POSTOJNSKA VITEŠKA POT

Start je v Postojni, pot pa nas pelje mimo mnogih vasic in nam na ogled ponudi tri gradove iz srednjega veka, in sicer grad Prestranek, grad Orehek in Predjamski grad. Poleg kolesarjenja si lahko nekaj časa vzamemo še za ogled Postojnske jame in jame pod Predjamskim gradom, izbiramo pa lahko tudi med ježo konj na posestvu Grad Prestranek in vzponom na Sv. Lovrenc.

Dolžina: 52 km
Čas: 3,5h

ENERGIČNO PREKMURJE

Pretežno ravninska kolesarska pot nas s kratkim makadamskim delom vodi Iz Moravskih Toplic prek Majtincev, Ivancev, Bogojine, Filovcev, Strehovcev, Dobrovnika mimo Bukovniškega jezera, Bukovnice in nazaj skozi Bogojino v Moravske Toplice. Trasa je napolnjena z bioenergetskimi točkami (žarišče je ob jezeru v neposredni bližini Kapelice sv. Vida), ne smemo spustiti ogleda starih cimpranih hiš pod okriljem lončarstva Bojnec v Filovcih, Bukovniškega jezera, kjer so se zbirali vitezi templarji. Zdravilna voda iz Vidovega izvira nam bo povrnila moči in če je verjeti bajkam, tudi vid.

Dolžina: 29 km
Čas: 2 h

PREKMURSKA SLADICA

Najtežja kolesarska trasa, namenjena kolesarjem s polno mero kondicije, je hkrati tudi ena najbolj sladkih kolesarskih poti v Sloveniji. Pelje nas iz Moravskih Toplic prek Martjancev, Sebeborcev, Ivanovcev, Kančevcev, Ratkovcev, Lončarovcev, Ivanjševcev, Berkovcev, Prosenjakovcev, Bukovice, Bogojine in Tešanovcev nazaj v Moravske Toplice. Med vožnjo se moramo nujno vstaviti na pokušini medenih izdelkov medičarstva Celec iz Ratkovcev, ne smemo prezreti niti ogleda Kozicovega čebelnjaka in čebelarjeve zbirke v Ivanjševcih. Še vedno delujoči Časarjev mlin v Berkovcih nas bo popeljal v obdobje naših prednikov.

Dolžina: 41 km
Čas: 3 h

RADOVLJIŠKI PANORAMSKI IZLET

Start kolesarske poti je v Radovljici, vožnjo pa nadaljujemo skozi Vrbnje, Gorico pri Radovljici, Zgornji Otok, Dvorsko vas proti Begunjam. Sledi pot skozi Hudi Graben do Brezij v okolici Tržiča, kjer se na desno spustimo v vas Hudo ter od tam naprej na levo proti Kovorju. Sledi panorama ne desno mimo vasi Brdo, Praprože, Ljubno, Posavec, Otoče, Mišače, Globoko, Dobro polje z 9% klancem, na koncu pa nas čaka še gozdna učna pot in cilj v Radovljici.

Dolžina: 37 km
Čas: 3 h

PREKMURSKA REKORDERKA

Ravninska krožna kolesarska pot, ki je zaradi svetovnega rekorda v 24-urnem kronometru, postavljenega s strani pokojnega ultra kolesarja Jureta Robiča leta 2004 (povprečna hitrost 35 km/h, 840 prevoženih km), navdih številnim kolesarjem, nas vodi iz Moravskih Toplicah prek vasic Tešanovci, Bogojina, Ivanci, Mlajtinci, Noršinci in Martjanci nazaj na cilj, enak startu.

Dolžina: 17 km
Čas: 1,30 h

VIPAVA – KRAS

Start kolesarske poti je v Vipavi. Cesta nas pelje proti Podragi (cerkev sv. Urbana iz leta 1758) in Podnanosu. Tukaj zavijemo desno v smeri Orehovice in Vrabč. Trasa je speljana med griči, posajenimi z vinogradi, zaradi česar je kolesarjenje še bolj prijetno. Pred Vrabčami cesta zavije desno proti Štjaku in naprej proti Štanjelu, polnemu z arhitekturnimi presežki, od tu pa se spustimo v Branik in zavijemo desno proti Branici in Kodretom. Sledi vzpon po glavi cesti med Vipavsko dolino in Krasom, kolesarjenje nadaljujemo skozi Manče in Lože proti Vipavi, kjer je tudi naš cilj.

Dolžina: 49,7 km
Čas: 2,2 h
Višinska razlika: 1202 m

VZPON NA NAJVIŠJI SLOVENSKI PRELAZ – VRŠIČ

Start zelo zahtevne kolesarske poti je v Bovcu. Odpravimo se proti vasi Trenta, do katere pridemo z vožnjo mimo Kal Koritnice in Soče ob desnem bregu reke Soče. Cesta se začne vijugasto vzpenjati in po napornih serpentinah osvojimo 1611 metrov visok prelaz Vršič, ki predstavlja cilj naše kolesarske poti. Na poti si lahko, če nam ostane kaj odvečne moči, ogledamo spomenik dr. Juliusa Kugyja, botanični vrt Alpinum Juliana in muzej Triglavskega narodnega parka v Trenti.

Dolžina: 62,4 km
Čas: 8 h

BOVEC – DOLINA KORINICE – PREDEL

Start srednje zahtevne kolesarske poti je v Bovcu. Od tam se odpeljemo po glavni cesti do križišča, kjer zavijemo levo v smeri Predela. Pot nas vodi mimo trdnjave Kluže proti reki Koritnici, nato je pred nami strm vzpon do vasi Log pod Mangartom in nad dolino Koritnice in Predelnice prek vasi Strmec do Prelaza Predel, ležečega na 1156 m nadmorske višine, kjer je cilj naše kolesarske poti.

Dolžina: 33,8 km
Čas: 4 h

VELIČASTNI MANGARTSKI OKOLIŠ

Start zahtevne kolesarske poti je pri odcepu za Mangart na nadmorski višini 1100 m v neposredni bližini mejnega prehoda Predel. Po asfaltni cesti se počasi vzpenjamo mimo Mangartske planine na višini 1307 m, prekolesarimo kar tri predore in pri odcepu za planinsko kočo na Mangartskem sedlu na višini 1908 m preidemo na makadam, kjer nas krožna cesta pripelje na nadmorsko višino 2040 m na Mangartskem sedlu. Proti cilju se vrnemo nazaj po isti poti in zaključimo kolesarsko pot, kjer smo pričeli.

Dolžina: 11,5 km
Čas: 2,3 h
Višinska razlika: 940 m

VIPAVSKA BURJA 1

Start kolesarske poti je v Vipavi, od koder se čez potok Močilnik z mostom iz leta 1803 in spominsko ploščo v bohoričici odpeljemo proti vasi Slap, zavijemo desno in se mimo zaselka Rouna po makadamu ob reki Vipavi peljemo proti Novakovemu mlinu. Pot nadaljujemo skozi vas Dolenje proti Ajdovščini, na križišču pred mostom čez reko Hubelj zavijemo proti slapu, kjer reka tudi izvira. Ko si oči odpočijemo ob veličastnem padanju vode, se vrnemo nazaj po isti poti proti Ajdovščini in Vipavi, kjer je tudi naš cilj.

Dolžina: 21,5 km
Čas: 1,5 h
Višinska razlika: 248 m