Kranjska Gora – Belopeška jezera – Tromeja – Kranjska Gora

kolesarske-poti_kupikolosi-800x300
  • Trasa

    Kranjska Gora – Belopeška jezera – Tromeja – Kranjska Gora 

    Izhodišče in cilj: Kranjska gora – pot poteka po manj prometnih in gorskih poteh 

  • Razdalja

    49 km

  • Čas vožnje

    2,5 ure

  • Težavnostna stopnja

    3 / 5 zahtevna kolesarska tura

  • Višinski metri

    880 m vzpon

  • Višinski metri

    804 m spust

  • Najdaljši klanec

    11 km

  • Največja strmina

    14%

  • Podlaga

    mešana-asfalt in gozdno/gorska pot

  • Primerno za

    gorska kolesa

Opis poti

Pot začnemo v Kranjski gori v smeri Rateč in Trbiža. Zavijemo na eno najlepših kolesarskih poti v Sloveniji, kolesarsko pot Jureta Robiča D-2, ki poteka od Jesenic do mejnega prehoda z Italijo. Kmalu za mejnim prehodom Rateče zavijemo levo proti Belopeškim jezerom/Laghi di Fusine. Od tu se pot ves čas zmerno vzpenja, najprej do Spodnjega in nato še do Zgornjega jezera. Pot ni težka, večji vzpon nas čaka le v zadnjem kilometru. 

Pot do Belopeških jezer lahko tudi izpustimo in jo opravimo kot samostojni izlet, lahko pa jo uporabimo kot uvod v zelo razgledni vzpon na Tromejo, stičišče treh dežel, Slovenije, Avstrije in Italije. Slikoviti pogledi nas spremljajo že od začetka poti. Najprej na levi pobočja, kjer so pozimi urejena smučišča, za tem desno Naravni rezervat Zelenci – izvir Save Dolinke, nato levo ledeniška dolina Planica s Tamarjem, desno Korensko sedlo proti Avstriji in na Tromejo, kamor se bomo odpravili na povratku. 

Ledeniška jezera se imenujejo tudi Mangartska jezera, ker ležijo v Mangartski dolini ali Fužinska jezera po bližnjih Fužinah, a najbolj jih poznamo kot Belopeška jezera po bližnjem kraju Bela peč. Poleg večjih je v okolici skritih še nekaj manjših jezer. Večji dve sta s svojo zeleno-modro barvo vode in pogledom na veličastni Mangart prava paša za oči. V kristalno čisti vodi se kopajo odsevi večnih vršacev v ozadju. Belopeška jezera so tudi dobro izhodišče za atraktivne alpinistične poti, med drugim za enega najbolj zahtevnih vzponov na Mangart, prek severne stene. 

Po kolesarski poti se vrnemo do mejnega prehoda Rateče, nadaljujemo in pri vznožju oziroma izteku FIS smučarske proge zavijemo levo v vas Podkoren. Na glavni cesti zavijemo desno proti Kranjski Gori, že po nekaj sto metrih pa zavijemo levo proti cestnemu prelazu Korensko sedlo. Do vrha nas čaka cca 3 km vzpon, naklonina ni ravno nedolžna, a klanec ni dolg. Na nasprotnem bregu se nam, kot na dosegu roke, ponuja FIS proga. Ustavimo se, da ne zamudimo čudovitega pogleda. 

kolesarske_poti_kupikolosi

Lahko se odpeljemo prav do Korenskega sedla, do mejnega prehoda z Avstrijo, lahko pa že kakšen kilometer pod vrhom zavijemo levo na gozdno cesto proti Tromeji. Približno 9 kilometrska pot je lepa, podlaga je dobra, zato ne hitimo preveč, uživajmo. Skupaj se dvignemo za cca 650 m, pod vrhom se pot približa smučišču, zato zavijemo desno in če imamo dobro gorsko kolo se morda do vrha povzpnemo po smučišču. V nasprotnem primeru se vrnemo nazaj na cesto do vrha.

kolesarske_poti_kupikolo.si

Tromeja je res zanimiva točka, poti na vrh pripeljejo s treh strani, iz Slovenije, Italije in Avstrije, na vse tri dežele se nam tudi ponujajo čudoviti razgledi. Po postanku se vrnemo nazaj v Slovenijo, a po drugi poti, kot smo prišli. Kdaj drugič pa se morda odpravimo čez mejo.

kolesarske_poti_kupikolosi

Z vrha se spustimo proti vasi Rateče, spust je dolg cca 7,5 kilometra. Na poti navzdol se nam spet ponujajo očarljivi pogledi proti Kranjski gori in proti Planici. Pogled seže skoraj do Tamarja.

