ODKRIJ VZNEMIRLJIVOST MIRU: daleč stran

(Koča Antona Bavčerja na Čavnu – Selovec – Mala Lazna – preval Strgarija – Koča Antona Bavčerja na Čavnu)

Pot se začne pri planinski koči Antona Bavčerja na Čavnu. Tišina, mir in samo vi v objemu narave, odmaknjeni od mestnega hrupa in vrveža. Sprejmite izziv fizično zahtevne in naporne poti, ki vam omogoča tekmovanje s samim seboj in vas pelje po osrčju Trnovskega gozda. Vstopite v svet skrivnosti in vegetacijskih posebnosti. Svojstvena kombinacija jelke, smreke, macesna in bukovega gozda, ki uspevajo skupaj z mediteranskim črnim gabrom in malim jesenom, pa tudi pestro število živalskih vrst, so odraz prepletanja vplivov celinskega in mediteranskega podnebja.

V Paradani poiščite edinstven (svojevrsten) primerek mogočnega javorja in smreke, ki skupaj rasteta v sožitju, ter odkrijte veliko ledeno jamo, iz katere so včasih tovorili led celo v Egipt. Vas zanima najmogočnejše drevo v Trnovskem gozdu? Premer orjaka znaša več kot meter, v višino meri preko 30 metrov. Ker je javor votel, se lahko splazite vanj.
Od blizu si oglejte Smrekovo drago, eno največjih globeli Trnovskega gozda, ki je omenjena v vseh slovenskih učbenikih. Mešani gozd se proti dnu globeli spreminja v smrekovega, nato v ruševje in se končuje s šotnimi mahovi. – temperaturni obrat ali inverzija

Naberite si moči v Iztokovi koči in se podajte naprej proti čarobnim travnikom Čavna. Na njegovem pobočju poiščite rožo hladnikovko, ki raste samo v Trnovskem gozdu in nikjer drugod na svetu.

DOLŽINA POTI – 27 km
SREDNJE ZAHTEVNA, ORIENTACIJSKO ZAHTEVNEJŠA POT

 

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI: TIC AJDOVŠČINA

VIR: TIC AJDOVŠČINA

ODKRIJ, KAJ ZMOREŠ: na Goro

(Ajdovščina – Col – Gozd – Kovk – Otlica – Predmeja –(Čaven) – Predmeja – Lokavec – Ajdovščina)

Pot je polna vzponov in spustov. Če vas je življenje že utrdilo, se ji predajte z užitkom. Začnite v Ajdovščini in se po serpentinah vzpnite do Cola po nekdanji rimski cesti, ki je v času Rimljanov povezovala Oglej in Ljubljano.

Na Colu zavijte proti Predmeji in kolesarite skozi vasi Gozd, Kovk in Otlica. Tu je kraški svet s številnimi vrtačami, brezni in jamami. Ob cesti so poleg ostalih naravnih in kulturnih znamenitosti še posebej zanimive kraške škraplje, gladke poševne kamnite plošče, v katere je voda izdolbla žlebiče. Svojevrstna narava kroji način življenja človeku, ki si je tu uredil svoj dom. Domačije na Gori so že pregovorno okrašene z najlepšim cvetjem.
Ko po razgibani poti pridete do Predmeje, se skozi v kamen izklesane predore samo v nekaj minutah spustite nazaj v dolino. Sprejmite izkušnjo Gore. Naj vam pomaga odkriti, kaj zmorete.

DOLŽINA POTI – 34,8 km
ZELO ZAHTEVNA POT

 

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI: TIC AJDOVŠČINA

VIR: TIC AJDOVŠČINA

 

 

ODKRIJ UBRANOST OKUSOV: po Vipavskih gričih

(Dolenje – Planina – Erzelj – Goče – Manče – Lože – Slap – Dolenje)

Če uživate v raznolikosti okusov, ste izbrali pravo pot. Začnite jo v Dolenjah in se vzpnite na Planino, kjer se lahko pri cerkvici sv. Pavla sprostite v prekrasnem razgledu na Vipavsko dolino. Zajemite sapo in se odpravite naprej na Erzelj ter se na vrhu Tabora osvežite s čisto studenčnico. Z Erzelja vas pot vodi na Goče. Naj vam kamen spregovori o preteklosti. Goče so spomeniško zaščitena vasica z ozkimi ulicami, več sto let starimi kamnitimi oltarji in znamenitimi obokanimi kletmi. V vasi je danes ohranjenih več kot 60 tovrstnih kleti. V obokanem hramu nazdravite življenju, okusite sadove Vipavskih gričev in poskusite dobrote vipavske kuhinje.

Z Goč se po serpentinah spustite navzdol do Manč in uživajte v panoramski vožnji. V Ložah se pomudite tudi pri baročnemu dvorcu Leutemberg in uživajte v kraljevskem razgledu.
Prav vsaka vas na tej poti je znana po dobrem vinu. V sleherni kaplji boste okusili ljubezen, spoštovanje in trdo delo.

Na izhodiščno točko se vrnite po makadamski poti med vinogradi in travniki, zadovoljni, ker znate uživati okuse življenja.

DOLŽINA POTI – 21 km
SREDNJE ZAHTEVNA POT

 

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI: TIC AJDOVŠČINA

VIR: TIC AJDOVŠČINA