu nadaljujemo do Dolenjske ceste, jo prečkamo, z nje zavijemo desno v Orlovo ulico, na prvem odcepu levo v ulico Ob dolenjski železnici, desno v Peruzzijevo ulico in se Jurčkovi cesti priključimo tik pred Nakupovalnim središčem Rudnik.

Zapisala: Alenka kupikolo.si

Foto in GPX: Samir kupikolo.si

junij 2021

Zemljevid poti

Download

Kaj sploh je Kupikolo.si?

Fotogalerija