10

Spust se konča v Ratečah. Pri gostilni Šurc se priključimo na asfaltirano cesto, nadaljujemo desno proti glavni cesti, se priključimo na kolesarsko pot, po kateri smo prišli in se vrnemo nazaj v Kranjsko Goro. 

September 2020

Prevozila: Alenka

Kaj to sploh je Kupikolo.si?

Download

Fotogalerija

Kranjska Gora – Belopeška jezera – Koča Zacchi – Kranjska Gora

banner-kolesarskih-poti_kupikolosi-800x300
  • Trasa

    Kranjska Gora – Belopeška jezera – Koča Zacchi – Kranjska Gora 

    Izhodišče in cilj: Kranjska gora – pot poteka po manj prometnih in gorskih poteh 

  • Razdalja

    37 km

  • Čas vožnje

    2 uri

  • Težavnostna stopnja

    3 / 5 zahtevna kolesarska tura

  • Višinski metri

    648 m vzpon

  • Višinski metri

    554 m spust

  • Najdaljši klanec

    3,5 km

  • Največja strmina

    16%

  • Podlaga

    mešana-asfalt in gozdno/gorska pot

  • Primerno za

    gorska in treking kolesa

Opis poti

Pot začnemo v Kranjski gori v smeri Rateč in Trbiža. Zavijemo na eno najlepših kolesarskih poti v Sloveniji, Kolesarsko pot Jureta Robiča D-2, ki poteka od Jesenic do mejnega prehoda z Italijo. Kmalu za mejnim prehodom Rateče zavijemo levo proti Belopeškim jezerom/Laghi di Fusine. Od tu se pot ves čas zmerno vzpenja, najprej do Spodnjega in nato še do Zgornjega jezera. Večji vzpon nas čaka le v zadnjem kilometru. 

kolesarske_poti_kupikolosi

Ledeniška jezera se imenujejo tudi Mangartska jezera, ker ležijo v Mangartski dolini ali Fužinska jezera po bližnjih Fužinah, a najbolj jih poznamo kot Belopeška jezera po bližnjem kraju Bela peč. Poleg večjih je v okolici skritih še nekaj manjših jezer. Večji dve sta s svojo zeleno-modro barvo vode in pogledom na veličastni Mangart prava paša za oči. V kristalno čisti vodi se kopajo odsevi večnih vršacev v ozadju. Slikoviti pogledi pa nas spremljajo že od začetka naše poti. Najprej na levi pobočja, kjer so pozimi urejena smučišča, za tem desno Naravni rezervat Zelenci, izvir Save Dolinke, nato levo ledeniška dolina Planica s Tamarjem, desno Korensko sedlo proti Avstriji, Tromeja na stičišču vseh treh dežel, itd. Belopeška jezera so tudi dobro izhodišče za atraktivne alpinistične poti, med drugim za enega najbolj zahtevnih vzponov na Mangart, prek severne stene. 

kolesarske_poti_kupikolosi

Pri Drugem jezeru se asfaltirana cesta konča. V smeri Koče Zacchi nadaljujemo po gozdni poti, ki postaja vedno bolj peščena, gorska in strma. V slabih 4 km premagamo 450 m.n.v. Cesta se v nekaj ovinkih vzpne do 16 odstotnega naklona. Trud se nam poplača na cilju. Mangart in sosednje Julijsko hribovje imamo povsem na dlani. Njegov vrh leži prav na meji med Slovenijo in Italijo. Ponaša se z razgledi, ki jim ni para. Zelo je obiskan, zato smo redkokdaj sami. Tudi na najvišje asfaltirani cesti v Sloveniji, ki se z druge strani vzpenja iz Loga pod Mangartom in pripelje na Mangartsko sedlo, je pogosto gneča. S cestnim kolesom lahko prikolesarimo do prek 2000 m.n.v., kar je pravi izziv za vsakega kolesarskega navdušenca.

kolesarske_poti_kupikolosi

Ko se naužijemo svežega zraka in očarljivih pogledov, se spustimo po isti poti do Belopeških jezer in nazaj do Kranjske Gore. Na poti nazaj si lahko ogledamo Zelence, se po želji zapeljemo do Planice, ali celo v Tamar, do jezera Jasna v Kranjski gori. 

Traso prevozila: Alenka

Julij 2020

Kaj to sploh je Kupikolo.si?

Download

Fotogalerija